to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:50 | 22.07.2023

Πολιτική

Θ. Ξανθόπουλος: Υποκριτική και χωρίς επιδίωξη συναίνεσης, η στάση της κυβέρνησης

“Είναι ο πρώτος νόμος που φέρνει η ΝΔ. Κι ενώ το Σύνταγμα προβλέπει ευρείες συναινέσεις με πλειοψηφία των 2/3, η ΝΔ αντί διαβούλευσης έφερε μονομερώς το νομοσχέδιο στη Βουλή”, τόνισε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης​, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στο Κόκκινο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού


Ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε ότι οι προϋποθέσεις που θέτει ο ισχύων νόμος που ψηφίστηκε με ευρεία πlειοψηφία, για να μπορεί να ψηφίσει ​Έλληνας κάτοικος του εξωτερικού, είναι δύο: Τα τελευταία 35 χρόνια να έχει μείνει δύο χρόνια στην Ελλάδα και να έχει υποβάλλει το ίδιο ή το προηγούμενο έτος φορολογική δήλωση, να έχει δηλαδή ΑΦΜ. “Η ΝΔ θεώρησε ότι ο λόγος που δεν υπήρξε μεγάλη συμμετοχή, είναι οι δύο αυτές προϋποθέσεις και με την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου έφερε νόμο που τις καταργεί. Το λογικό θα ήταν να δούμε τι δεν πήγε καλά και να προχωρήσουμε στις αναγκαίες τροποποιήσεις¨, συμπλήρωσε.

“Η κουβέντα που γίνεται είναι ωστόσο υποκριτική από πλευράς της κυβέρνησης. Μιλά για άρση των υφιστάμενων περιορισμών ώστε όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους να μπορούν να ψηφίζουν. Αυτό που δεν λέει η κυβέρνηση, είναι ότι εφόσον καταργούνται οι δύο προϋποθέσεις του νόμου, δικαιούται πλέον με βάση το δίκαιο του αίματος, όποιος έλκει καταγωγή από Ελληνα πρόγονο να υποβάλει αίτηση χορήγησης ιθαγένειας η οποία θα του αποδοθεί και αυτομάτως εγγράφεται στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό μας κάνει, εμάς και το ΚΚΕ, να είμαστε αντίθετοι Κανείς δεν ξέρει που μπορεί να φτάσει η διεύρυνση του εκλογικού σώματος”, υπογράμμισε.

“Από τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει μια βασική αρχή: Βεβαίως να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού. Αλλά να έχουν τους εκπροσώπους τους. Γι αυτό μιλάμε για 4 μεγάλες περιφέρειες ανά την υφήλιο. Και το αποτέλεσμα δεν προσμετράται βέβαια στο τελικό αποτέλεσμα για να μην επηρεάζεται ο πολιτικός συσχετισμός”, επεσήμανε.

“Η κυβέρνηση δεν απαντά επίσης στο ερώτημα τι θα γίνει με τους Έλληνες που ζουν εδώ και δεν μπορούν να ψηφίσουν επειδή εργάζονται. Γι αυτό θα καταθέσουμε τροπολογία για την διευκόλυνση των Ελλήνων κατοίκων του εσωτερικού, που για λόγους επαγγελματικούς ή άλλους δεν βρίσκονται την ημέρα των εκλογών στο εκλογικό τμήμα που είναι γραμμένοι”, κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)