to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:25 | 28.07.2023

Πολιτική

Euractiv για Predator_gate: Επί ένα χρόνο η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα

Δημοσίευμα χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών - Αιχμές και για τη στάση της Κομισιόν


Κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι το εκτενές δημοσίευμα του Euractiv σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αν και στην Ελλάδα το λογισμικό παρακολούθησης είναι απαγορευμένο ακόμα και για τις κυβερνητικές υπηρεσίες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «διευκόλυνε τη διάδοσή του Predator σε άλλες χώρες», με τη χορήγηση άδειας εξαγωγής μέσω του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτό ερχόταν σε αντίθεση με τους κανόνες της ΕΕ για τις τεχνολογίες διπλής χρήσης, ενώ ο εισαγγελέας της ΕΕ εξετάζει επί του παρόντος την υπόθεση».

Η Sophie in 't Veld, εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή και άλλα όργανα της ΕΕ, όπως η υπηρεσία συνοριακών ελέγχων Frontex. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε λόγο να ερευνήσει πολύ διεξοδικά», δήλωσε η ίδια.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τηρούν «σιγή ιχθύος» σχετικά με το ζήτημα, επισημαίνει το Euractiv, με το πρόσχημα ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών πρέπει να ερευνηθεί σε εθνικό επίπεδο.

«Φτάνουμε στο σημείο όπου η Επιτροπή δεν αξίζει πια την εμπιστοσύνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είχε δηλώσει στο συγκεκριμένο μέσο η in ‘t Veld παλιότερα.

Μάλιστα, το Euractiv κατέθεσε αίτημα πρόσβασης σε έγγραφα της Κομισιόν που σχετίζονται με το Pegasus, το Predator και το γενικώς το κακόβουλο λογισμικό, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.
 
Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε στο Euractiv ότι «η ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων των υπουργών είναι θέμα για το οποίο αποκλειστικά αρμόδια είναι τα κράτη μέλη και οι εθνικές αρχές ασφαλείας τους».

«Ο επικεφαλής των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, ταυτόχρονα και ανιψιός του Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος ήταν γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου μέχρι τον Αύγουστο του 2022, παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής και αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ, τέθηκε υπό παρακολούθηση από την ελληνική υπηρεσία πληροφοριών το 2021», υπενθυμίζει το δημοσίευμα.

Συμπληρώνει, μάλιστα, πως ο  Μητσοτάκης είχε δηλώσει δημοσίως ότι δεν γνώριζε για την παρακολούθηση αυτή και αργότερα παραδέχθηκε ότι ο Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

«Σε ό,τι αφορά το Predator, η ελληνική εκτελεστική εξουσία λέει ότι πρόκειται για ένα θέμα που εξετάζει επί του παρόντος η ελληνική δικαιοσύνη. Ωστόσο, σχεδόν ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, η δικαιοσύνη δεν έχει δώσει κανένα αποτέλεσμα», σχολιάζει το Euractiv.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)