to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:24 | 20.06.2023

Πολιτική

Aλ.Τσίπρας στο ZARPA RADIO: «Πόρισμα - κόλαφος» των δικαστικών εμπειρογνωμώνων για τα Τέμπη και τις ευθύνες της κυβέρνησης

«Η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, αφορά την κοινωνία και την υπεράσπιση των κοινωνικών διεκδικήσεων και την δημοκρατία, αφορά το πόσο ισχυρό πολιτικό σύστημα θα έχουμε» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξη του στο ZARPA RADIO 89,6


Να ισχυροποιήσουν εκλογικά τη φωνή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για να μην είναι ανεξέλεγκτος την επόμενα μέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε τους προοδευτικούς πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας που μίλησε το πρωί στο ZARPA RADIO 89,6 και τον Δημήτρη Παππά. «Απολύτως σέβομαι την λαϊκή ετυμηγορία της 21ης Μάη  και θα σεβαστώ όποια κι αν είναι η ετυμηγορία στην κάλπη της 25ης του Ιούνη. Θέλω όμως να απευθυνθώ στους προοδευτικούς πολίτες, σε όλους αυτούς που μπορεί να είχαν επιφυλάξεις απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν μας ψήφισαν την προηγούμενη φορά.

Τούτη την ώρα τίθεται ένα ζήτημα δημοκρατίας: Το διακύβευμα δεν είναι αν θα έχουμε κυβέρνηση, είναι αν θα πάμε σε ανεξέλεγκτο καθεστώς. Και η πιθανότητα να το αποτρέψουμε είναι να ανατρέψουμε τον συσχετισμό που διαμορφώθηκε στις προηγούμενες εκλογές. Γι’ αυτό καλώ τους πολίτες τους προοδευτικούς, ακόμα και αυτούς που ενδεχομένως ψήφισαν ΝΔ. Καλό είναι να σκεφτούν και μία και δεύτερη ίσως και μια τρίτη φορά τι θα πράξουν την Κυριακή» τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός σημειώνοντας πως «ο σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη είναι αυτός, να είναι ανεξέλεγκτος την επόμενη μέρα, αυτό δείχνει η έπαρση, η αλαζονεία του» ανέφερε.

«Η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, αφορά την κοινωνία και την υπεράσπιση των κοινωνικών διεκδικήσεων και την δημοκρατία, αφορά το πόσο ισχυρό πολιτικό σύστημα θα έχουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δίνουμε τη μάχη μας και τη δίνουμε με αισιοδοξία» τόνισε κατά την παρουσία του στα Χανιά που ξεκίνησε το πρωί με συνάντηση με τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα (ΕΔΩ)

«Στις προηγούμενες εκλογές αντί να τεθούν τα ζητήματα του σήμερα τέθηκαν ζητήματα επτά χρόνια πριν. Και γίνεται μια μεθοδική προσπάθεια τα ζητήματα να μην τεθούν και τώρα» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι ούτε το debate των δύο  έγινε ενώ ο Κ. Μητσοτάκης αξιοποίησε ένα τραγικό γεγονός για να μη γίνει ούτε το debate των πέντε.

Τέμπη: «Οι ευθύνες δεν ξεπλένονται με ένα εκλογικό αποτέλεσμα»

Όσο για το πόρισμα 252 σελίδων των δικαστικών εμπειρογνωμόνων για την τραγωδία στα Τέμπη που παραδόθηκε στα χέρια του ειδικού εφέτη ανακριτή, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «καταρρίπτει ένα προς ένα τα αφηγήματα της Κυβέρνησης περί ατομικής ευθύνης του σταθμάρχη κλπ και επιρρίπτει πολύ σημαντικές ευθύνες καθώς δεν λειτουργούσε το σύστημα τηλεδιοίκησης παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιχείρηση απόλυτης συγκάλυψης. Πήγα στα Γιαννιτσά, ζήτησε να με δει  η μητέρας της αδικοχαμένης Ιφιγένειας, μου ζήτησε να μην ξεχαστεί το δυστύχημα. Η υπόσχεσή μας είναι ότι θα είμαστε εδώ να δώσουμε τον αγώνα για να μην υπάρξει συγκάλυψη. Γιατί συγκαλύπτοντας τις ευθύνες προετοιμάζουμε την επόμενη τραγωδία» τόνισε.

«Το παρήγορο σε αυτήν την ιστορία είναι ότι υπάρχει ακόμα σφυγμός στην ελληνική δικαιοσύνη, ότι υπάρχουν δικαστές που κάνουν ακόμα την δουλειά τους, ότι δεν τα έχει καλύψει όλα το πέπλο της συγκάλυψης» τόνισε αναφέροντας πως οι ευθύνες δεν ξεπλένονται με ένα εκλογικό αποτέλεσμα. Η κάλπη δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν» τόνισε.

