to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ευρύ πεδίο συνεργασίας Βύρωνα και Νόττινχαμ

Πλουσιότατη ήταν η ανταλλαγή απόψεων αντιπροσωπείας του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, με τον αντιδήμαρχο της πόλης του Νόττιγχαμ (City of Nottingham ) Παύλο Κοτσώνη, με την τιμητική συμμετοχή και του δημάρχου Βύρωνα Γρηγόρη Κατωπόδη.


Ο μόλις 31 ετών αντιδήμαρχος επανεκλέχθηκε πρόσφατα (4 Μαΐου 2023) δημοτικός σύμβουλος, με την παράταξη του Εργατικού Κόμματος, η οποία κατήγαγε θρίαμβο στις εκεί δημοτικές εκλογές, εκλέγοντας 51 εκ των 55 συμβούλων.  Η πόλη του Νόττιγχαμ αριθμεί πλέον των διακοσίων τριάντα χιλιάδων κατοίκων, πολυεθνικής και πολυπολιτισμικής σύνθεσης, συμπεριλαμβανομένων πολλών ελληνοκυπρίων και πολύ λιγότερων ελλαδιτών.

Το ενδιαφέρον του Συνδέσμου Μπάιρον για την  εν λόγω αγγλική πόλη πηγάζει από το γεγονός ότι πρόκειται για την πατρίδα του Λόρδου Βύρωνα, όπου και το πατρογονικό σπίτι του κορυφαίου των φιλελλήνων, το περίφημο Newstead Abbey. Επιπλέον, στο Νόττιγχαμ βρίσκεται και το δάσος του Σέργουντ, καταφύγιο πολύ παλαιότερα απόκληρων της τοπικής κοινωνίας, καθώς και εξεγερμένων κλωστοϋφαντουργών, που περιέρχονταν στην φτώχεια και εξαθλίωση εξαιτίας της βιομηχανικής επανάστασης. Αυτοί είχαν αποτελέσει την δύναμη κρούσης και του Ρομπέν των Δασών.

Δίκαια, λοιπόν, ο δήμος του Βύρωνα έχει συνάψει και υλοποιεί συμφωνία φιλίας με τον δήμο του Νόττιγχαμ, με συνέπεια οι δύο δήμοι να προγραμματίζουν από κοινού εκδηλώσεις σε όλη την διάρκεια του 2024 για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα και τα 100 χρόνια από την ίδρυση το 1924 της πόλης του Μπάιρον στις παρυφές του Υμηττού, όταν ο Συνοικισμός Παγκρατίου Προσφύγων της Μικράς Ασίας μετονομάστηκε σε Συνοικισμό Βύρωνος με την ευκαιρία τότε των 100 χρόνων   από τον θάνατο του μεγάλου ποιητή της ελευθερίας.

Αναμένεται ότι και το περίφημο ετήσιο  Φεστιβάλ των Βράχων που συνδιοργανώνουν οι δήμοι Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού θα είναι αφιερωμένο το 2024 στις προαναφερθείσες επετείους. Πρόταση που το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα ενέκρινε παμψηφεί, ύστερα από εισήγηση του Συνδέσμου Μπάιρον. Προβλέπονται και αμοιβαίες επισκέψεις ανθρώπων από τις δύο πόλεις, με πρωτοβουλία σχολείων και ποικίλων κοινωνικών φορέων.  Ήδη ο δήμος Βύρωνα προωθεί το μήνυμα «Πάμε Νόττιγχαμ, πόλη του Μπάιρον και του Ρομπέν των Δασών».

Εννοείται ότι  τα  σχέδια εκδηλώσεων  τόσο για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα όσο και για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της πόλης του Μπάιρον, έχουν γνωστοποιηθεί επισήμως στο Υπουργείο Πολιτισμού και την Ακαδημία Αθηνών, ενώ το πρόγραμμα «Byron 200» του δήμου Νόττιγχαμ έχει γνωστοποιηθεί  από τον Παύλο Κοτσώνη και στην ελληνική πρεσβεία  του Λονδίνου

* Ο Πάνος Τριγάζης, δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα, είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)