to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:28 | 03.08.2023

Πολιτική

Στο Σέσκλο με κατοίκους, κτηνοτρόφους και επαγγελματίες ο Αλ. Μεϊκόπουλος

Στο Σέσκλο μετέβη ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, όπου συναντήθηκε με κατοίκους, επαγγελματίες και κτηνοτρόφους και αγρότες της περιοχής. Επισκέφθηκε τα ποιμνιοστάσια και τις βιοτεχνίες που καταστράφηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές και κατέγραψε τα αιτήματά τους, ώστε να τα θέσει άμεσα στην ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.


Η πλήρης και ακριβής αποτίμηση του συνόλου της καταστροφής είναι δύσκολη υπόθεση. Ένα εργοστάσιο καταστράφηκε ολοσχερώς και πέντε βιοτεχνίες υπέστησαν μεγάλες ζημιές, ενώ από τα δέκα ποιμνιοστάσια τα πέντε καταστράφηκαν ολοκληρωτικά. «Πρόκειται για νέους ανθρώπους που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κτηνοτροφία, παρέμειναν στην ύπαιθρο και επένδυσαν στη δημιουργία σύγχρονων κτηνοτροφικών μονάδων. Είδαν δυστυχώς τους κόπους τους να γίνονται στάχτη και πλέον δε γνωρίζουν αν θα ορθοποδήσουν και αν θα συνεχίσουν την δραστηριότητά τους» ανέφερε ο Αλ.Μεϊκόπουλος. Καταγράφεται τεράστια απώλεια του ζωϊκού κεφάλαιου με χιλιάδες ζώα νεκρά, και εκτεταμένες καταστροφές σε εγκαταστάσεις, αποθήκες, εξοπλισμό, αποθέματα ζωοτροφών. Γνωρίζουμε όλοι τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι κτηνοτρόφοι να εξασφαλίσουν φέτος επάρκεια σε ζωοτροφές με δεδομένο ότι το κόστος τους αυξήθηκε κατακόρυφα.

Οι κτηνοτρόφοι έθεσαν στον Βουλευτή ειδικότερα ζητήματα, όπως η καταστροφή σημαντικού εξοπλισμού των ποιμνιοστασίων για τον οποίο δεν είναι εφικτό να ανευρεθούν τα σχετικά τιμολόγια καθώς αγοράστηκε πριν πολλά χρόνια. Ο Βουλευτής τόνισε ότι θα πρέπει να υπερβούμε και να προσεγγίσουμε πρακτικά και ρεαλιστικά τέτοιας φύσης ζητήματα, αν θέλουμε να πετύχουμε την ουσιαστική αποκατάσταση της καταστροφής.

Επιπλέον, είναι κρίσιμο να δοθούν στους κτηνοτρόφους οι κατάλληλες ζωοτροφές για να συντηρήσουν τα ζώα που επιβίωσαν. Η Πολιτεία, μέσω των αρμόδιων οργάνων, πρέπει κατά προτεραιότητα να φροντίσει να καταγραφούν οι ειδικές ανάγκες σε ζωοτροφές και να τις παρέχει άμεσα στους κτηνοτρόφους. Εξίσου σημαντικό να γίνουν τάχιστα τα έργα άρδευσης και ύδρευσης, ώστε να μπορούν να  ποτίζονται τα χωράφια και να δίνουν νερό στα ζώα.

Τέλος, κατεπείγον ζήτημα είναι η υλοποίηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων τα οποία πρέπει να ξεκινήσουν  το συντομότερο, καθώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία σε Σέσκλο και Άγιο Γεώργιο για το τι θα συμβεί σε περίπτωση μιας δυνατής βροχόπτωσης. Πρέπει να προστατευθούν οι κατοικημένες εκτάσεις και να καταστεί η περιοχή βιώσιμη και ασφαλής, σε διαφορετική περίπτωση είναι βέβαιο πως θα απειληθούν περιουσίες και θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Ο Βουλευτής χαρακτήρισε αδήριτη αναγκαιότητα να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο συγκεκριμένων παρεμβάσεων για να θωρακιστεί η περιοχή, που θα «τρέξει» και θα ολοκληρωθεί με γοργούς ρυθμούς, αν θέλουμε να προλάβουμε τουλάχιστον τα πλημμυρικά φαινόμενα και να προστατεύσουμε τις περιοχές αυτές που θα χρειαστούν χρόνο για να αποκαταστήσουν τις ζημιές τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)