to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:47 | 25.07.2023

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Η κλιματική κρίση είναι εδώ και τα προβλήματα δεν λύνονται με θριαμβολογίες και επικοινωνία

Από την παρουσία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας, Γ. Ψυχογιού, στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» στο Κανάλι της Βουλής με τον Λάμπρο Πέγκο


“Όλες αυτές τις μέρες οι σκέψεις μας είναι στους ανθρώπους που επιχειρούν στην πρώτη γραμμή – πυροσβέστες και εθελοντές – και σίγουρα στους ανθρώπους που χάνουν τις περιουσίες τους και δοκιμάζονται. Εμείς βρεθήκαμε και στην Κορινθία, διότι είχαμε για μια ακόμα φορά μεγάλη πυρκαγιά με πάνω από 15.000 στρέμματα ζημιά, το οποία προστίθενται στα 70.000 στρέμματα που κάηκαν το 2021 στα Γεράνεια. Εμείς θα είμαστε εκεί και την επόμενη μέρα με την αλληλεγγύη, δίπλα στους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη”, υπογράμμισε ο Γ. Ψυχογιός ερωτηθείς για τις μεγάλες πυρκαγιές που καίνε τεράστιες εκτάσεις και περιουσίες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Αναφορικά με την πρόληψη, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τις εκκενώσεις, ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι “προφανώς οι εκκενώσεις και η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι η πρώτη προτεραιότητα, δεν μπορεί όμως να μας ενδιαφέρει μόνο αυτό. Την πρόσφατη πρωτοβουλία του Ευρωκοινοβουλίου η οποία μιλάει για 20% αποκατάσταση των οικοσυστημάτων σε όλη την Ευρώπη μέχρι το 2030, δεν στήριξε η Νέα Δημοκρατία μαζί με την ακδροδεξιά. Άρα όλα δείχνουν ότι πηγαίνουμε σε ερημοποίηση ή σε συνθήκες αβίωτες για τις κοινωνίες. Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, δεν μπορεί να μας ικανοποιούν μόνο οι εκκενώσεις και να μιλάμε για ενισχυμένες πυροσβεστικές δυνάμεις, δράσεις πρόληψης κλπ, την ίδια ώρα που καίγεται η  Ρόδος τόσες μέρες όπως και άλλες περιοχές”.

“H κλιματική κρίση είναι εδώ και γι’αυτό η Ευρώπη παίρνει τα μέτρα της, αλλά θα πρέπει να πάρουμε και εμείς τα δικά μας. Όταν ακούμε Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας να μιλάνε για την κλιματική κρίση, η οποία όντως υπάρχει, αλλά την ανακάλυψαν το 2019 τα λόγια περισσεύουν. Δηλαδή πριν το 2019 δεν υπήρχε κλιματική κρίση; Δυστυχώς θυμόμαστε και την αντιπολίτευση που έκανε η Νέα Δημοκρατία στα θέματα αυτά. Μικροπολιτική και μικρόψυχη σε πολλά ζητήματα. Υπήρχε το πόρισμα και η έκθεση Γκολντάμερ για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, υπήρχαν 550 θέσεις στη δασική υπηρεσία που είχαμε προκηρύξει ως κυβέρνηση οι οποίες δεν προχώρησαν ποτέ. Αντί αυτού έχουμε πάνω από δυο χρόνια οφειλές οδοιπορικών στους δασικούς, υποστελέχωση, ιδιώτες οι οποίοι μπαίνουν σε νευραλγικά κομμάτια τη δασικής υπηρεσίας και φυσικά μεγάλες ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα με πάνω από 3.500 κενές θέσεις που οι ίδιοι οι πυροσβέστες καταγγέλλουν. Ας μην ξεχνάμε ότι υπήρχαν και 5.500 δασεργάτες σε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, οι οποίοι αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων της κυβέρνησης το 2019 απολύθηκαν. Επομένως, υπάρχουν στρατηγικές, υπάρχουν δημόσιες πολιτικές αλλά δυστυχώς μένουμε στις εξαγγελίες και στην επικοινωνία”, σχολίασε ο Γ. Ψυχογιός σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση και τις πολιτικές αποφάσεις που θα έπρεπε να αποτελούν βασικό πυλώνα στα χρόνια που διανύουμε.

