to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:07 | 30.07.2023

Διεθνή

Επίθεση ουκρανικών drones στη Μόσχα - «Ο πόλεμος φτάνει στη Ρωσία» λέει ο Ζελένσκι

Ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) επιτέθηκαν στη Μόσχα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, τραυματίζοντας έναν άνθρωπο και προκαλώντας ζημιές σε κτίρια - Ο πόλεμος «φτάνει στη Ρωσία, στα στρατηγικά κέντρα και τις στρατιωτικές βάσεις της», θριαμβολογεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την επίθεση


Η επίθεση ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) σε περιοχή κοντά στο κέντρο της Μόσχας, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, συνιστά ισχυρό πλήγμα στην εικόνα της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν, δίνοντας ταυτόχρονα στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι τη δυνατότητα να λέει ότι «ο πόλεμος φτάνει στη Ρωσία», ενώ από την άλλη προειδοποιεί για ρωσικές επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών.

Η επίθεση

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε τρία ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, που επιχείρησαν να επιτεθούν στη Μόσχα. Δεν υπάρχουν τραυματισμοί και μικρής έκτασης ζημιές προκλήθηκαν στην πρόσοψη δύο κτιρίων με γραφεία στην επιχειρηματική συνοικία Moskva-Citi, δήλωσε ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν.

(H στιγμή της έκρηξης από την επίθεση του drone)

Η περιοχή, που βρίσκεται σε αρκετή απόσταση από το Κρεμλίνο, είναι γνωστή για τα σύγχρονα πολυώροφα κτίριά της και ένα κτίριο που υπέστη ζημιές στέγαζε υπηρεσίες τριών υπουργείων της ρωσικής κυβέρνησης καθώς και διαμερίσματα κατοικιών, όπως ανέφεραν ρωσικά ΜΜΕ.

Το γεγονός ότι εχθρικά drones έχουν αρχίσει να φθάνουν στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας τους τελευταίους μήνες, ακόμη κι αν δεν προκαλούν σοβαρές ζημιές, προκαλεί αμηχανία στις αρχές που έχουν πει στον κόσμο πως η Ρωσία έχει τον πλήρη έλεγχο αυτής που αποκαλούν "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" εναντίον της Ουκρανίας.

(To ρεπορτάζ του Open για την επίθεση)

Η Ρωσία ανακοίνωσε το πρωί ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας απέκρουσε δύο ξεχωριστές επιθέσεις με ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη: η μία στόχευε την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας και η δεύτερη τη Μόσχα. Στη ρωσική πρωτεύουσα το διεθνές αεροδρόμιο έκλεισε για μικρό χρονικό διάστημα ενώ δύο πολυώροφα κτίρια γραφείων στην επιχειρηματική συνοικία της πόλης υπέστησαν μικρές ζημιές. Πολλά παράθυρα αυτών των κτιρίων έσπασαν και έγγραφα σκορπίστηκαν στο έδαφος.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι στην επίθεση στη Μόσχα συμμετείχαν τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκ των οποίων το ένα καταρρίφθηκε και τα άλλα δύο «εξουδετερώθηκαν» με ηλεκτρονικά μέσα. Οι πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας αναστάληκαν για λίγο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το συμβάν ακολουθεί εκείνο που σύμφωνα με τη Ρωσία ήταν μια παρόμοια απόπειρα της Ουκρανίας να επιτεθεί στη Μόσχα με δύο drones την περασμένη Δευτέρα, 24 Ιουλίου, ένα από τα οποία καταρρίφθηκε κοντά στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Άμυνας. Είχε πει τότε ότι θα λάβει σκληρά ανταποδοτικά μέτρα εναντίον της Ουκρανίας.

Ο πόλεμος "φτάνει στη Ρωσία" δηλώνει ο Ζελένσκι

Ο πόλεμος «φτάνει στη Ρωσία, στα στρατηγικά κέντρα και τις στρατιωτικές βάσεις της» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μια επιχειρηματική συνοικία της Μόσχας.

