to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Έκκληση για τα ζώα στις φωτιές: Αφήστε νερό και τροφή στις αυλές σας

Αθώα θύματα στην τεράστια οικολογική καταστροφή, με χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους να έχουν γίνει στάχτη, τα ελάφια σύμβολο του νησιού της Ρόδου, αναγκάστηκαν να κατέβουν στα χωριά για να γλυτώσουν από τις φλόγες και να αναζητήσουν τροφή.


Απο τη δορυφορική εικόνα που έδωσε ο SENTINEL 2 χθες το μεσημέρι υπολογίστηκε ότι κάηκαν πάνω από 107.000 στρέμματα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών είναι πιθανό να αυξηθεί σήμερα στα 150.000 στρέμματα, που αντιστοιχεί στο 10% της έκτασης όλου του νησιού. Από αυτά οι περιοχές NATURA που καταστράφηκαν αντιστοιχούν στο 12% της συνολικής καμμένης έκτασης, κάπου 12.000 στρέμματα. Μέσα σε αυτή βρίσκονταν ώριμα κυπαρισσοδάση, καθώς και δάση τραχείας πεύκης, ένα είδος της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ κάηκαν και παλιές αναδασώσεις.

Το πλατώνι της Ρόδου

Το πλατώνι της Ρόδου, (επιστημονική του ονομασία είναι Dama dama περιλαμβάνει δύο υποείδη) θεωρείται σύμβολο του νησιού εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στολίζει τα δάση του και αποτελεί μέρος της παράδοσής του. Στην είσοδο του λιμανιού της πόλης της Ρόδου, αγάλματα του ελαφιού κοσμούν τώρα την τοποθεσία όπου κάποτε βρισκόταν ο Κολοσσός της Ρόδου.

Αρκετά από τα ελάφια που διαβιούν στο νησί της Ρόδου και βρίσκονταν στη δασική περιοχή όπου εκδηλώθηκε και συνεχίζεται η πυρκαγιά έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πυροσβεστών και των εθελοντών που βρίσκονται στο μέτωπο της φωτιάς. Οδηγείτε προσεκτικά τα ζώα διασχίζουν οδικά δίκτυα ζαλισμένα.

Αθώα θύματα στην τεράστια οικολογική καταστροφή, με χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους να έχουν γίνει στάχτη, τα ελάφια σύμβολο του νησιού, αναγκάστηκαν να κατέβουν στα χωριά για να γλυτώσουν από τις φλόγες και να αναζητήσουν τροφή.

Η μόνη ασφαλής τροφή για ελάφια είναι η μπάλα τριφυλλιού, που θα βρείτε σε καταστήματα και αποθήκες ζωοτροφών για άλογα κλπ. Τοποθετήστε, όσοι ενδιαφέρεστε, μπάλες στα σύνορα καμένου-άκαυτου όπως και δοχεία με νερό, αφού πρώτα  επικοινωνήσετε με το Δασαρχείο για να μάθετε τα σωστά σημεία.

Τα ελάφια αυτά λέγεται ότι εισήχθησαν στη Ρόδο κατά τη νεολιθική εποχή και είναι ένα από τα λίγα είδη ελαφιών της Ευρώπης που διασώθηκαν μέχρι σήμερα. θεωρείται προστατευόμενο τρωτό είδος  και προστατεύεται ήδη από το 1969 με Προεδρικό ∆ιάταγμα, που ορίζει ότι η σύλληψη, η κράτηση και η θανάτωσή του αποτελούν παράνομες δράσεις. Το 2005, το ελάφι της Ρόδου βρέθηκε να είναι γενετικά διαφορετικό από όλους τους άλλους πληθυσμούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο σημερινός πληθυσμός της Ρόδου είναι μοναδικός και θα πρέπει να διατηρηθεί σύμφωνα με τις τρέχουσες συστάσεις της IUCN (Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης) (Masseti and Mertzanidou, 2008).

Η εξέλιξη της βιοποικιλότητας στα φυσικά συστήματα καθοδηγείται από διάφορους παράγοντες, τόσο περιβαλλοντικούς όσο και βιοτικούς. Ο πληθυσμός χερσαίων ειδών της πανίδας και της χλωρίδας, για τα οποία υπάρχουν στοιχεία σε βάθος χρόνου, έχει μειωθεί κατά περίπου 42 % την τελευταία δεκαετία. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν ωθήσει τον πλανήτη στην έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών, με ένα εκατομμύριο είδη να απειλούνται με εξαφάνιση. Από το 1970 έως το 2014, ο παγκόσμιος πληθυσμός άγριων ζώων μειώθηκε κατά 60 %. Ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών είναι σήμερα, σε ολόκληρο τον κόσμο, περίπου 100-1 000 φορές ταχύτερος από αυτόν της εποχής πριν από την εμφάνιση του ανθρώπου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συμβάν εξαφάνισης μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)