to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:05 | 08.07.2023

Πολιτική

Με 158 «ΝΑΙ» παρασχέθηκε ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση Μητσοτάκη - Αλλαζονικός Μητσοτάκης

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία συζήτησης επί της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης με συνολικά 135 ομιλητές που αποτελούν και ρεκόρ για τις ανάλογες συζητήσεις - Σε οικονομία, παιδεία και εθνικά θέματα επικεντρώθηκε η συζήτηση - Τις πρώτες της παραφωνίες μέτρησε η κυβέρνηση με κορυφαία την τοποθέτηση Φλωρίδη για το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών


Με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση οολοκληρώθηκε το βράδυ του Σάββατου 8/7 η συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Το πολιτικό ενδιαφέρον σήμερα, τελευταία μέρα της τριήμερης συζήτησης, εστιάστηκε στις δευτερολογίες τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και των πολιτικών αρχηγών της Αντιπολίτευσης αλλά και του νέου υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. O Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει ρύθμιση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού χωρίς περιορισμούς

Αλαζονικός και χωρίς απαντήσεις στα φλέγοντα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία και οικονομία εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων, η οποία ολοκλήρωσε και τη σχετική συζήτηση. «Δεν άκουσα από τα άλλα κόμματα σοβαρό αντίλογο» ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε.

Αντί απάντησης στην κριτική που διατύπωσε ο Σωκράτης Φάμελλος για την ακρίβεια, τις ελλείψεις στο ΕΣΥ και την ακροδεξιά ρητορική, ο πρωθυπουργός το μόνο που βρήκε να πει ήταν πως όσα άκουσε του θύμισαν όσα έλεγε η αξιωματική αντιπολίτευση πριν τρεις μήνες και πως διαφεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έγιναν εκλογές και η ΝΔ αύξησε τα ποσοστά της ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση βρέθηκε στο 17%.

Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την ένοχη σιωπή μετά την διαφοροποίηση του Γιώργου Φλωρίδη σχετικά με την άρση ασυλίας στα τραπεζικά στελέχη. Παρόλο που ο Σωκράτης Φάμελλος κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει αν θα φέρει προς ψήφιση τη διάταξη για την άρση ασυλίας των τραπεζικών στελεχών που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη την προηγούμενη τετραετία, ο πρωθυπουργός έκανε ότι δεν άκουσε.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει ρύθμιση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, η οποία θα εμπεριέχει μόνο ένα άρθρο. Συγκεκριμένα, σκοπός της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι η κατάργηση όλων των εμποδίων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι πρόκειται για την ίδια ρύθμιση που είχε καταθέσει το 2021 η ΝΔ και πήρε 190 ψήφους τη στιγμή που απαιτούνται τουλάχιστον 200. Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν πως εάν ψηφίσουν και πάλι ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, όπως είχε γίνει το 2021, τότε αυτό θα σημαίνει ότι η ρύθμιση θα περάσει με συνολικά 202 ψήφους.

Ωστόσο, δεν έδωσαν καμία πειστική απάντηση, παρόλο που ρωτήθηκαν σχετικά, για ποιο λόγο προκρίνεται να κατατεθεί τώρα η συγκεκριμένη αλλαγή του εκλογικού νόμου. Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι κάνει δεύτερο άνοιγμα στον Νίκο Ανδρουλάκη μέσα σε λίγες μέρες.

Την 1η ημέρα (Πέμπτη) των προγραμματικών δηλώσεων, ο Κυρ. Μητσοτάκης βιάστηκε να ανοίξει τη συζήτηση για αναθεώρηση του άρθρου 16 ώστε να επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων με δίδακτρα, απευθύνοντας μάλιστα και πρόσκληση συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ, με τον Ν. Ανδρουλάκη να μην απορρίπτει το ενδεχόμενο τέτοιας σύμπραξης. Ο Σωκράτης Φάμελλος στη δική του παρέμβαση τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ασκήσει αντιπολίτευση για να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον της κοινωνίας.

