to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:17 | 23.06.2023

Κοινωνία

Πέθανε η τελευταία Ελληνίδα επιζήσασα του Άουσβιτς, η Βάσω Σταματίου

Η Βάσω Σταματίου, ή αλλιώς το κορίτσι νούμερο «82224» όπως έγραφε το τατουάζ που της είχαν χαράξει οι Γερμανοί ναζί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, πέθανε σήμερα σε ηλικία 98 ετών στο Γηροκομείο Στυλίδος


Η Βάσω Σταματίου, ή το κορίτσι «82224» όπως έγραφε το τατουάζ που της είχαν κάνει οι Γερμανοί ναζί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, πέθανε σήμερα και η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί, αύριο, Σάββατο 24 Ιουνίου, στις 12.30 το μεσημέρι, στον ναό της Αγίας Αικατερίνης στη Στυλίδα.

Η Βάσω Σταματίου, που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, βίωσε απίστευτα βασανιστήρια από τους Ναζί και επέζησε από το διαβόητο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Βάσω Σταματίου γεννήθηκε στην Αριδαία Πέλλας και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Συνελήφθη μετά από κατάδοση σπιούνων στις 28.3.1944 από τους Γερμανούς γιατί ως φοιτήτρια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ ανήκε στην ΕΠΟΝ και είχε συμμετάσχει σε πορείες και κινητοποιήσεις φοιτητών.

Την 1 Απριλίου του 1944 μεταφέρθηκε από τις φυλακές του Παύλου Μελά Θες/κης στις φυλακές Μπάνιτσε, έξω από το Βελιγράδι της Γιουγκοσλαβίας. Στις 28.6.1944 μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς.

Ακολούθως στις 30.9.1944 μεταφέρθηκε στο Ράβενσμπρικ (Ravensbruck) της Γερμανίας. Στις 27.10.1944 μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Μπούχενβαλντ (Buchenwald) κομάντο Μάγκντεμπουργκ (Magdeburg). Στις 8.4.1945 οι Γερμανοί φρουροί εγκατέλειψαν το στρατόπεδο του Μάγκντεμπουργκ καθώς είχε φτάσει ο Κόκκινος Στρατός.

Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από 5 μήνες φοβερής περιπλάνησης. Ένα μέρος όσων έζησε το περιέγραψε στο βιβλίο της «βαρούμ! Μια Ελληνίδα στο Άουσβιτς».

Μετά από την Απελευθέρωση, έφυγε στο Μιλάνο της Ιταλίας και σπούδασε ενδυματολογία θεάτρου και κοστούμι μόδας. Γύρισε στην Ελλάδα και ανέλαβε τη διεύθυνση του βεστιαρίου της Λυρικής Σκηνής. Επίσης, πήρε δίπλωμα σκηνογραφίας από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Είναι από τις ελάχιστες Ελληνίδες που χωρίς να είναι Εβραίες έφτασαν ως το στρατόπεδο του Άουσβιτς και κατάφεραν να επιβιώσουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)