to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σηκώστε Canadair να χορτάσει ο κόσμος

Tο σύστημα Μητσοτάκη ρησιμοποιεί υπερβολικά τα εναέρια μέσα ενώ δεν επενδύει τίποτα στην πρόληψη των πυρκαγιών αλλά και στις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.


Η πτώση του Canadair CL-215 στην Κάρυστο, που προκάλεσε τον θάνατο του 34χρονου σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά και του 27χρονου ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, έφερε στο προσκήνιο με τον χειρότερο τρόπο το ζήτημα της πυρόσβεσης στην Ελλάδα. Η σχετική συζήτηση είναι εν γένει προβληματική, γιατί είναι επαναλαμβανόμενη. Τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα κατατίθενται σε κάθε τέτοιο ανάλογο γεγονός. Και κάθε φορά εξάγονται αποσπασματικά συμπεράσματα, που δεν αγγίζουν τις πολιτικές ηγεσίες.

Ας ξεκινήσουμε από το συγκεκριμένο τραγικό συμβάν. Ειδικοί που μίλησαν στο News 24/7 είπαν ότι στο σημείο της επιχείρησης και της πτώσης του Canadair υπήρχε φωτιά σε χαμηλή βλάστηση. Ο επίκουρος καθηγητής Δασοπροστασίας Παλαιολόγος Παλαιολόγου δήλωσε ότι «η ποιότητα της καύσιμης ύλης και η ένταση της φωτιάς δεν δικαιολογούσαν τη ρίψη». Σε άλλο σημείο είπε ότι πρέπει «να δείξουμε αεροπλάνα και να πείσουμε ότι επιστρατεύουμε δυνάμεις. Έτσι, όμως, δεν κάνεις καταστολή». Ο Π. Παλαιολόγος άγγιξε -έστω διά της τεθλασμένης- τον πυρήνα του προβλήματος: συχνά-πυκνά χρησιμοποιούνται αεροσκάφη στην κατάσβεση πυρκαγιών στην Ελλάδα περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους και λιγότερο για ουσιαστικούς.

Πράγματι, κοιτώντας τα πλάνα σε τηλεοπτικούς σταθμούς απόλυτα ευθυγραμμισμένους με την επικοινωνιακή μηχανή του περιβάλλοντος Μητσοτάκη, θα παρατηρήσουμε ότι φέτος προβάλλονταν κυρίως εικόνες εναέριων μέσων να κάνουν ρίψεις σε φωτιές. Εξέλιπαν εικόνες χερσαίων δυνάμεων, ενώ για να δει κανείς το τι προκάλεσαν οι πυρκαγιές, θα έπρεπε να αναζητήσει εικόνες σε ξένα μέσα ενημέρωσης. Αλίμονο, drones έχουν όλα τα ελληνικά κανάλια, αλλά εικόνες από τις καταστροφές πρόβαλλαν το BBC και άλλα ξένα ΜΜΕ.

Την ίδια ώρα που το σύστημα Μητσοτάκη επιχειρεί να καλλιεργήσει στο κοινό την εντύπωση πως σ’ αυτόν τον «πόλεμο» όλα λειτουργούν ρολόι, αγνοεί επιδεικτικά τις πραγματικές ανάγκες για την πυρόσβεση στη χώρα μας. Χρησιμοποιεί υπερβολικά -και κυρίως επικοινωνιακά- τα εναέρια μέσα, ενώ δεν επενδύει τίποτα στην πρόληψη των πυρκαγιών αλλά και στις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μέμφεται όσους πολίτες δήθεν ζητούν να έρθει κι από ένα ελικόπτερο στο χωριό τους, ωστόσο ερεθίζει και ικανοποιεί τα πιο ταπεινά ένστικτα με εικόνες από ένα κακοστημένο σόου. Και, στο μεταξύ, όλη η χώρα αφήνεται να καεί.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)