Τι είπαν στις δευτερολογίες τους οι πολιτικοί αρχηγοί

Απαντήσεις σημείο προς σημείο στην πρωτολογία του πρωθυπουργού, κατά την συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης έδωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη σημερινή δευτερολογία του στη Βουλή.

Ο κ. Φάμελλος ξεκίνησε λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις μάς είπε δύο πράγματα: «ότι τα έκανε όλα τέλεια την περίοδο 2019-2023 και ότι αντιμετώπισε πολλές εξωγενείς κρίσεις νικηφόρα και ότι τώρα ετοιμάζει το 4ο κύμα του εκσυγχρονισμού».

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι ενώ ήταν νικηφόρο το αποτέλεσμα των εκλογών «αυτό ουδόλως σημαίνει ότι ήταν νικηφόρα η τετραετία για την κοινωνική πλειοψηφία». Ακολούθως αναφέρθηκε στην «αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ στην αντιμετώπιση της πανδημίας: Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας όταν είχαμε πάνω από 37.000 θύματα, στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης, με την Πορτογαλία με τον ίδιο πληθυσμό στις 27.000! Σχεδόν 40% περισσότερες απώλειες! Αυτή είναι πράγματι αριστεία!».

  • Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

--------------------

Τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με το επιτελικό κράτος, το οποίο χαρακτήρισε περιτύλιγμα ενός πελατειακού κράτους, εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα είμαστε η αξιόπιστη αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός» τόνισε. Επέκρινε επίσης τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις αναφορές του περί «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού».

«Η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε μια σοβαρή αντιπολίτευση, που θα δίνει καθημερινές μάχες δίπλα στον πολίτη, με σχέδιο, αξιοπιστία και προοπτική. Με διάθεση συναινέσεων αλλά και με δημιουργική κριτική και αντιπροτάσεις όπου διαφωνούμε», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προσέθεσε ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ του κράτους και των πολιτών, που θα σφυρηλατεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης κάνοντας την κοινωνία σύμμαχο στις μεγάλες αλλαγές».

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση της Ν.Δ., ο κ. Ανδρουλάκης δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του «θα αγωνιστεί ώστε η δημοκρατική παράταξη να είναι στην πρωτοπορία για μια κοινωνία αυτοπεποίθησης και υψηλών προσδοκιών. Για να εδραιώσουμε την ισχυρή παρουσία της πατρίδας μας στην Ευρώπη και στον κόσμο».

Προσέθεσε πως οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης απέδειξαν ότι υπάρχει άλλο όραμα και άλλες προτεραιότητες.

«Έχουμε άλλη φιλοσοφία για το πώς αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε άλλη φιλοσοφία για τους θεσμούς, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπερασπιζόμαστε μία κοινωνία της συμπερίληψης, όπου θεμελιώδη δικαιώματα δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση και δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν πιστεύουμε στα κλειστά συστήματα εξουσίας γιατί γεννούν διαφθορά, αδιαφάνεια, αναξιοκρατία. Πιστεύουμε σε μια ποιοτική, συμμετοχική Δημοκρατία. Και διαφωνούμε με το επιτελικό κράτος, γιατί είναι το περιτύλιγμα ενός πελατειακού κράτους. Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Θα είμαστε η αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η πατρίδα μας» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σχολίασε την αναφορά του πρωθυπουργού περί «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού», σημειώνοντας ότι για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημαίνει να βρεθεί η Ελλάδα ξανά σε τροχιά σύγκλισης και όχι απόκλισης από τον σκληρό πυρήνα των χωρών της Ένωσης. «Δεν μπορεί να αυτό-προβάλλεστε ως φορέας του εκσυγχρονισμού όταν εξαιτίας των επιλογών σας μεγαλώνει η απόσταση», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και συμπλήρωσε: «Οι μεγάλες αλλαγές προϋποθέτουν όραμα, γενναιότητα και πολιτική αυτονομία. Εμείς τα διαθέτουμε. Και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για αυτές. Χωρίς να λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος. Μιλάτε για άριστους αλλά επιλέγετε τους αρεστούς. Δεν αντιμετωπίζετε συνειδητά την αναξιοκρατία, γιατί είναι εργαλείο άσκησης της πολιτικής σας, και αυτό αποδεικνύεται από το ό,τι σπάσατε κάθε ρεκόρ μετακλητών και απευθείας αναθέσεων. Σας προκαλώ ξανά να δεχτείτε την πρόταση μας για στελέχωση των διοικήσεων οργανισμών και νοσοκομείων μέσω διεθνούς διαγωνισμού εντός των επόμενων 2 μηνών».

