to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:15 | 19.06.2023

Πολιτική

Πέτη Πέρκα: «Είναι απαράδεκτο η ΝΔ να χαρακτηρίζει εχθρό της χώρας όποιον θέτει ερωτήματα, διαφωνεί ή έχει μια άλλη προσέγγιση»

Το προηγούμενο διάστημα, η ΝΔ οδηγούσε τη συζήτηση στο κοστολογημένο ή μη Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, για να διαπιστώσουμε τελικά ότι η ΝΔ, όχι μόνο δεν έχει κοστολογημένο Πρόγραμμα, αλλά στο Σύμφωνο Σταθερότητας που κατέθεσε στην ΕΕ, δεν αναφέρονται καν οι προεκλογικές της δεσμεύσεις. Ενώ, μεταξύ άλλων, στο συγκεκριμένο κείμενο είδαμε έλλειμμα 1.1 δισ. ευρώ στις πρωτογενείς καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου, μείωση στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων κατά 730 εκατομμύρια σωρευτικά την τετραετία και μόνο μια ελάχιστη αύξηση της μέσης αμοιβής της μισθωτής εργασίας κατά 1.3%, όταν φυσικά το ίδιο διάστημα η παραγωγική ανάπτυξη υπολογίζεται στο 10%, που φανερώνει μεγάλη διεύρυνση των ανισοτήτων.


Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν το τραγικό ναυάγιο που συνέβη πριν λίγες μέρες στα ανοιχτά της Πύλου. Η κα Πέρκα ξεκίνησε την τοποθέτησή της, απαντώντας σε σχόλιο της κας Κεφαλογιάννη, η οποία συμμετείχε επίσης στη συζήτηση και μίλησε για «ευρωπαϊκό πρόβλημα», σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα. «Κανείς δεν αμφισβητεί ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο θα έλεγα πρόβλημα. Κι εμείς επίσης ζητάμε προφανώς την αναθεώρηση του ‘Δουβλίνο ΙΙ’, κάτι που άλλωστε ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το ότι όμως για τη ΝΔ, κάθε φορά που κάποιος θέτει ερωτήματα ή διαφωνεί ή έχει μια άλλη προσέγγιση, τότε είναι κατά της χώρας του – και συνήθως αναφέρονται στον ΣΥΡΙΖΑ – είναι απαράδεκτο. Ενώ απαράδεκτο είναι επίσης και το ότι υπάρχει θα έλεγα ένας εσμός που ψάχνει δηλώσεις στελεχών, λεκτικές ή μη, με αποτέλεσμα τελικά να γίνεται τέτοιου είδους αντιπαράθεση, σε μια προεκλογική περίοδο που θα έπρεπε να μιλάμε για την επόμενη μέρα.

Τις πρώτες μέρες μετά το φοβερό ναυάγιο, αυτό που εμείς θέσαμε είναι ότι χρειάζεται διερεύνηση – δεν είμαστε ειδικοί, δεν ξέρουμε τα γεγονότα. Από κει και πέρα όμως βλέπουμε από τη μία τον πρώην Υφυπουργό της κυβέρνησης και νυν υπηρεσιακό Υπουργό, κ. Τουρνά, να υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε προληπτική επιχείρηση του Λιμενικού, από την άλλη το Λιμενικό να επιβεβαιώνει ότι πραγματοποιήθηκε επιχείρηση, τον μεν υπηρεσιακό κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Σιακαντάρη, να παραδέχεται ότι το Λιμενικό χρησιμοποίησε ένα σκοινί, τη δε ιταλική εφημερίδα La Repubblica να επιβεβαιώνει επίσης ότι υπήρξε επιχείρηση. Θέλω να πω ότι υπάρχουν ερωτήματα, εμείς αυτά θέτουμε, διότι φαίνεται ότι κάτι δεν έχει πάει και πολύ καλά».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για ένα σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είπε ότι «μιλούν για ανθρωπισμό αυτοί που επέτρεψαν τα κάτεργα της Μόριας», η υποψήφια Βουλευτής Φλώρινας τόνισε τα εξής: «Θα απαντήσω στον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω δημοσιονομικής ασφυξίας - για την οποία δεν ευθυνόμασταν εμείς, αλλά οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που ‘έριξαν τη χώρα στα βράχια’ – και εν μέσω του πρώτου και μεγαλύτερου προσφυγικού κύματος, κατάφερε να διαχειριστεί αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Ενώ δε βρήκαμε καν υποδομές, τον Ιούλιο του 2019, χάρη και στις πολιτικές που εφαρμόσαμε,  παραδόθηκε το ΚΥΤ στη Μόρια (χωρητικότητας 4.500 περίπου θέσεων) με 5.500 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες. Αντίθετα, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Δεκέμβρη του 2019 ο αριθμός των διαμενόντων αυξήθηκε σε 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Θυμόμαστε τις ιστορίες με τα ΜΑΤ και τα επεισόδια στα νησιά.

