to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:08 | 07.07.2023

Διεθνή

Αντίθετη η Γερμανία στην αποστολή πυρομαχικών διασποράς στις ουκρανικές δυνάμεις

Οι ΗΠΑ εξετάζουν την αποστολή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία, για τα οποία η χρήση και η μεταβίβαση τους απαγορεύτηκαν με τη Σύμβαση του Όσλο (CCM), το 2008, την οποία έχει υπογράψει μεγάλο μέρος των χωρών της Δύσης


Η Γερμανία είναι αντίθετη στην αποστολή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, μία ημέρα αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει αυτού του είδους τον εξοπλισμό στο Κίεβο.

Η χρήση και η μεταβίβαση πυρομαχικών διασποράς απαγορεύτηκαν με τη Σύμβαση του Όσλο (CCM), το 2008, την οποία έχει υπογράψει μεγάλο μέρος των χωρών της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, όχι όμως οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αντίθετες στην αποστολή τέτοιου είδους πυρομαχικών στην Ουκρανία και η Μπέρμποκ δήλωσε ότι η Γερμανία επίσης διαφωνεί.

Όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Έχω παρακολουθήσει τις αναφορές του Τύπου. Για εμάς (…) η Σύμβαση του Όσλο ισχύει».

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του Πιστόριους, ο οποίος τόνισε ότι «η Γερμανία έχει υπογράψει τη Σύμβαση, οπότε αυτό δεν αποτελεί επιλογή για εμάς».

«Σε ό,τι αφορά τις χώρες που δεν την έχουν υπογράψει – την Κίνα, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τις ΗΠΑ – δεν μπορώ εγώ να σχολιάσω τις ενέργειές τους», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «εξετάζει ενεργά» το ενδεχόμενο να προμηθεύσει τον στρατό της Ουκρανίας με πυρομαχικά διασποράς, ανέφεραν χθες, Πέμπτη, η εφημερίδα New York Times και άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα μη κατονομαζόμενες κυβερνητικές πηγές.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πυρομαχικά διασποράς και ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην στείλει τέτοιο εξοπλισμό στο Κίεβο. Η μη κυβερνητική οργάνωση επεσήμανε ότι τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει αυτού του είδους τα πυρομαχικά που έχουν σκοτώσει Ουκρανούς αμάχους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)