to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:54 | 04.07.2023

Κοινωνία

11.980 υγειονομικοί αποχώρησαν επί ΝΔ - Αποκαλυπτικά στοιχεία στην «Αυγή»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι η κρίση στελέχωσης. Εκτός των συνταξιοδοτήσεων, αρκετοί υγειονομικοί παραιτήθηκαν από το ΕΣΥ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κυρίως λόγω των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας


Μάλιστα, δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ από μόνιμο προσωπικό και τα κενά που άφηναν καλύπτονταν είτε από επικουρικούς είτε από μετακινήσεις, οι οποίες απλά μετακύλισαν το πρόβλημα. Σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στην Υγεία, τα κενά σε οργανικές θέσεις φτάνουν τις 40.000!

Προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία είχε δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε 10.000 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Ωστόσο, όπως έχουμε αναφέρει και στο πρόσφατο παρελθόν, αυτές δεν είναι τίποτε άλλο παρά αντικαταστάσεις των εργαζομένων που θα αποχωρήσουν. Δηλαδή, δεν θα αυξηθεί το προσωπικό του ΕΣΥ. Χιλιάδες αποχωρήσεις, όμως, είχαμε και την πρώτη τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Δημόσιων Υπαλλήλων, τα στοιχεία του οποίου παραθέτει η «Αυγή» σε ρεπορτάζ του Αντώνη Ραυτόπουλου, την τετραετία 2019-2022 αποχώρησαν 11.980 μόνιμοι υγειονομικοί, λόγω συνταξιοδότησης ή παραίτησης Αναλυτικότερα, ο αριθμός των υγειονομικών που αποχώρησε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανά έτος:

* 2019: 2.231

* 2020: 2.677

* 2021: 4.364

* 2022: 2.708

Αρνητικό πρόσημο σε κάθε περίπτωση

Ηδη το Εθνικό Σύστημα Υγείας μετράει περίπου 12.000 λιγότερους εργαζόμενους από το 2019. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δύο σενάρια για το μέλλον. Κανένα όμως δεν είναι ευοίωνο για το ΕΣΥ.

Το πρώτο είναι το καλό σενάριο. Τελικά η Νέα Δημοκρατία έχει δίκιο και οι 10.000 προσλήψεις που έταξε προεκλογικά δεν είναι αντικαταστάσεις, αλλά καθαρές. Τότε το σύστημα Υγείας ξεκινάει από σήμερα με 1.980 εργαζόμενους λιγότερους σε σχέση με το 2019 και όποια αποχώρηση ακολουθήσει θα αντικατασταθεί. Ακόμα κι έτσι, όμως, το ταμείο είναι μείον.

Το δεύτερο σενάριο είναι το κακό και, δυστυχώς, το πιο πιθανό. Οι 10.000 προσλήψεις που βρίσκονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι απλώς αντικαταστάσεις αυτών που θα αποχωρήσουν. Αν συνεχίσουν οι αποχωρήσεις με τον ίδιο ρυθμό που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τότε στην καλύτερη περίπτωση θα μιλάμε για επιπλέον 2.000 κενά, τα οποία θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα 11.980. Κανείς, βέβαια, δεν εγγυάται ότι με την κατάσταση στο ΕΣΥ να επιδεινώνεται δεν θα αυξηθούν οι αποχωρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα χρόνια για το ΕΣΥ θα είναι δύσκολα. Κρίνοντας δε από την πολιτική απαξίωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μοιάζει βέβαιο ότι δημιουργούνται συνθήκες «καμένης γης» για να βρουν πρόσφορο έδαφος οι ιδιώτες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)