«Σταδιακά, ο πόλεμος επιστρέφει στο έδαφος της Ρωσίας, στα συμβολικά κέντρα της και τις στρατιωτικές βάσεις της και αυτή είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία, φυσική και απολύτως δικαιολογημένη», είπε ο Ζελένσκι στο καθημερινό διάγγελμά του, στο περιθώριο μιας επίσκεψής του στο Ιβάνο-Φρανκίφσκ (δυτική Ουκρανία).

«Η Ουκρανία ισχυροποιείται», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η χώρα του θα πρέπει να προετοιμαστεί για νέες επιθέσεις εναντίον των ενεργειακών υποδομών της, τον επόμενο χειμώνα. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει το ενεργειακό δίκτυο.

Σχεδόν το 40% του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας καταστράφηκε τον περασμένο χειμώνα, από πυραυλικά και αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας, με αποτέλεσμα πολλές ουκρανικές πόλεις να βυθιστούν στο σκοτάδι και το κρύο. Το Κίεβο κατήγγειλε ότι αυτή ήταν μια σκόπιμη στρατηγική για να πληγούν άμαχοι, κάτι που συνιστά έγκλημα πολέμου. Η Μόσχα λέει ότι εξαπέλυσε αυτές τις επιθέσεις για να περιορίσει τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας.

«Είναι προφανές ότι αυτό το φθινόπωρο και (…) τον χειμώνα ο εχθρός θα προσπαθήσει να επαναλάβει τον τρόμο εναντίον της ενεργειακής βιομηχανίας της Ουκρανίας. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό», είπε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος σε υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του και τοπικούς αξιωματούχους.

Στην Κριμαία

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης ότι αντέκρουσε με επιτυχία επίθεση στη διάρκεια της νύχτας στη χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, την οποία προσάρτησε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014, από 25 ουκρανικά drones τα οποία όπως είπε είτε κατέρριψε είτε τα ανάγκασε να συντριβούν. Κανείς δεν τραυματίστηκε και δεν σημειώθηκαν ζημιές στο επεισόδιο στην Κριμαία, είπε.

Τζάμια και μπάζα

Μια νεαρή γυναίκα που έδωσε μόνο το μικρό της όνομα, Λίγια, περιέγραψε το συμβάν στη Μόσχα.

"Οι φίλοι μου κι εγώ νοικιάσαμε ένα διαμέρισμα για να έρθουμε εδώ και να χαλαρώσουμε, και κάποια στιγμή ακούσαμε μια έκρηξη και ήταν σαν κύμα, όλοι πεταχτήκαμε πάνω", είπε στο Reuters.

"Και στη συνέχεια υπήρχε πολύς καπνός και δεν μπορούσες να δεις τίποτα. Από ψηλά, μπορούσες να δεις φωτιά".

Τζάμια σε ένα πολυώροφο κτίριο ανατινάχθηκαν και γυαλί και μπάζα έπεσαν σε ένα τμήμα του πεζοδρομίου απο κάτω, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters που ήταν στο σημείο, το οποίο αποκλείστηκε από την αστυνομία και τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης.

Δύο drones έφθασαν στην περιοχή του Κρεμλίνου τον Μάιο στο πιο γνωστό συμβάν αυτού του είδους.

Ουκρανία: Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες από ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Σούμι

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Σούμι της βορειοανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών στο Κίεβο.

«Το βράδυ της 29ης Ιουλίου, εχθρικός πύραυλος έπληξε εκπαιδευτικό ίδρυμα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι - σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες - «ένας άμαχος σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν».

Ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην πόλη τις πρώτες ημέρες του πολέμου που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις την απελευθέρωσαν μερικές εβδομάδες αργότερα.

Σε βίντεο που δημοσιοποίησε η ουκρανική αστυνομία στην πλατφόρμα Telegram, διακρίνεται ένας τραυματίας να απομακρύνεται με φορείο από ένα ισοπεδωμένο κτίριο.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες για την επίθεση στην πόλη Σούμι.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης ενός πυρηνικού όπλου στην περίπτωση που η εξελισσόμενη ουκρανική αντεπίθεση ήταν επιτυχής

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος μερικές φορές έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο της χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, ανάφερε σήμερα ότι η Μόσχα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα πυρηνικό όπλο, στην περίπτωση που η εξελισσόμενη πολεμική αντεπίθεση του Κιέβου θα είναι επιτυχής.