“Eμείς δεν λέμε ότι μπαίνουν οι φωτιές για να γίνουν ανεμογεννήτριες, αλλά θα πρέπει να απαντήσει ο πρωθυπουργός για ποιο λόγο προχωρούν οι άδειες για ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια πάνω στα καμένα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Ψυχογιός στην συνέντευξη στην Τηλεόραση της Βουλής και την εκπομπή “Πρωινή Επισκόπηση” με τον Λάμπρο Πέγκο.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ευθύνες που απέδωσε η κυβέρνηση στους δήμους για τις πρόσφατες πυρκαγιές υπογραμμίζοντας ότι “Οι δήμοι πρέπει να έχουν υποδομές και μέσα. Είναι γεγονός πως θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος, αλλά όχι να βγάζει η κυβέρνηση την ευθύνη από πάνω της και στις δύσκολες στιγμές να τη ρίχνει σε δήμους και περιφέρειες. Ένα πρόσφατο παράδειγμα από την πυρκαγιά στο Λουτράκι, έδειξε ότι επιχειρούσαν οι δήμοι με ελάχιστα δικά τους μέσα τα οποία έχουν μείνει ασυντήρητα και χωρίς προσωπικό τα τελευταία χρόνια. Η Περιφέρεια με την Πολιτική Προστασία μία από τα ίδια, έβγαλαν κάποιες υδροφόρες, δεν είχαν όμως χειριστές μηχανημάτων που έπρεπε να βρίσκονται στο πεδίο, με αποτέλεσμα να έρχεται εκτάκτως ο στρατός για να ανοίξει αντιπυρικές ζώνες τελευταία στιγμή”.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, ο Γιώργος Ψυχογιός έκανε σαφή την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: “Οι άνθρωποι αυτοί ενώ έχουν πολύ μεγάλη αγάπη για την πατρίδα και έρχονται για να τη στηρίξουν, είναι πιο κοντά σε αυτό που λέμε εμείς παρά σε αυτό που φέρνει η κυβέρνηση σήμερα. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει εντελώς ευκαιριακά αυτή τη συγκυρία. Είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα, για το οποίο η ΝΔ έρχεται και αναιρεί τον εαυτό της. Διότι το 2019 όταν ψηφίσαμε με πολύ μεγάλη συναίνεση το νόμο 4648/2019 είχαμε βάλει συγκεκριμένες δικλείδες, προκειμένου να μην υπάρχει επιρροή στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Είναι υποκριτικό διότι η ομογένεια έχει εγκαταλειφθεί από αυτή την κυβέρνηση, η οποία «εμπορεύεται» τον πατριωτισμό πολλές φορές και κάνει πολιτική εκμετάλλευση. Τα σχολεία στην ομογένεια έχουν απαξιωθεί, τα προξενεία μας έχουν λιγότερο προσωπικό και κάποια κλείνουν, με αποτέλεσμα ο κόσμος να πρέπει να διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα απόσταση για να εξυπηρετηθεί.

Στην ουσία όμως και επειδή είναι το αντικείμενό μου ως δικηγόρου, στη χώρα μας ισχύει το δίκαιο του αίματος στον κώδικα Ιθαγένειας, που δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά δυνητικά μπορεί να περιλάβει όποιον άλλο εγγραφεί από εδώ και πέρα. Θα πρέπει να γίνει σαφές αυτό, διότι η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει τη μισή αλήθεια. Ένα ακόμα ζήτημα είναι το γιατί να μην μπορούν να ψηφίζουν και οι εποχιακά εργαζόμενοι μακριά από τον τόπο διαμονής τους, όπως είναι λογικό και εύλογο και όπως τεχνολογικά μπορεί να υλοποιηθεί.

Η δική μας πρόταση αναφέρεται σε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες, με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τους βουλευτές της ομογένειας με δικαίωμα λόγου και παρέμβασης. Και ένα μοντέλο όπως αυτό της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, που και φωνή θα έχουν οι απόδημοι και ομογενείς μας, αλλά θα βάζει και τις απαραίτητες δικλείδες. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό θέμα με πολιτική αλαζονεία και fasttrack διαδικασίες”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)