to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:02 | 15.07.2023

Διεθνή

Η Ινδία πάει στο φεγγάρι - Η μεγαλύτερη πρόκληση βρίσκεται μπροστά για το «Chandrayaan-3»

Η Ινδία εκτόξευσε το Chandrayaan-3, την τρίτη σεληνιακή αποστολή της, στις 14 Ιουλίου. Στόχος είναι να γίνει η τέταρτη χώρα που θα επιτύχει ελεγχόμενη προσγείωση στη Σελήνη, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα.


Η Ινδία με το Chandrayaan 3 θα επιχειρήσει να ενταχθεί στην αποκλειστική λέσχη χωρών που έχουν εξερευνήσει τη σεληνιακή επιφάνεια. Ένας πύραυλος Launch Vehicle Mark III απογειώθηκε από το διαστημικό λιμάνι στη Sriharikota, ένα νησί στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Ινδίας, μεταφέροντας τον Chandrayaan-3 των 3,9 τόνων σε μια ελλειπτική τροχιά στάθμευσης γύρω από τη Γη.

Στη συνέχεια, μια μονάδα πρόωσης δύο τόνων θα εγχύσει το σκάφος σε μια κυκλική τροχιά περίπου 100 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης, μεταφέροντας ένα σύμπλεγμα lander-rover. Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) σχεδιάζει να προσγειώσει το σκάφος Vikram βάρους 1,75 τόνων σε σημείο κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης στις 23 Αυγούστου.

Το αεροσκάφος μεταφέρει το εξάτροχο ρομποτικό ρόβερ Pragyan, το οποίο θα εξερευνήσει την περιοχή γύρω από το σημείο προσγείωσης για μία σεληνιακή ημέρα, που ισοδυναμεί με 14 ημέρες της Γης. Το Chandrayaan-3 ακολουθεί μια μερικώς επιτυχημένη αποστολή ISRO του 2019, η οποία έστειλε επιτυχώς σε τροχιά ένα τροχιακό με οκτώ λειτουργικά όργανα. Αλλά το προσεδάφιο που μετέφερε το rover για εκείνη την αποστολή συνετρίβη στην επιφάνεια της Σελήνης στις τελευταίες στιγμές της καθόδου.

Μαθαίνοντας από αυτή την αποτυχία, η ISRO ενσωμάτωσε αρκετές σχεδιαστικές αλλαγές στο τμήμα προσεδάφισης-ροβερ του Chandrayaan-3. Αυτά περιλαμβάνουν νέα όργανα για τον χειρισμό αστοχιών και νέους αλγόριθμους για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων αποκλίσεων στην πρόωση ή την τροχιά. Το Chandrayaan-3 έχει επίσης ένα βαρύτερο προσεδάφιο, εξοπλισμένο με πιο ανθεκτικά πόδια για να χειρίζεται πρόσθετη ταχύτητα σχεδόν 1 μέτρου ανά δευτερόλεπτο με μεγαλύτερα ηλιακά πάνελ και περισσότερα καύσιμα, νέους αισθητήρες για τη μέτρηση της ταχύτητας του διαστημικού σκάφους και βελτιωμένο λογισμικό για την καθοδήγηση της προσγείωσης.
 

Σεληνιακή ανάλυση

Το Lander είναι εξοπλισμένο με τέσσερα όργανα. Κάποιος θα μετρήσει τις αλλαγές στην πυκνότητα των ιόντων και των ηλεκτρονίων κοντά στην επιφάνεια της Σελήνης με την πάροδο του χρόνου. Ένα άλλο θα καταγράψει τη θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια. Ένας σεισμογράφος θα ελέγξει για σεισμούς γύρω από την τοποθεσία προσγείωσης και μια συστοιχία ανακλαστήρων θα βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν τη δυναμική του συστήματος Γης-Σελήνης. Το rover φέρει δύο όργανα: ένα φασματοσκόπιο για την ανάλυση της χημικής και ορυκτής σύνθεσης της επιφάνειας της Σελήνης και ένα φασματόμετρο για τη μελέτη δειγμάτων εδάφους και πετρωμάτων και τη διερεύνηση της σύνθεσής τους.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι από τις δυνατότητες των νέων οργάνων Chandrayaan-3», λέει ο Bernard Foing, διευθύνων σύμβουλος του EuroMoonMars, μιας πρωτοβουλίας για την έρευνα στη Σελήνη και τον Άρη που διευθύνεται από τη Διεθνή Ομάδα Εργασίας για την Εξερεύνηση της Σελήνης. Ο Φόινγκ ήταν ο επικεφαλής επιστήμονας για το SMART-1, την πρώτη αποστολή του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού στη Σελήνη.

«Το Chandrayaan-3 θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τον σχηματισμό και την ιστορία της Σελήνης κατεβαίνοντας στην επιφάνεια και κάνοντας μερικές άνευ προηγουμένου μετρήσεις της χημικής σύνθεσης της Σελήνης», λέει ο επιστήμονας Paul Hayne στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Boulder. Τα όργανα του rover μπορούν να βοηθήσουν τους ερευνητές να αξιολογήσουν την ποικιλομορφία των στοιχείων στο σημείο προσγείωσης, προσθέτει.

Ο Hayne λέει ότι τα δεδομένα από ορισμένα από τα μέσα θα μπορούσαν να λύσουν άλυτα ερωτήματα. «Στο προσεδάφιο, γεωφυσικά όργανα θα μετρήσουν τη θερμοκρασία της Σελήνης και θα μετρήσουν τα σεισμικά κύματα, κάτι που θα επιτρέψει στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το πάχος του φλοιού της Σελήνης και αν παραμένει γεωλογικά ενεργό ή όχι. Επιπλέον, η μέτρηση της θερμοκρασίας έως και 10 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια στην τοποθεσία «θα μπορούσε να λύσει ορισμένα ερωτήματα σχετικά με το πόση θερμότητα ρέει από το βαθύ εσωτερικό της Σελήνης».

Πηγή Nature

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)