to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:49 | 13.03.2013

Οικονομία

Αντιμέτωποι με κατασχέσεις και όσοι οφείλουν κάτω από 300 ευρώ

Ακόμη και όσοι χρωστούν στο Δημόσιο κάτω απο 300 ευρώ, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις καταθέσεων. Αντίθετα μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα έως 1.000 ευρώ γλιτώνουν από τις κατασχέσεις, καθώς υπάρχει όριο προστασίας. Την ίδια ώρα 2,3 εκατομύρια μικροοφειλέτες αναζητούν σωσίβιο για την αποπληρωμή των χρεών τους, στο καθεστώς διευκόλυνσης που δίνει η ρύθμιση.


Κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ακόμη και αν περιέχουν μικροποσά της τάξεως των 10 ή 20 ευρώ, μπορεί να κάνει η Εφορία στο πλαίσιο είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αντίθετα μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα έως 1.000 ευρώ γλιτώνουν από τις κατασχέσεις.

Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να μπλοκάρουν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, αν υπαχθούν σε ρύθμιση. Αν δεν πληρώνουν όμως κανονικά τις δόσεις της ρύθμισης, παύουν να έχουν «προστασία» από κατασχέσεις και ποινικές διώξεις.

O συνήθης αριθμος μηνιαίων δοσεων που χορηγούν οι έφοροι είναι 15, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι δόσεις μπορούν να φθάσουν μέχρι τις 26 και σχεδόν ποτέ τις 48.Το δε ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι κάτω των 100 ευρώ.

Επίσης, τα ληξιπρόθεσμα χρέη που υπάγονται σε ρύθμιση εξακολουθουν να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολης. Ακομη και αν ο οφειλέτης είναι απόλυτα συνεπης στους ορους της ρύθμισης πετυχαίνει μειωση των προσαυξήσεων εως 30%.

Στο στόχαστρο βρίσκονται σε πρώτη φάση 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι, των οποίων τα χρέη κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα (κάτω από τις 3.000 ευρώ ο καθένας) και εκτιμάται πως μπορούν να εισπραχθούν πιο εύκολα.

Πηγή: ert.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)