Να παραθέσω επίσης και κάποια ποσοτικά στοιχεία, ως απάντηση στην κα Κεφαλογιάννη, διότι τα fake news της ΝΔ πλέον ξεπερνούν κάθε όριο. Το διάστημα 2015-2019 έγιναν 50.000 μετεγκαταστάσεις και επανεγκαταστάσεις προσφύγων μέσω νόμιμων και ασφαλών οδών στην Κεντρική Ευρώπη, 6.000 οικογενειακές επανενώσεις με τη Γερμανία και 26.000 επανεγκαταστάσεις από την Τουρκία στα κράτη της Ευρώπης. Υπήρχε μια συνεκτική στρατηγική σε ένα πολύ δύσκολο και εντεινόμενο πρόβλημα, λόγω των πολέμων κι επειδή η Δύση δεν προσπαθούσε να ενισχύσει οικονομικά τις χώρες διέλευσης, για παράδειγμα τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, ούτε έδωσε τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να περνάνε μέσω νόμιμων και ασφαλών οδών στην ΕΕ. Φυσικά, εκτός από τα παραπάνω, σημασία έχει και η στάση της χώρας μας.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί με fake news και ‘σηκωμένο δάχτυλο’ να αντιμετωπίζει η απελθούσα κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τολμάμε να μιλήσουμε και να πούμε ότι εδώ υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, υπάρχουν συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα για το πώς πρέπει να γίνεται η διάσωση και μας λένε ότι πάμε ενάντια στη χώρα».

Η συζήτηση συνεχίστηκε με αναφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα στη Θράκη. Η κα Κεφαλογιάννη σχολίασε ότι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη δεν έχουν κάνει την αυτονόητη δήλωση πως εκπροσωπούν τη μουσουλμανική μειονότητα, ενώ η κα Πέρκα είπε χαρακτηριστικά: «Mε θυμώνουν οι δηλώσεις της κας Κεφαλογιάννη, πραγματικά δεν το περίμενα αυτό από εκείνη. Ο Βουλευτής της ΝΔ, ο κ. Κατραντζή, έχει κάνει αυτή την «αυτονόητη» δήλωση, κα Κεφαλογιάννη;

Σε ό,τι αφορά στη Ροδόπη λοιπόν, θέλω να υπογραμμίσω ότι είναι ντροπή σε τόσο ευαίσθητα εθνικά ζητήματα, που διαχρονικά κανένα κόμμα δεν τόλμησε να βάλει στην ατζέντα, αλλά με δημοκρατικό τρόπο λύνονται κάποια θέματα, να έρχεται η ΝΔ και δια της κας Μπακογιάννη να απειλεί την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα ότι αν δεν μας ψηφίσετε, δε θα περάσετε καλά. Αυτά προσβάλλουν τη δημοκρατία μας.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με αναφορά στις επερχόμενες εκλογές και τη δημοσιογράφο να ερωτά αν η υποψήφια Βουλευτής Φλώρινας θεωρεί ότι τα ζητήματα που έχουν προκύψει σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαϊου θα βλάψουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τι είναι αυτό που περιμένει σε σχέση με το προηγούμενο ποσοστό. «Θεωρώ ότι σ’ αυτές τις εκλογές θα πάμε καλύτερα», σημείωσε η κα Πέρκα. «Κι αυτό, διότι – έστω και λίγο – καταφέρνουμε να μιλήσουμε για τα Προγράμματα των κομμάτων. Παρ’ όλα αυτά, ζούμε και πάλι αυτή την ιστορία, το να ‘πετιέται η μπάλα στην εξέδρα’ κάθε φορά που πάει να ανοίξει η συζήτηση για τα Προγράμματα.

Το προηγούμενο διάστημα, η ΝΔ οδηγούσε τη συζήτηση στο κοστολογημένο ή μη Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, για να διαπιστώσουμε τελικά ότι η ΝΔ, όχι μόνο δεν έχει κοστολογημένο Πρόγραμμα, αλλά στο Σύμφωνο Σταθερότητας που κατέθεσε στην ΕΕ, δεν αναφέρονται καν οι προεκλογικές της δεσμεύσεις. Ενώ, μεταξύ άλλων, στο συγκεκριμένο κείμενο είδαμε έλλειμμα 1.1 δισ. ευρώ στις πρωτογενείς καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου, μείωση στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων κατά 730 εκατομμύρια σωρευτικά την τετραετία και μόνο μια ελάχιστη αύξηση της μέσης αμοιβής της μισθωτής εργασίας κατά 1.3%, όταν φυσικά το ίδιο διάστημα η παραγωγική ανάπτυξη υπολογίζεται στο 10%, που φανερώνει μεγάλη διεύρυνση των ανισοτήτων.

Και μέσα σε όλα αυτά, έχουμε το ΠΑΣΟΚ να πανηγυρίζει ακόμα, επειδή αύξησε το ποσοστό του κατά 3 μονάδες, σε σχέση με το 2019, τη στιγμή που ο πραγματικός μας αντίπαλος, η ΝΔ, βρίσκεται στο 40%».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)