to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:39 | 26.07.2023

Διεθνή

Ο πολιτικός επιστήμονας και κοινωνιολόγος Μπόρις Καγκαρλίτσκι συνελήφθη με την κατηγορία της «προτροπής σε τρομοκρατικές ενέργειες»

Ο ρώσος πολιτικός επιστήμονας και κοινωνιολόγος Μπόρις Καγκαρλίτσκι συνελήφθη και αντιμετωπίζει κατηγορίες για «δημόσιες προτροπές σε τρομοκρατικές ενέργειες», ανακοίνωσε ο δικηγόρος του.


Ο Μπόρις Καγκαρλίτσκι, καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών της Μόσχας (HSE), έχει συλληφθεί και αντιμετωπίζει «κατηγορίες για προτροπές σε τρομοκρατικές ενέργειες, με προσφυγή στο Ιντερνετ», δήλωσε ο Σεργκέι Ιερόχοφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το προφίλ του Μπόρις Καγκαρλίτσκι, ο οποίος απειλείται με ποινή φυλάκισης επτά ετών, απαλείφθηκε από την ιστοσελίδα της Ανωτάτης Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών.

Ο ρώσος επιστήμονας αρνείται τις κατηγορίες.

Συγγραφέας πλήθους άρθρων και μελετών για το αριστερό πολιτικό κίνημα στην Ρωσία και στον κόσμο, ο Καγκαρλίτσι «δεν έχει υποστηρίξει ή δικαιολογήσει ποτέ την τρομοκρατία», δήλωσε ο δικηγόρος του.

«Σκοπός όλων των ομιλιών του είναι η ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ρωσικό κράτος», είπε.

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Ιερόχοφ, η έρευνα κατά του Καγκαρλίτσκι άνοιξε από το τμήμα των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας (FSB) στην Δημοκρατία των Κόμι (στον Μεγάλο Βορρά). Για τον λόγο αυτόν ο καθηγητής μεταφέρθηκε μετά την σύλληψή του στην τοπική πρωτεύουσα, την πόλη Σιβτιβκάρ.

Τον Μάιο 2022, ο Μπόρις Καγκαρλίτσκι χαρακτηρίσθηκε «ξένος πράκτορας», στο πλαίσιο της καταστολής που ακολούθησε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η «ετικέτα» αυτή περιπλέκει σημαντικά τις δραστηριότητες των οργανισμών και των προσώπων που παίρνουν αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Ο Μπόρις Καγκαρλίτσι υπήρξε πολιτικός κρατούμενος το 1982 και 1983, σύμφωνα με το βιογραφικό του στην ιστοσελίδα της HSE, που πλέον έχει εξαφανισθεί.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και την εισαγωγή νομοθεσίας που απαγορεύει κάθε κριτική φωνή, πλήθος ανεξάρτητων ρωσικών μέσων ενημέρωσης αναγκάσθηκαν να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους ή να εγκαταλείψουν την Ρωσία και πολλοί αντιφρονούντες αυτοεξορίσθηκαν ή ρίχθηκαν στην φυλακή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)