Ο Μεντβέντεφ, που είναι επίσης, αντιπρόεδρος το Ρωσικού Συμβουλίου Ασφάλειας, στο οποίο προεδρεύει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε σήμερα σε μία ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πιεστεί και να υπαναχωρήσει έναντι του πυρηνικού της δόγματος, σε ένα τέτοιο σενάριο.

“Φανταστείτε αν… η αντεπίθεση, η οποία υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ ήταν μία επιτυχία και απέκοπταν ένα τμήμα των εδαφών μας, τότε, θα αναγκαζόμασταν να χρησιμοποιήσουμε ένα πυρηνικό όπλο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από ένα διάταγμα του Ρώσου προέδρου.

Ο πρόεδρος Πούτιν υπερασπίζεται τις συλλήψεις επικριτών του Κρεμλίνου στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπερασπίστηκε χθες Σάββατο την αυξανόμενη καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και τις συλλήψεις επικριτών του Κρεμλίνου, υποστηρίζοντας πως ήταν απαραίτητες στο πλαίσιο της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Βρισκόμαστε στο 2023 και η Ρωσική Ομοσπονδία εμπλέκεται σε ένοπλη σύγκρουση με γειτονική χώρα. Θεωρώ ότι οφείλουμε να έχουμε συγκεκριμένη στάση απέναντι σε ανθρώπους που προκαλούν ζημιά στο εσωτερικό της χώρας», είπε ο Πούτιν σε ρώσους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Οφείλουμε να έχουμε κατά νου ότι για να επιτύχουμε, ακόμη και στο πεδίο των μαχών, πρέπει να ακολουθούμε συγκεκριμένους κανόνες», συμπλήρωσε.

Αυτή ήταν η απάντηση του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου σε δημοσιογράφο της ρωσικής εφημερίδας Kommersant, που του ζήτησε να σχολιάσει τις πρόσφατες συλλήψεις του πολιτικού επιστήμονα Μπόρις Καγκαρλίτσκι και της σκηνοθέτιδας Γεβγκένια Μπέρκοβιτς. «Αυτοί οι άνθρωποι συνελήφθησαν για όσα είπαν ή έγραψαν. Είναι φυσιολογικό;», ρώτησε ο δημοσιογράφος, κάνοντας έναν παραλληλισμό με τις εκκαθαρίσεις του Στάλιν το 1937.

Ο διάσημος πολιτικός επιστήμονας και κοινωνιολόγος Μπόρις Καγκαρλίτσκι συνελήφθη προ ημερών, κατηγορούμενος για «δημόσιες προτροπές σε τρομοκρατικές ενέργειες» και προφυλακίστηκε στο Σικτιφκάρ (βορειοδυτικά). Είχε εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Γεβγκένια Μπέρκοβιτς συνελήφθη στις αρχές Μαΐου ως «απολογήτρια της τρομοκρατίας» για θεατρική παράσταση που σκηνοθέτησε το 2020, η οποία εξιστορούσε την περιπέτεια Ρωσίδων που στρατολογήθηκαν μέσω διαδικτύου για να παντρευτούν ισλαμιστές στη Συρία.

Ο πρόεδρος Πούτιν υποστήριξε ότι άκουσε τα ονόματά τους «για πρώτη φορά» και «δεν κατάλαβε επί της ουσίας τι έκαναν και πώς αντιμετωπίστηκαν», λέγοντας ότι εξέφρασε γενικώς την άποψή του για ένα «πρόβλημα».

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την εισαγωγή νομοθεσίας που απαγορεύει κάθε κριτική φωνή, πλήθος ρωσικών ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης υποχρεώθηκαν να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους ή να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και πολλοί αντιφρονούντες αυτοεξορίστηκαν ή φυλακίστηκαν.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)