to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:39 | 26.06.2023

Διεθνή

ΗΠΑ και Σουηδία εξετάζουν καταγγελία για μίζες από τον γιο του Ερντογάν

Σουηδική εταιρεία θα έδινε μίζες στον γιό του Ερντογάν για να καταστήσουν οι τουρκικές αρχές υποχρεωτική τη χρήση των αλκοολόμετρων σε αυτοκίνητα και να κλειδώνεται η ανάφλεξη του οχήματος όταν ο οδηγός είναι σε κατάσταση μέθης και στη συνέχεια να αποκτήσει δεκαετή αποκλειστικότητα για την προμήθειά τους.


Οι αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σουηδία εξετάζουν καταγγελία κατά την οποία η σουηδική θυγατρική μιας αμερικανικής εταιρείας δεσμεύτηκε να καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μίζες αν ένας γιος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ, Ταγίπ Ερντογάν τη βοηθούσε να εξασφαλίσει δεσπόζουσα θέση στην αγορά της χώρας.

Το προτεινόμενο σχέδιο περιγράφεται λεπτομερώς σε έγγραφα επικοινωνίας και επιχειρηματικά έγγραφα που είδε το Reuters, καθώς και από πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.

Τελικά ωστόσο δεν καταβλήθηκαν οι μίζες που ζητούσε ο γιός του Ερντογάν καθώς η σουηδική εταιρεία Dignita Systems AB εγκατέλειψε απότομα το σχέδιο στα τέλη του 2022. Ο αμερικανός ιδιοκτήτης της Dignita επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το έργο εγκαταλείφθηκε, λέγοντας ότι έμαθε για «δυνητικά ανησυχητική συμπεριφορά» στην Τουρκία και έβαλε τέρμα στην επένδυση.

Το σχέδιο της εταιρείας, σύμφωνα με την καταγγελία, ήταν η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν να περάσει κανονισμούς που θα ενίσχυαν τις πωλήσεις του προϊόντος της Dignita: τα αλκοολόμετρα στο ταμπλό που κλειδώνουν την ανάφλεξη ενός οχήματος όταν ο οδηγός είναι σε κατάσταση μέθης.

Σε αντάλλαγμα για 10 χρόνια εμπορικής αποκλειστικότητας στην πώληση των προϊόντων της, η Dignita δεσμεύτηκε ότι θα πλήρωνε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μίζες μέσω μιας εικονικής εταιρείας, σε δύο ιδρύματα των οποίων ο Μπιλάλ Ερντογάν είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, όπως αναφέρει η καταγγελία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Dignita, Anders Eriksson, δήλωσε στο Reuters ότι δεν μπορούσε να συζητήσει το υποτιθέμενο σχέδιο επειδή επρόκειτο να αποχωρήσει από την εταιρεία και δεσμεύεται από συμφωνία εμπιστευτικότητας.

Μέσω δικηγόρου, ο Μπιλάλ Ερντογάν δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί ότι συνωμότησε με την Dignita «είναι εντελώς ανακριβείς». Πρόκειται για ένα «πλέγμα ψεμάτων», πρόσθεσε ο δικηγόρος. Ανώτερος αξιωματούχος της διεύθυνσης επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας αρνήθηκε να σχολιάσει για το άρθρο αυτό.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα αν ο πρόεδρος Ερντογάν και ο γιος του Μπιλάλ γνώριζαν ή είχαν ανάμειξη στο φερόμενο σύστημα μίζας της Dignita.

Αφού έλαβαν την καταγγελία τον Απρίλιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και οι σουηδικές εισαγγελικές αρχές ανέθεσαν σε ειδικό πράκτορα και έναν επιθεωρητή να διεξάγουν προκαταρκτικές έρευνες και να καθορίσουν εάν παραβιάστηκαν τυχόν διατάξεις των αμερικανικών και σουηδικών νόμων κατά της δωροδοκίας, σύμφωνα με τις επίσημες απαντήσεις που είδε το Reuters. Οι προκαταρκτικές έρευνες δεν μπορούν να οδηγήσουν σε επίσημες έρευνες ή κατηγορίες.

Σημειώνεται πως και στις δύο χώρες, η υπόσχεση για την καταβολή μίζας μπορεί να συνιστά ποινικό αδίκημα υπό ορισμένες συνθήκες, δήλωσαν Αμερικανοί και Σουηδοί εμπειρογνώμονες κατά της διαφθοράς. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί να διαπιστωθεί παραβίαση του νόμου περί πρακτικών διαφθοράς στο εξωτερικό (FCPA) ακόμη και αν δεν άλλαξαν χέρια χρήματα, δήλωσε ο Scott Greytak, δικηγόρος της οργάνωσης κατά της διαφθοράς Transparency International U.S. στην Ουάσινγκτον. "Αλλά θα πρέπει να αποδείξετε ότι υπήρξε συμφωνία και ότι υπήρξε κάποιου είδους απροκάλυπτη πράξη, όπως το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού για να παράσχει ένα μέρος για να πάνε αυτά τα χρήματα".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να έχουν δικαιοδοσία να ερευνήσουν τις ενέργειες της Dignita στην Τουρκία βάσει της FCPA επειδή η σουηδική εταιρεία ανήκει στην 1A Smart Start LLC, μια εταιρεία με έδρα το Τέξας που ανήκει στην Apollo Global Management, έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο. Η Apollo παρέπεμψε τις ερωτήσεις σχετικά με τον υποτιθέμενο ρόλο της στην Smart Start, η οποία δήλωσε ότι ποτέ δεν πούλησε προϊόντα ή δημιούργησε έσοδα στην Τουρκία.

«Μόλις πληροφορηθήκαμε την ενδεχομένως ανησυχητική συμπεριφορά σχετικά με μελλοντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Τουρκία, ερευνήσαμε αμέσως και λάβαμε διορθωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της καταγγελίας του μοναδικού υπαλλήλου και των τρίτων συμβούλων που εμπλέκονται», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της στο Reuters. «Ως εκ τούτου, δεν προχωρήσαμε σε επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Τουρκία».

Η Smart Start διατηρεί μια θυγατρική εταιρεία εγγεγραμμένη στην Τουρκία, σύμφωνα με τα τουρκικά εταιρικά αρχεία.

Η είδηση της προκαταρκτικής έρευνας της Σουηδίας για την τουρκική προσπάθεια της Dignita έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Στοκχόλμης. Η Τουρκία έχει εμποδίσει τη Σουηδία να ενταχθεί στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), κατηγορώντας τη σκανδιναβική χώρα ότι παρέχει καταφύγιο σε φερόμενους ως τρομοκράτες, κατηγορία που οι σουηδικές αρχές έχουν απορρίψει.

Το σχέδιο της σουηδικής εταιρείας βασιζόταν στο να πείσει τις τουρκικές αρχές να καταστήσουν υποχρεωτική τη χρήση των αλκοολόμετρων και των κλειδαριών ανάφλεξης της για ορισμένες κατηγορίες οδηγών και οχημάτων και στη συνέχεια να αποκτήσει δεκαετή αποκλειστικότητα για την προμήθειά τους, σύμφωνα με μια παρουσίαση οκτώ διαφανειών που ετοιμάστηκε για τον πρόεδρο Ερντογάν το καλοκαίρι του 2022 και είδε το Reuters.

πηγή Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)