to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:55 | 10.10.2013

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Να δώσει απαντήσεις ο πρωθυπουργός στη Βουλή

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση με τους βενζινοπώλες - «Δυο βδομάδες αρνείται να πατήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο» ο Σαμαράς τόνισε ο Αλ. Τσίπρας


O Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές Λίτσα Αμμανατίδου και Ευγενία Ουζουνίδου καθώς και το Σταύρος Στέλας μέλος του Τμήματος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας.

Ο  Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» που κάνει λόγο για προβοκάτσια κατά της Αριστεράς, δήλωσε:

«Νομίζω ότι αυτά είναι ζητήματα τα οποία δεν χρειάζεται να τα υιοθετήσω εγώ ή να μην τα υιοθετήσω. Είσαστε δημοσιογράφοι, ρωτήστε τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να σας δώσουν απαντήσεις. Από κει και πέρα, εμείς πολιτική δεν κάνουμε με τα δημοσιεύματα. Πολιτική κάνουμε ρωτώντας συγκεκριμένα τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να δώσουν απαντήσεις. Έχουμε ζητήσει συνάντηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την οποία αρνείται ο πρωθυπουργός. Δυο βδομάδες αρνείται να πατήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Μόνο για τον αγιασμό ήρθε. Ελπίζω ο αγιασμός και η παρουσία του στα Ιεροσόλυμα να τον φωτίσουν ώστε να έρθει εδώ και να δώσει απαντήσεις. Όχι στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και στους βουλευτές της συμπολίτευσης που ορθότατα θέτουν ζητήματα τα οποία χρήζουν σημαντικών, έγκαιρων και έγκυρων απαντήσεων».

«Ανόητη, παράλογη και εγκληματική η επιμονή της κυβέρνησης στη διατήρηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης»

Αναφορικά με τη διατήρηση του ΕΦΚ, ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι πέρυσι, εξαιτίας του φόρου, η κατανάλωση μειώθηκε κατά 70% και τα έσοδα του κράτους κατά 240 εκατομμύρια ευρώ. Η κατάσταση αυτή, πρόσθεσε, βύθισε σε ενεργειακή φτώχεια ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ενώ είναι γνωστό και το πρόβλημα με την αιθαλομίχλη στην ατμόσφαιρα, κυρίως της Αττικής. Υπό το πρίσμα αυτό, ζήτησε την άμεση κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε τις κυβερνητικές θέσεις ότι με το μέτρο αυτό επιδιώκεται η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, αντίθετα, όπως σημείωσε, δημιουργήθηκε μια μεγάλη τρύπα, που ευνόησε το λαθρεμπόριο με το ναυτιλιακό πετρέλαιο.

Εκ μέρους των βενζινοπωλών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Κιούσης, είπε ότι δεν είναι δυνατό να συνεχίζεται η διατήρηση ενός μέτρου, δηλαδή του συγκεκριμένου φόρου, παρά το γεγονός ότι όλοι έχουν παραδεχθεί ότι πρόκειται για λάθος μέτρο. Επίσης, ζήτησε επιστροφή στα επίπεδα του 2011 και συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα ότι κάθε άλλο παρά αντιμετωπίστηκε το λαθρεμπόριο (πηγή: enikos.gr).Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Mega:


Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Αλ. Τσίπρας: Η επιμονή της κυβέρνησης στον υψηλό ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ανόητη, παράλογη, εγκληματική.
Πέρυσι, με αυτόν τον υψηλό φόρο κατανάλωσης είχαμε μείωση συνολικά της κατανάλωσης κατά 70%, πράγμα που δεν έχει συμβεί ποτέ σε καμία χώρα σε περίοδο ειρήνης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα συνολική μείωση των δημοσίων εσόδων  περίπου 240 εκ. ευρώ. Δηλαδή όχι μόνο δεν μπήκε στα δημόσια ταμεία ούτε  ένα ευρώ παραπάνω, αλλά χάθηκαν 240 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα βυθίστηκε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην ενεργειακή φτώχεια, την ενεργειακή εξαθλίωση, θρηνήσαμε νεκρούς, νέους ανθρώπους στη Λάρισα από τις αναθυμιάσεις με το μαγκάλι, γέμισαν οι πόλεις μας, οι μεγάλες πόλεις, η ατμόσφαιρα των πόλεων με μία μόνιμη αιθαλομίχλη καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα.