Με αιχμηρό τρόπο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολίασε την ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, και συγκεκριμένα όσα είπε περί ανεξέλεγκτων ανεξάρτητων Αρχών, φέρνοντας ξανά στη συζήτηση τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την υπόθεση των υποκλοπών.

«Ποιοι είναι όμως πραγματικά ανεξέλεγκτοι; Αυτοί που αγωνίστηκαν για να μάθει ο λαός την αλήθεια ή το παρακράτος, που οργάνωσε τις υποκλοπές; Περιμένω να τοποθετηθείτε για αυτή την άποψη του υπουργού σας. Μπορεί να τον αδειάσατε διακριτικά για την ασυλία των τραπεζιτών, που εσείς νομοθετήσατε, εδώ όμως μείνατε σιωπηλοί. Επικαλεστήκατε καταχρηστικά το απόρρητο για να συγκαλύψετε το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά δεν διστάσατε να κάνετε προεκλογική εκστρατεία για ένα ευαίσθητο θέμα σε μια ευαίσθητη χρονική στιγμή με τα δελτία της ΕΥΠ», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται προοδευτικό σχέδιο με συγκεκριμένες προτεραιότητες, που θα βελτιώνει θεαματικά τη λειτουργία των θεσμών και θα οδηγεί στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. «Σας άκουσα να κάνετε λόγο για πληγές που μας καταδιώκουν από το παρελθόν. Τέσσερα χρόνια όμως τώρα όχι μόνο δεν τις θεραπεύσετε, αλλά ανοίξατε και καινούργιες», σημείωσε.

Ειδικότερα σχολίασε τις κυβερνητικές αναγγελίες για τους μισθούς μιλώντας χαρακτηριστικά για « διπλά βιβλία» στους μισθούς. «Άλλες υποσχέσεις στους πολίτες και άλλες δεσμεύσεις στις Βρυξέλλες».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ώρα «για νέες ρυθμίσεις, με κανόνες και ασφάλεια για τον εργαζόμενο. Για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και ισχυρές κλαδικές συμβάσεις με καθολική εφαρμογή, που θα οδηγήσουν σε αξιοπρεπείς μισθούς». Δεσμεύτηκε δε ότι σύντομα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα φέρει ειδική νομοθετική πρόταση για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ.

Για την κοινωνική κατοικία επέκρινε τις ενέργειες της κυβέρνησης ότι αρνείται να αντιληφθεί ότι με ημίμετρα στη στεγαστική πολιτική δεν προσφέρει ουσιαστική διέξοδο στα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η νέα γενιά.

Επισήμανε ακόμη τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, που άγγιξε το 12,2% τον Ιούνιο, επανέλαβε τη πρότασή του για νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, μίλησε για την ανάγκη δεύτερης ευκαιρίας όσον αφορά τη “νάρκη” του ιδιωτικού χρέους, για ισχυρό εθνικό σύστημα υγείας

--------------------

Προειδοποίηση στην κυβέρνηση πως θα βρει απέναντί της τη νεολαία και τους εργαζομένους ακόμη πιο μαζικά και μαχητικά, με το ΚΚΕ ακόμη πιο δυνατό να μπαίνει μπροστά, απηύθυνε ο γ.γ. της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε αντιλαϊκό το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Όπως τόνισε, το ΚΚΕ διεκδικεί αυξήσεις μισθών και συντάξεων, κατάργηση των άδικων φόρων και των πλειστηριασμών και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας.

