to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τα βήματα της ανασύνταξης με το βλέμμα στα συλλογικά όργανα

Τα βλέμματα όλων των πλευρών είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της επικείμενης Πολιτικής Γραμματείας, που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι, και στην Κεντρική Επιτροπή του επόμενου σαββατοκύριακου.


Πού βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία; Το ερώτημα αυτό μάλλον αποτελεί σταυρόλεξο για γερούς λύτες σε μια πολιτική στιγμή όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη «ανασυγκρότησης και αναγέννησης», παραμένοντας ο πρωταγωνιστής του προοδευτικού πόλου του πολιτικού συστήματος. Οι δύο εκλογικές ήττες και η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα είναι δεδομένο πως οδηγούν την Κουμουνδούρου σε αχαρτογράφητα νερά. Πάντως, το πρώτο κρας τεστ χωρίς την παρουσία Τσίπρα έγινε το τριήμερο των κυβερνητικών προγραμματικών δηλώσεων, που ολοκληρώθηκαν χθες, Σάββατο.

Την ίδια ώρα, οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο στελεχών αλλά και τάσεων για την επόμενη ημέρα του κόμματος συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Τα βλέμματα όλων των πλευρών είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της επικείμενης Πολιτικής Γραμματείας, που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι, και στην Κεντρική Επιτροπή του επόμενου σαββατοκύριακου. Οι συζητήσεις και ο σχεδιασμός, βέβαια, δεν γίνονται σε κενό πολιτικά χρόνο, καθώς το χρονικό πλαίσιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στενεύει εκ των πραγμάτων.

Το ζήτημα αυτό είναι δεδομένο πως θα απασχολήσει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 15 και 16 Ιουλίου, ενώ στο συγκεκριμένο διήμερο θα «κλειδώσουν» και οι υποψηφιότητες για την κούρσα της διαδοχής του Αλ. Τσίπρα. Ωστόσο, οι διαφωνίες δεν λείπουν για το χρονοδιάγραμμα του επόμενου διαστήματος, κάτι που θα αποτυπωθεί και στις συνεδριάσεις που έρχονται.

Πρόβα τζενεράλε για τον Σ. Φάμελλο

Οι παροικούντες την Κουμουνδούρου βάζουν θετικό πρόσημο στην πρόβα τζενεράλε του Σωκράτη Φάμελλου εντός του Κοινοβουλίου από τη θέση του μεταβατικού προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν πηγές, εκπροσώπησε επάξια τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με σεμνότητα, σοβαρότητα και αριστερό πολιτικό λόγο που αντιστοιχούν σε ένα κόμμα που έχει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του, ο Σ. Φάμελλος κατέστησε σαφείς τις διαχωριστικές γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έναντι των προτεραιοτήτων της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο για τα ζητήματα της οικονομίας, και δη της ακρίβειας, όσο και για τα φλέγοντα θέματα της Υγείας και της Παιδείας, μιας και, όπως διαφαίνεται, η αναθεώρηση του άρθρου 16 ενδέχεται να αποτελέσει τους επόμενους μήνες αιχμή του δόρατος τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής. Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά του Σ. Φάμελλου στην, αν μη τι άλλο, εμβληματική παρουσία του Αλ. Τσίπρα στα πολιτικά πεπραγμένα της χώρας.

Η παρουσία του, λοιπόν, κρίνεται ως απολύτως επιτυχημένη, ενώ με θετικό τρόπο σχολιάστηκε τόσο από τον δημοσιογραφικό κόσμο όσο και από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Άλλωστε, στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκαθαρίζουν ότι μόνο αυτός (ο ΣΥΡΙΖΑ) μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο της σοβαρής και αποτελεσματικής προοδευτικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη. Αυτό αποτυπώθηκε με ευκρίνεια και τις τρεις ημέρες των παρεμβάσεων των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Σ. Φάμελλο, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους να δίνουν το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Πυρετός διαβουλεύσεων