Όλοι όσοι λένε ότι αυτό το μέτρο συμβάλει στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου δεν έχουν παρά να δουν την πραγματικότητα. Ότι έκλεισαν μια τρύπα, αφήνοντας όμως διάπλατα ανοιχτή όχι απλά μια κερκόπορτα, μια τεράστια πόρτα για το λαθρεμπόριο μέσα από το ναυτιλιακό πετρέλαιο.
Συνεπώς η πραγματικότητα είναι αδήριτη. Οφείλουν όλοι να συνειδητοποιήσουν την εγκληματική επιλογή που έκαναν πέρυσι και άμεσα να κάνουν δεκτή την τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή του ΕΦΚ στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011. Δηλαδή να κοστίζει το πετρέλαιο θέρμανσης 0,9 ευρώ το λίτρο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι και αύξηση της κατανάλωσης θα υπάρξει φέτος, άρα περισσότερα έσοδα, θα σώσουμε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού από την ενεργειακή φτώχεια, από την αδυναμία να θερμανθεί, θα μπορέσουν να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των πρατηριούχων που κλείνουν η μία μετά την άλλη, θα προστατεύσουμε στοιχειωδώς το περιβάλλον των μεγάλων πόλεων από την αιθαλομίχλη που πέρυσι ήταν ένα μόνιμο φαινόμενο.Μιχ. Κιούσης (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας): Εκθέσαμε τα προβλήματα που ταλανίζουν  και κρατούν σε ομηρεία όλο τον ελληνικό λαό και συγκεκριμένα 6,5 εκατομμύρια έλληνες που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης  για κύρια πηγή θέρμανσης  και ζητάμε τη βοήθεια και τη συμπαράσταση για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Δεν είναι δυνατόν, εν έτει 2013, με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης σχεδόν όλων των Ελλήνων, να έχει το πετρέλαιο 1,30 ευρώ. Ζητάμε επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα επίπεδα του 2011, οπότε με τα σημερινά δεδομένα το πετρέλαιο θα έχει περί τα 90λεπτά το λίτρο και ζητάμε ότι όλα τα άλλα περί επιδόματος , περί επιστροφής, περί του ποιος θα πάρει και τι δικαιούται να πάρει είναι ημίμετρα. Δεν έχουμε πάταξη του λαθρεμπορίου. Δεν έχουμε θετικό πρόσημο. Έχουμε αρνητικό. Ο ίδιος ο Αναπληρωτής Υπ. Οικονομικών βγήκε και είπε ότι έχουμε μείωση εσόδων κατά 270 εκατομμύρια ευρώ. Και δεν είναι δυνατόν ένα λάθος μέτρο να συνεχίζεται και την επόμενη χρονιά με το ίδιο λάθος.


Εμείς ζητάμε άμεσα μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Έπρεπε να είχε γίνει από τα μέσα του Σεπτεμβρίου. Να μην ήταν ο έλληνας καταναλωτής σε ομηρεία και να ήξερε τι θα χρησιμοποιήσει φέτος για θέρμανση. Να μην στραφεί πάλι σε μορφές θέρμανσης , όπως πέρσι, ξύλα, παλέτες που είναι εμποτισμένα με καρκινογόνες ουσίες και  το τεράστιο πρόβλημα που βγήκε πέρσι στην επιφάνεια. Ζητάμε να συνεχίσει να λειτουργεί το σύστημα εύρυθμα, όπως το 2011 και απαιτούμε από το Υπουργείο Οικονομικών να μας ξεκαθαρίσει το πώς θα διακινηθεί φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)