to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:33 | 26.07.2023

Κοινωνία

Δύο νεκροί από τις φωτιές στη Μαγνησία - Μάχη με τις φλόγες μέσα στις ΒΙΠΕ Βόλου (liveblog)

Απανθρακωμένοι εντοπίστηκαν μια ηλικιωμένη γυναίκα στην περιοχή Χοροστάσι πλησίον του Πλατάνου Αλμυρού κι ένας κτηνοτρόφος που αγνοείτο στον Άγιο Γεώργιο Φερρών - Οι πυρκαγιές χτύπησαν σήμερα τις περιοχές κοντά σε Λαμία και Βόλο - Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το βόρειο τμήμα της πόλης της Λαμίας λόγω πυρκαγιάς στην Αφανού, ενώ κάηκαν σπίτια και στο Βελεστίνο όπου επίσης εκκενώνονται οικισμοί και πλέον η μάχη της πυροσβεστικής δίνεται εντός των βιομηχανικών περιοχών του Βόλου - Δεν έχουν σβήσει ακόμα οι φλόγες στα πύρινα μέτωπα της Ρόδου, της Κέρκυρας και της Καρύστου, με φόντο το θλιβερό δυστύχημα της πτώσης του Canadair και του θανάτου των δύο νεαρών πιλότων


(Oι φλόγες στην περιοχή των ΒΙΠΕ του Βόλου - φωτ. από ανάρτηση στο facebook)

Τραγική τροπή πήραν οι μεγάλες φωτιές στη Μαγνησία που ξέσπασαν το μεσημέρι της Τετάρτης, με δύο ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους από την πύρινη λαίλαπα. Ο κτηνοτρόφος που αγνοείτο στον Άγιο Γεώργιο Φερρών εντοπίστηκε απανθρακωμένος, ενώ νεκρή εντοπίστηκε και ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα στην περιοχή Χοροστάσι πλησίον του Πλατάνου Αλμυρού, όπου μαίνεται αυτή τη στιγμή μεγάλη φωτιά. Ο σύζυγός της, που είχε προσπαθήσει να τη σώσει και ο οποίος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ανέκτησε τις αισθήσεις του.

Η συγκλονιστική στιγμή με τον βοσκό που τελικά έχασε τη ζωή του, όπως τον κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ να δίνει μάχη με τις φλόγες...

Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Βελεστίνο Μαγνησίας (φωτ. κάτω), είχε ως αποτέλεσμα να παραδοθούν στις φλόγες αρχικά σπίτια στην περιοχή Άγιος Γεώργιος Φερών, ενώ ακολούθησε εκκένωση των οικισμών Σέσκλο, Διμήνι, Παλιούρι καθώς και των ΒΙΠΕ Βόλου. Η Αστυνομία έκλεισε αργά το απόγευμα τον αυτοκινητόδρομο Βόλου-Βελεστίνου από τον ανισόπεδο κόμβο της περιφερειακής οδού και πάνω, ενώ πλέον οι φλόγες έχουν μπει μέσα στις εγκαταστάσεις της Α’ ΒΙΠΕ και κατακαίνε αύλειους χώρους βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, ενώ έχουν σταματήσει να κινούνται και τα τρένα, αφού η σιδηροδρομική γραμμή διέρχεται από την καιόμενη περιοχή.

Το μέτωπο της Λαμίας - Εντολή εκκένωσης του βόρειου τμήματος της πόλης

Το μεσημέρι εκδηλώθηκε πυρκαγιά και στην περιοχή της Λαμίας, όπου αρχικά εκκενώθηκαν σπίτια στην περιοχή Αφανού καθώς η φωτιά πλησίαζε απειλητικά και λίγο αργότερα εστάλη μήνυμα από το 112 για να εκκενωθεί το βόρειο τμήμα της πόλης της Λαμίας . Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της πόλης και να κινηθούν προς το κέντρο και νότια της Λαμίας: « Αν βρίσκεστε στο βόρειο τμήμα της πόλης της Λαμίας εκκενώστε τώρα προς το κέντρο και νότια της Λαμίας. Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Την ίδια στιγμή, διάχυτη είναι η θλίψη για τους δύο πιλότους που σκοτώθηκαν όταν το Canadair που κυβερνούσαν κατέπεσε στην Κάρυστο το μεσημέρι της Τρίτης.

Όλες οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα στο liveblog του LEFT.gr (περιμένετε ελάχιστα για να φορτώσει):

Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ: Επιπρόσθετα τηλέφωνα επικοινωνίας για τους ξένους πολίτες

Το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε επιπρόσθετα τηλέφωνα επικοινωνίας στα οποία μπορούν να καλούν αποκλειστικά ξένοι πολίτες τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων που έχει ενεργοποιηθεί λόγω των εν εξελίξει δασικών πυρκαγιών.

Εκτός από το τηλέφωνο επικοινωνίας 0030 - 210 3681730, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών έχει θέσει στη διάθεση των ξένων πολιτών που έχουν ανάγκη αρωγής και τα τηλέφωνα 210-3681259 και 210-3681350.

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακαλεί τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους πολίτες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να επικοινωνούν απευθείας και αποκλειστικά με την Πολιτική Προστασία στο τηλέφωνο 112.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)