Η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα κληθεί να σηκώσει το δύσκολο βάρος της ανασυγκρότησης. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρείται δεδομένο πως οι υποψήφιοι ή οι υποψήφιες για την προεδρία θα κληθούν να καταθέσουν τις ιδεολογικές και πολιτικές «πλατφόρμες» τους για τον χαρακτήρα και τον προσανατολισμό του κόμματος. Αυτό, άλλωστε, περιμένουν τα στελέχη και τα μέλη. Η λέξη-κλειδί αναφορικά με το εσωκομματικό τοπίο είναι η ανασύνθεση. Η μέχρι πρότινος πλειοψηφία φαίνεται πως έχει ρευστοποιηθεί ελλείψει Τσίπρα, με τον νέο ή τη νέα επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να καλείται να δημιουργήσει ένα νέο σημείο ισορροπίας και συνοχής στο εσωτερικό του κόμματος, εκφράζοντας όμως παράλληλα μια νέα πλειοψηφία με τα μάτια στραμμένα στην κοινωνία. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ΑΥΓΗ της Κυριακής στελέχη της Κουμουνδούρου, ένα τέτοιο εγχείρημα προϋποθέτει ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό και περισσή συλλογικότητα, αξιοποιώντας στο μέγιστο την παρακαταθήκη που άφησε ο Αλ. Τσίπρας. Ήδη, πάντως, υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις μεταξύ στελεχών που έχουν διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες με σκοπό το χτίσιμο γεφυρών για μια λειτουργική πολιτική πλειοψηφία την επόμενη ημέρα στο κόμμα.

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Προς το παρόν, στην πλευρά της Κίνησης Μελών κοινός τόπος για το χρονοδιάγραμμα και το «πρόσωπο» της επόμενης ημέρας δεν φαίνεται πως υπάρχει. Ο Χρήστος Σπίρτζης προκρίνει τη διεξαγωγή των συνεδριακών διαδικασιών και την εκλογή νέας ηγεσίας μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θέση με την οποία διαφωνούν αρκετά στελέχη της Κίνησης, που συντάσσονται με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Στην Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει πρόταση που αφορά την εκλογή νέων γραμματέων και νέας Πολιτικής Γραμματείας. Μάλιστα, με τη συγκεκριμένη θέση συμφωνεί και ο Παύλος Πολάκης. Την ίδια ώρα, η ΡΕΝΕ επιμένει στην ανάγκη διεξαγωγής του συνεδρίου στις αρχές του φθινοπώρου με στόχο η εκλογή της νέας ηγεσίας να προχωρήσει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, στελέχη προερχόμενα από τη Γέφυρα, τη ΔΗΜ.ΑΡ. και το ΠΑΣΟΚ έχουν συνταχθεί με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Μία από τις βασικές διαπιστώσεις τους αποτελεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν μπορεί να δώσει τις μάχες που έρχονται «ακέφαλος». Πολλά εξ αυτών επιμένουν δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ένα πλατύ κόμμα εξουσίας της πληθυντικής Αριστεράς, που θα εκφράζει τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας, χωρίς, βέβαια, να γκρεμίζονται ενδεχόμενες γέφυρες συνεργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό, με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή η Ομπρέλα θα καταθέσει κείμενο συμβολής, ενώ τα περισσότερα στελέχη της φαίνεται ότι θα στηρίξουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, εάν αυτός θέσει υποψηφιότητα.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη πρόταση, ούτε στην Ομπρέλα φαίνεται να υπάρχει απόλυτη συμφωνία μεταξύ των κεντρικών στελεχών της, όλα όμως προκρίνουν τη δημιουργία μιας νέας αριστερής πλειοψηφίας. Με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας συντάσσονται και οι «6+6», ενώ προς το παρόν κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το ζήτημα της ηγεσίας.

Πηγή: Η ΑΥΓΗ της Κυριακής

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)