«Ήδη από την πρώτη μέρα συζητήσεων καταργήσατε τις διαχωριστικές γραμμές μέσα στην κοινωνία και παρουσιαστήκατε ως νέος εθνάρχης. Είπατε ότι ο λαός θα δείξει συναίνεση στις μεταρρυθμίσεις, ακόμη και ότι τις επιζητά. Σε λίγο θα μας πείτε ότι οι άνθρωποι του μόχθου απολαμβάνουν την ακρίβεια, την εργασιακή ζούγκλα, την έλλειψη ασθενοφόρων» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Ανέφερε ότι, σε αντίθεση με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν κατηγορεί την κυβέρνηση για ολιγωρία, αλλά αντίθετα ότι βιάζεται για να εφαρμόσει νόμους κατά των συμφερόντων του λαού. Σημείωσε εξάλλου ότι στόχος του κόμματός του είναι να δυσκολέψει το αντιλαϊκό κυβερνητικό πρόγραμμα και τους στόχους του κεφαλαίου, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι μεταθέτει την ευθύνη στον ελληνικό λαό και ότι η ομιλία του θύμιζε Κένεντι και Μπάιντεν.

--------------------

Κριτική στους βουλευτές που απουσίαζαν από την κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση άσκησε η επικεφαλής Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη δευτερολογία της στην Βουλή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η διαδικασία έγινε «με τρόπο υποβαθμισμένο και αναντίστοιχο με τη σοβαρότητά» της, ενώ χαρακτήρισε «δείγμα αλαζονείας» και «παλαιοκομματισμού» την «απροκάλυπτη απουσία τη ΚΟ της ΝΔ».

«Ακόμα και κορυφαίοι υπουργοί μίλησαν με σχεδόν άδεια αίθουσα της Ολομέλειας από κυβέρνηση και από το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης. Αυτό δεν συνάδει με τον όρκο που δώσαμε να υπηρετούμε το Σύνταγμα, τη Δημοκρατία και τον ελληνικό λαό. Δεν υπηρετούμε τη Δημοκρατία όταν η Βουλή αντί για κοιτίδα της δημοκρατικής λειτουργίας, μετατρέπεται σε άδειο θέατρο όπου εκφωνούνται παράλληλοι μονόλογοι χωρίς κανείς να ακούει κανέναν και κανείς να απαντάει σε κανέναν», υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας, η κυρία Κωνσταντοπούλου προχώρησε στην «κωδικοποίηση» των λόγων για τους οποίους η Πλεύση Ελευθερίας δεν προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ανέφερε δέκα λόγους, οι οποίοι περιλαμβάνουν: την «παρουσία-απουσία» των βουλευτών τής πλειοψηφίας στη διαδικασία, τη χάραξη πολιτικής χωρίς να βρίσκεται στο επίκεντρο ο άνθρωπος και η ανθρώπινη ευημερία, την μη αναφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας και των υπερχρεωμένων πολιτών, την μη εξαγγελία πολιτικής για την ασφάλεια των μεταφορών και των σιδηροδρόμων, ειδικά μετά την τραγωδία των Τεμπών, την μη τοποθέτηση της κυβέρνησης έναντι την πρότασης της Πλεύσης Ελευθερίας για την αναθεώρηση τριών άρθρων του Συντάγματος που έχουν να κάνουν με την κατάργηση της βουλευτικής και της υπουργικής ασυλίας και του διορισμού της ηγεσίας τής Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, την επιμονή της κυβέρνησης για την κατάργηση του άρθρου 16, την ΠΝΠ της κυβέρνησης για την απασχόληση των πυροσβεστών προκειμένου να καλύψει τα κενά στη δημόσια υγεία, την μη αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, την «αδιαφανή και άδηλη εξωτερική πολιτική» και τέλος την μη εξαγγελία πειστικής πολιτικής για την εξάλειψη όλων των διακρίσεων.