«Αδίστακτος και ανεύθυνος ο Μητσοτάκης»

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Ροδόπης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «Ο Μητσοτάκης έστησε μια παγίδα για να πέσω εγώ μέσα αλλά έπεσε μέσα ο ίδιος. Δεν πρόσεξε καλά τι έγραφε το έγγραφο της ΕΥΠ που μου έστειλε. Είναι απολύτως αδίστακτος αλλά και ανεύθυνος διότι δεν διστάζει να ρίξει στην προεκλογική αρένα ένα τόσο λεπτό κοινωνικά ζήτημα ένα εθνικό θέμα» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως αξίζει στον πρόεδρο της ΝΔ, «νόμπελ ανευθυνότητας» «και δείχνει πόσο αδίστακτος είναι ο κ. Μητσοτάκης για 15 – 20 χιλ ψήφους να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια που δείχνει πώς θα κυβερνήσει τα επόμενα χρόνια» τόνισε.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυβέρνησε τα προηγούμενα χρόνια με μια ισχυρή αντιπολίτευση. Αν αυτό δεν επαναληφθεί αν δεν υπάρχει η προοπτική μιας ισχυρής φωνής που θα τον κοιτάει στα μάτια, νομίζω πως έχει δείξει τις προθέσεις του» ανέφερε. Προσέθεσε μάλιστα πως «οι απόψεις του στα εθνικά θέματα είναι ταυτόσημες με τις απόψεις της ακροδεξιάς. Ο μόνος που μας είχε ζητήσει να δώσουμε δηλώσεις εθνικοφροσύνης, ήταν ο Μιχαλολιάκος» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, τόνισε πως με τις πρακτικές που ακολουθεί, «τον ζηλεύει και ο Ορμπαν στην Ουγγαρία. Την 107 η θέση στην ελευθερία των ΜΜΕ, την συρρίκνωση κράτους δικαίου, το ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα μέσα από το γραφείο του πρωθυπουργού» και κατέληξε λέγοντας «φανταστείτε τι θα κάνει αν την επόμενη μέρα, είναι ανεξέλεγκτος.»

Για το ναυάγιο: «Μας απαγορεύουν να θέτουμε ερωτήματα»

« Είναι τρομακτικό να βγαίνουν δημόσια και ανοικτά να μας λένε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να θέτουμε ερωτήματα. Χάθηκαν δεκάδες ψυχές ανάμεσά τους παιδιά και δεν θα θέσω ερώτημα επειδή δεν μου το επίτρεπει ο κ. Σκέρτσος; Υπάρχουν αντιφάσεις, δεν μπορούμε να παίζουμε με τέτοια κρίσιμα ζητήματα και θα γίνουμε θέμα διεθνές αν οι διαταγές που είχαν δεν ήταν προς την  κατεύθυνση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Μιλάμε για το μεγαλύτερο ναυάγιο στην ιστορία του τόπου. Με βάση τους επιχειρησιακούς κανόνες, υπάρχουν κάμερες. Να δώσουν στην δημοσιότητα τα στοιχεία από τις θερμικές κάμερες που είχαν ανοιχτές. Δεν είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης. Η χώρα κινδυνεύει με βαρύτατη ποινή και ρετσινιά. Δεν είναι ένα ζήτημα προεκλογκικής αντιπαράθεσης, η Ελλάδα είναι συνώνυμο της ελευθερίας και του ανθρωπισμού και πρέπει να παραμείνει» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

Για τον ΒΟΑΚ

Σε σχέση με τον νέο ΒΟΑΚ ανέφερε πως «τον σχεδιασμό τον δικό μας τον αμφισβήτησαν και τελικά κατέληξαν στον ίδιο σχεδιασμό με διόδια»

Για τον τουρισμό

«Ακούω με ανησυχία ότι δεν πάμε καλά φέτος. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα έχει ακριβύνει πάρα πολύ σε σχέση με τους ανταγωνιστικούς προορισμούς. Κι αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει και όχι μόνο ως προς τις τιμές αλλά αν θα πρέπει να κάνουμε το άλμα προς έναν ποιοτικό τουρισμό, έναν εναλλακτικό τουρισμό» τόνισε.

AirBnb και τράπεζα ακινήτων

Παράλληλα επανέλαβε τις θέσεις του κόμματος για απαγόρευση δραστηριοποίησης νομικών προσώπων και εταιρειών στο πεδίο της βραχυχρόνιας μίσθωσης: « Να μπουν κανόνες στο AirBnb να απαγορευτεί η εκμετάλλευση από νομικά πρόσωπα. Έχουμε εταιρείες που έρχονται από το εξωτερικό και αγοράζουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Ανεβαίνουν οι τιμές. Θέλουμε κανόνες όπως στη Βαρκελώνη που αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα. Και μια άλλη πολιτική για την στέγη συνολικά. να υπάρξει μια τράπεζα στέγης με όλα τα ακίνητα του δημοσίου που δεν χρησιμοποιούνται να μπουν σε αυτήν την τράπεζα αλλά και δυνατότητα ιδιοκτητών με κίνητρα να βάλουν τα ακίνητά τους στην τράπεζα στέγης ώστε να δημιουργεί ένα κτηριακό απόθεμα για τα νέα ζευγάρια» ανέφερε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι «με αυτό που κάνει ο κ. Μητσοτάκης είναι να δημιουργήσει μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν με ριζοσπαστικές παρεμβάσεις όπου το κράτος θα παίζει έναν κρίσιμο ρυθμιστικό ρόλο.»

Για το άρθρο 16

Παράλληλα αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος την οποία σχεδιάζει η ΝΔ αν εξασφαλίσει 180 βουλευτές.

‘Οταν μας μιλάνε για αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν θα έρθει κανένα Χαρβαρντ στην Ελλάδα να επενδύσει απλά θα οδηγηθούμε στην απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου, τόνισε ενώ όπως σημείωσε αυτό γίνεται και στην υγεία. Ιδιώτες επενδύουν σε κλινικές επειδή έχουν κέρδος. » ανέφερε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)