to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:27 | 29.07.2023

Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την κυβερνητική πρόκληση: Η ΕΒΕ «κόβει» φοιτητές, ο Μητσοτάκης πανηγυρίζει για την παράκαμψη του άρθρου 16

«Η σπουδή τους για λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των δημοσίων και τον αποκλεισμό πολλών δεκάδων χιλιάδων παιδιών τα τελευταία χρόνια από το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση είναι μία άκρως αναχρονιστική πολιτική που στόχο έχει να βαθύνει τις ανισότητες», υπογραμμίζει το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Αναλυτικά η ανακοίνωση Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για τις πανελλαδικές εξετάσεις:

Την Πέμπτη 27/7 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, όπως διαμορφώθηκαν από τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων και τις προτιμήσεις των υποψηφίων.

Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρωτίστως θέλει να συγχαρεί τους/τις επιτυχόντες/επιτυχούσες γιατί αυτό τους το επίτευγμα είναι το αποτέλεσμα μίας πολύ επώδυνης δοκιμασίας, αυτής των πανελλαδικών εξετάσεων και της απαιτητικής διετούς προετοιμασίας για αυτές, που πέρασαν οι ίδιοι/ίδιες αλλά και οι οικογένειές τους.

Επίσης, το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει να δηλώσει με μεγάλη ειλικρίνεια στα παιδιά που δεν τα κατάφεραν ότι η ζωή θα δώσει και άλλες ευκαιρίες και δεν θα πρέπει να απογοητευτούν για κανένα λόγο από ένα αρνητικό αποτέλεσμα σε μία εξέταση που δεν μπορεί να κρίνει συνολικά τις γνώσεις τους και τις δυνατότητές τους.

Δυστυχώς, για άλλη μία χρονιά σε χιλιάδες παιδιά δεν δόθηκε η δυνατότητα εισόδου στο πανεπιστήμιο λόγω της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ). Με βάση τα επίσημα στοιχεία, από τους 88.570 υποψηφίους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ 26.491 υποψήφιοι δεν υπέβαλαν καν μηχανογραφικό λόγω της ΕΒΕ που αντιστοιχεί στο 30% των υποψηφίων!

Η ΕΒΕ επίσης λόγω της στρεβλής της λειτουργίας στέρησε από αριστούχους μαθητές την εισαγωγή τους σε τμήματα Αρχιτεκτονικής λόγω της επίδοσής τους στο σχέδιο που σημειωτέων δε διδάσκεται πλέον στο σχολείο.

Η επίδραση της ΕΒΕ αφήνει σημαντικά τμήματα, όπως αυτά της νοσηλευτικής και της δασοπονίας, με ελάχιστους εισακτέους σε μία εποχή που έχει αποδείξει την ανάγκη ενίσχυσης τόσο του δημόσιου συστήματος υγείας, όσο και των πολιτικών που θα ενισχύσουν την προστασία των δασών και συνολικά το περιβάλλον.

Είναι επίσης ιδιαιτέρως προκλητικό την ημέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των βάσεων εισαγωγής στα δημόσια πανεπιστήμια, που συρρικνώνονται λόγω της εφαρμογής της ΕΒΕ για τέταρτη συνεχή χρονιά, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός παιδείας να ανακοινώνουν περιχαρείς, ότι τελικά βρήκαν τρόπο να επιτρέψουν τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Η σπουδή τους για λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των δημοσίων και τον αποκλεισμό πολλών δεκάδων χιλιάδων παιδιών τα τελευταία χρόνια από το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση είναι μία άκρως αναχρονιστική πολιτική που στόχο έχει να βαθύνει τις ανισότητες, να μειώσει τελικά σε βάθος χρόνου τους αποφοίτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα και να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα στην εκπαίδευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εντείνει τις προσπάθειές του μέσα και έξω από τη Βουλή, ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτές τις καταστροφικές πολιτικές που αποθαρρύνουν χιλιάδες νέους και οδηγούν στο μαράζωμα ειδικά των περιφερειακών πανεπιστημίων, με στόχο να γίνει η δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση ένα από τα κύρια προτάγματα της εποχής μας και να επανιδρυθεί το πανεπιστήμιο που ταιριάζει και αξίζει στους νέους και τις νέες της χώρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)