to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:42 | 05.07.2023

Κοινωνία

ΕΚΑΒ: «Ενισχύεται» με προσωπικό από ένοπλες δυνάμεις και πυροσβεστική - Έντονες αντιδράσεις

Η στελέχωση των ασθενοφόρων με ανεκπαίδευτο προσωπικό θα έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν συμπολίτες μας επισημαίνει - “Η κίνηση αυτή θα έχει ως άμεση συνέπεια την περαιτέρω συνειδητή, σχεδιασμένη και διαχρονική υποβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος και κατ’ επέκταση την ανεπαρκή προστασία του λαού από πυρκαγιές και άλλες καταστροφές”, σημειώνουν οι πυροσβέστες.


Η χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας είχε διπλή σημασία. Σε συμβολικό επίπεδο επιβεβαίωσε ότι η Υγεία είναι προσωπικό του στοίχημα. Παράλληλα, σφράγισε την απόφαση για στελέχωση του ΕΚΑΒ με προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πυροσβεστική.

Μάλιστα, η κυβέρνηση προχωράει στην παραπάνω ενέργεια μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αποδυναμώνοντας την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις για να... πλασάρει ενίσχυση του ΕΚΑΒ. Η προεκλογική δέσμευση για 1.000 προσλήψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έγιναν πολύ γρήγορα μετακινήσεις από άλλους τομείς, με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίηση και των διακομιδών. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η κάλυψη κενών με προσωπικό που δεν ανήκει στο ΕΣΥ είναι μία προσωρινή λύση. Ωστόσο, μετά δεν θα ακολουθήσουν μόνιμες προσλήψεις, αλλά το τσουνάμι του ιδιωτικού τομέα.

Οδηγίες στα νοσοκομεία

Μία από τις πρώτες ενέργειες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Υγείας ήταν να στείλει οδηγίες στα νοσοκομεία να προχωρήσουν στη σύναψη συμφωνιών με ιδιώτες για ασθενοφόρα. Με την ένταξη στρατιωτικών και πυροσβεστών στο ΕΚΑΒ η κυβέρνηση δεν καλύπτει τις άμεσες ανάγκες. Κερδίζει χρόνο ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να ενταχθούν οι ιδιώτες στον συγκεκριμένο τομέα του ΕΣΥ.

Θα κινδυνεύσουν ζωές

Η στελέχωση των ασθενοφόρων με ανεκπαίδευτο προσωπικό θα έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν συμπολίτες μας. Μετά από ολιγοήμερη εκπαίδευση, οι οδηγοί του στρατού και της Πυροσβεστικής θα κληθούν να επανδρώσουν τα πληρώματα των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων, σε τουριστικές περιοχές όπως είναι π.χ. τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Χίος, Σάμος), τα νησιά των Κυκλάδων, (Αμοργός και Σίφνος), την Αρεόπολη και η Ιθάκη.

Πέρα από τη νεοφιλελεύθερη επέλαση που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπάρχει ακόμα ένα ζήτημα, το πιο σημαντικό, αυτό της ίδιας της ανθρώπινης ζωής

Οπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, η ενίσχυση και η ριζική αναμόρφωση του ΕΚΑΒ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν με έκδοση ΠΝΠ για τη στελέχωση των ασθενοφόρων με προσωπικό από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Μάλιστα, η ίδια η Πολιτεία έχει θεσπίσει επαγγελματικά δικαιώματα για την ειδικότητα Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου μέσω της απόκτησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, η οποία είναι προαπαιτούμενο για την πρόσληψη στο ΕΚΑΒ. Όλα αυτά έγιναν για να υπάρχει εξειδικευμένη βοήθεια στους ασθενείς και η εν συνεχεία υποστήριξη της υγείας τους κατά τη διάρκεια της διακομιδής. Αυτή η βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών του ΕΚΑΒ από την ημερομηνία ίδρυσής του έως και σήμερα σώζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο και οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης των υπηρεσιών του θα έχει αντίκτυπο πρώτα στους ασθενείς.

«Η ολιγόωρη εκπαίδευση που ετοιμάζεται για το προσωπικό που θα στελεχώσει τα ασθενοφόρα είναι άστοχη και κυρίως ανεπαρκής, ελλοχεύοντας κινδύνους για την υγεία των ασθενών που θα διακομίζονται, αν πραγματοποιηθεί το σχέδιο αυτό» εξηγεί ο Μιχάλης Γιαννάκος και προσθέτει πως «μόνο με μόνιμες προσλήψεις από τη δεξαμενή των χιλιάδων αποφοίτων του ΙΕΚ ΕΚΑΒ και τη μονιμοποίηση των επικουρικών θα μιλάμε για ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ. Τέλος, χρειάζεται γενναία μισθολογική αναβάθμιση, τουλάχιστον στα νησιά, καθώς το κόστος διαβίωσης υπερκαλύπτει τον μισθό μας».

Θα προκληθούν κενά στη δασοπυρόσβεση

Την αντίθεσή της στην απόφαση της κυβέρνησης εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ), επισημαίνοντας παράλληλα, πως οι δανεικοί πυροσβέστες και στρατιωτικοί ως πληρώματα ασθενοφόρων, θα λείψουν από την πυροπροστασία και την άμυνα της χώρας.

“Η κίνηση αυτή θα έχει ως άμεση συνέπεια την περαιτέρω συνειδητή, σχεδιασμένη και διαχρονική υποβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος και κατ’ επέκταση την ανεπαρκή προστασία του λαού από πυρκαγιές και άλλες καταστροφές”, σημειώνουν οι πυροσβέστες.

Πληροφορίες απο Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)