Κλείνοντας, η κυρία Κωνσταντοπούλου σημείωσε πως ακούστηκαν και «θετικές τοποθετήσεις» όπως η ανάκτηση δημοσίου ελέγχου της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και η πολιτική για την ανάκτηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας πως δεν είναι «αυτοσκοπός» της Πλεύσης Ελευθερίας να αντιτίθεται σε όλα, ζητώντας ωστόσο παράλληλα από την κυβέρνηση να ακούει την «κριτική και τις επισημάνεις» της αντιπολίτευσης.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο να απαγορευτούν στη Βουλή οι «ρατσιστικές, σεξιστικές και μισαλλόδοξες εκφράσεις» καθώς δεν αποτελεί «ζήτημα ελευθερίας του λόγου» αλλά «βασική αρχή της δημοκρατίας και της δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου».

--------------------

«Θέλουμε μια εθνική κυβέρνηση να πάρει γενναία μέτρα για να αναζωπυρώσουμε την εθνική δημιουργία και το ελληνικό δαιμόνιο και να σταθούμε ξανά στα πόδια μας» δήλωσε ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών». «Δυστυχώς κάνετε ό,τι σας ζητάει η Τουρκία. Είστε φοβικοί. Πάμε για προδοσία και στο Αιγαίο, σε λίγους μήνες θα μιλάτε για συνεκμετάλλευση» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων. «Για τη Νίκη η ψήφος έχει και πνευματική διάσταση, αντιστέκεται σθεναρώς, με πίστη και άδολη φιλοπατρία, στα κάθε λογής τέρατα που ροκανίζουν τα θεμέλια του έθνους μας. Καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης» ανέφερε ο Δ. Νατσιός

--------------------

Επιμένει στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Στο βήμα ανέβηκε το πρωί του Σαββάτου ο νέος υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, σημειώνοντας ότι στόχος είναι «η βελτίωση της καθημερινότητας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων, προαναγγέλοντας μέτρα στην προσχολική αγωγή». Στα χνάρια της προκατόχου του, ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για ελεύθερη γονεϊκή επιλογή και για νέο σύστημα προσλήψεων με γραπτό διαγωνισμό, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, παρά τις αντιδράσεις που έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται.

Μίλησε για επέκταση του ολοήμερου σχολείου μέχρις τις 17.30, για δημιουργία προγράμματος για τον σχολικό εκφοβισμό, ανακοίνωσε ένα εθνικό πρόγραμμα αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων, για ενίσχυση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, τόνισε ότι θα ψηφιοποιηθεί όλο το εκπαιδευτικό περιεχόμενο, από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο, ενώ αναφέρθηκε στην πρόθεσή του να βελτιωθεί η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς, είπε ότι θα ακολουθήσουν σύντομα ανακοινώσεις που θα αφορούν στο μισθολογικό τους ζήτημα, ενώ υποστήριξε την αξιολόγηση Κεραμέως, λέγοντας ότι «ακόμα και οι διστακτικοί την αποδέχονται, βλέποντας τη θετική της πλευρά, στο πλαίσιο της συνεχούς εξέλιξης».

Τέλος, αναφέρθηκε στις ιδεοληπτικές αλλαγές του άρθρου 16 του Συντάγματος που θα επιτρέψουν τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ επανέλαβε όσα είπε προ ημερών κι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την ενεργοποίηση του άρθρου 28 για διακρατικές συμφωνίες με ξένα πανεπιστήμια.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Παρακολουθήστε την κοινοβουλευτική μάχη σε liveblog (περιμένετε λίγο να φορτώσει):

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)