to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:44 | 05.07.2023

Οικονομία

Νίκη των συνδικάτων: Παράνομη έκρινε το ΣτΕ την πρόσληψη ιδιωτών «μάνατζερ» σε ΝΠΔΔ

Το ΣτΕ «κατεδαφίζει» τον νόμο Χατζηδάκη και την είσοδο ακριβοπληρωμένων golden boys στον e-ΕΦΚΑ: Σύμφωνα με την απόφαση, κρίνεται ως μη νόμιμη η τοποθέτηση ιδιωτών σε θέσεις Διευθυντών σε ΝΠΔΔ όπως και η παραβίαση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα σχετικά με το όριο ηλικίας των 56 ετών που επιχειρήθηκε για την πρόσληψη τους. Επιπλέον, δεν αιτιολογήθηκε και δεν τεκμηριώθηκε για ποιο λόγο στις Γενικές Διευθύνσεις έπρεπε να μπουν ιδιώτες


 Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, «ανακοινώθηκε σήμερα από την Πρόεδρο του ΣτΕ το αποτέλεσμα των διασκέψεων για τις υποθέσεις επί των αιτήσεων ακύρωσης της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και της Π.Ο.Σ.Ε.-Ε.Φ.Κ.Α., σε σχέση με την επιλογή ιδιωτών Γενικών Διευθυντών στον Οργανισμό».

«Τόσο η ΑΔΕΔΥ όσο και η ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ δικαιώθηκαν από το ΣτΕ για το ζήτημα της τοποθέτησης ιδιωτών σε θέσεις Γεν. Διευθυντών του e-ΕΦΚΑ», αφού κρίθηκε ότι δεν αιτιολογήθηκε, ούτε τεκμηριώθηκε από τον e-ΕΦΚΑ για ποιο λόγο η αποστολή και η φύση των εν λόγω Γενικών Διευθύνσεων επέβαλε την δυνατότητα τοποθέτησης σε αυτές ιδιωτών σε απόκλιση από το υπόλοιπο Δημόσιο.

Δικαιώθηκαν επίσης και σε σχέση με τη θέσπιση των 64 ετών, ως ορίου ηλικίας συμμετοχής στις Προκηρύξεις Γενικών Διευθυντών του e-ΕΦΚΑ, σε απόκλιση από το άρθρο 84 παρ. 4 του Υπαλληλικού Κώδικα που θέτει πρακτικά όριο ηλικίας τα 66 έτη για την συμμετοχή σε Προκηρύξεις Γεν. Διευθυντών στο υπόλοιπο Δημόσιο.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν κόλαφο για τις νομοθετικές ρυθμίσεις Χατζηδάκη οι οποίες είχαν ως στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου οργανισμού του Δημόσιου Τομέα του e-ΕΦΚΑ με την είσοδο ιδιωτών Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών με μισθούς 8.000 ευρώ και 4.000 ευρώ τον μήνα, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκανε δεκτή την αίτηση της ΑΔΕΔΥ και έκρινε ότι οι προκηρύξεις του διοικητή του e-ΕΦΚΑ για την πλήρωση των επίμαχων θέσεων προϊσταμένων και από ιδιώτες (με τριετή θητεία), δεν ήταν νόμιμες.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκριναν ότι:

1) Η απόφαση του Δ.Σ. του e-ΕΦΚΑ, κατά το μέρος που όρισε ότι υποψήφιοι για επιλογή σε θέσεις προϊσταμένων στις γενικές διευθύνσεις: α) Διοικητικής Υποστήριξης, Τεχνικών Υπηρεσιών και Στέγασης, β) Στρατηγικής και Ανάπτυξης, καθώς και γ) στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού και Υποστήριξης Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Κρήτης, όπως και οι αντίστοιχες προσβαλλόμενες προκηρύξεις, «δεν ήταν νόμιμες». Και δεν ήταν νόμιμες, γιατί δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου 4892/2022, αφού «δεν τεκμηριώνεται γιατί στις θέσεις αυτές μπορεί, εν όψει των αρμοδιοτήτων, της φύσεως και της αποστολής τους, να τοποθετηθούν ιδιώτες ως υπάλληλοι επί θητεία και όχι αποκλειστικά μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι», και

2) Η απόφαση του Δ.Σ. του e-ΕΦΚΑ και οι προσβαλλόμενες προκηρύξεις «δεν ήταν νόμιμες κατά το μέρος που θέτουν όριο ηλικίας για τη συμμετοχή στη διαδικασία, αποκλίνοντας από τα προβλεπόμενα στο άρθρο 84 παρ. 4 του Υπαλληλικού Κώδικα, παρ' όλον ότι ο ν. 4892/2022 ρητώς παραπέμπει στην ως άνω διάταξη του Υπαλληλικού Κώδικα.

Ακόμα, αναφέρει η ανακοίνωση της κυρίας Νίκα, ότι οι άλλοι λόγοι ακυρώσεως που προβλήθηκαν, οι οποίοι αφορούσαν τη διαδικασία επιλογής απορρίφθηκαν.

Ο Γ. Πετρόπουλος, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ, σε ανάρτησή του επισημαίνει επιπλέον πως «ο νόμος Χατζηδάκη σύμφωνα με τον οποίο θα προσλαμβάνονταν με ρουσφετολογικό τρόπο ιδιώτες, με ελάχιστα προσόντα με μισθούς εως 8 χιλιάδες ευρώ και χωρίς να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου, αποτελεί τον πυρήνα της λογικής που διέπει το "επιτελικό κράτος" της ΝΔ.Η αποδοχή των προσφυγών των συνδικαλιστικών οργανώσεων απο το ΣΤΕ αποτελεί μια πρώτη νίκη, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα για άλλη μια φορά, πως οι συνδικαλιστικοί φορείς αποτελούν θεματοφύλακες προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)