to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:25 | 11.07.2023

Πολιτική

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Μπορούμε να συμφωνήσουμε οδικό χάρτη για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Σε δηλώσεις του από Βίλνιους για την αυριανή συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πρόθυμος να ανοίξει διαδικασία επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών επαφών με στόχο όχι απλώς την μείωση της έντασης αλλά και την δημιουργία οδικού χάρτη για την επίλυση των διαφορών Αθήνας και Άγκυρας


Για σημαντικές διαφορές με την Τουρκία, αλλά και την ευκαιρία να συμφωνηθεί «οδικός χάρτης για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του προσερχόμενος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ κι ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός για τη συνάντηση με Ερντογάν ανέφερε πως «δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε διαρκές κλίμα έντασης». «Πιστεύω ότι και οι δύο με ισχυρή λαϊκή εντολή μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα ομαλοποίησης των σχέσεων» ανέφερε.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως «έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, βήματα προόδου που θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας»

Όλη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στον χώρο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ:

Συναντιόμαστε εδώ πέρα στο Βίλνιους καθόσον ακόμα λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο πέρα μαίνεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κατά συνέπεια η επαναβεβαιώση των βασικών αρχών της συμμαχίας είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη παρά ποτέ και θέλω να χαιρετίσω την επί της αρχής απόφαση της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν να δεχθεί στους κόλπους της συμμαχίας την Σουηδία και εύχομαι πολύ σύντομα και επίσημα η φίλη Σουηδία να αποτελέσει το 32ο μέλος της συμμαχίας μας.

Θα έχω όπως γνωρίζετε την ευκαιρία να συναντηθώ αύριο κατ΄ιδίαν με τον πρόεδρο Ερτογάν στην πρώτη συνάντησή μας μετά την διπλή εκλογική μας επικρατήση. Πιστεύω ότι και οι δύο με μία ισχυρή λαϊκή εντολή μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως έχω πει πολλές φορές δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές, μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε την γεωπολιτική μας διαφορά που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, βήματα προόδου που θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας.

Η Αθήνα αναμένει από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ότι θα μπορούσε να ανοίξει ένα «παράθυρο» για την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών. Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς η Άγκυρα έχει χαμηλώσει τους τόνους ,  ωστόσο μένει να φανεί αν πράγματι επιθυμεί την αλλαγή σελίδας στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνομιλούμε με τη γείτονα χώρα» σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Από κει και πέρα είμαστε ξεκάθαροι στις θέσεις μας. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ή πιθανότητα υποχώρησης» τόνισε και προσέθεσε «πιστεύουμε στην επίλυση της μοναδικής διαφοράς μας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)