to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:01 | 17.06.2023

Διεθνή

Πούτιν: Προειδοποίηση στη Δύση η τοποθέτηση πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία

«Θα κάνουμε αυτό που είναι προς το συμφέρον μας. Και αυτό θα πρέπει να το υπολογίσουν πολύ σοβαρά» το μήνυμα του Βλ. Πούτιν από το οικονομικό φόρουμ SPIEF .


Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η τοποθέτηση τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, κάτι που επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι έχει ήδη συμβεί, αποτελεί υπενθύμιση προς τη Δύση ότι δεν μπορεί να επιφέρει στρατηγική ήττα στη Ρωσία.

Μιλώντας στο εμβληματικό οικονομικό φόρουμ της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι ρωσικές τακτικές πυρηνικές κεφαλές έχουν ήδη παραδοθεί στη στενή σύμμαχο Λευκορωσία, αλλά τόνισε ότι δεν βλέπει προς το παρόν την ανάγκη να καταφύγει η Ρωσία σε πυρηνικά όπλα.

«Όπως γνωρίζετε, διαπραγματευόμασταν με τον σύμμαχό μας, τον (Λευκορώσο πρόεδρο (Αλεξάντερ) Λουκασένκο, ότι θα μεταφέραμε ένα μέρος αυτών των τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας - αυτό συνέβη», δήλωσε ο Πούτιν όπως μεταδίδει το Reuters.

«Οι πρώτες πυρηνικές κεφαλές παραδόθηκαν στο έδαφος της Λευκορωσίας. Αλλά μόνο οι πρώτες, το πρώτο μέρος. Αλλά θα κάνουμε αυτή τη δουλειά ολοκληρωτικά μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ή μέχρι το τέλος του έτους».

Η κίνηση αυτή, η πρώτη ανάπτυξη από τη Ρωσία τέτοιων πυρηνικών κεφαλών - πυρηνικών όπλων μικρότερης εμβέλειας που θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης - εκτός της Ρωσίας από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης είχε ως στόχο να προειδοποιήσει τη Δύση για τον εξοπλισμό και την υποστήριξη της Ουκρανίας, δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης.

«...Είναι ακριβώς ως στοιχείο αποτροπής, ώστε όλοι όσοι σκέφτονται να μας προκαλέσουν μια στρατηγική ήττα να μην αγνοούν αυτή την περίσταση», δήλωσε ο Πούτιν, χρησιμοποιώντας έναν διπλωματικό όρο για μια ήττα τόσο σοβαρή που η ρωσική ισχύς θα μειωθεί στην παγκόσμια σκηνή για δεκαετίες.

Ο Λουκασένκο, σταθερός σύμμαχος του Πούτιν, δήλωσε αργά την Τρίτη ότι η χώρα του άρχισε να παραλαμβάνει τα ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα, τα οποία περιλαμβάνουν μερικά από αυτά που είναι τρεις φορές ισχυρότερα από τις ατομικές βόμβες που έριξαν οι ΗΠΑ στην Ιαπωνία το 1945.

Ο Ρώσος ηγέτης ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι συμφώνησε να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, επισημαίνοντας την ανάπτυξη τέτοιων όπλων από τις ΗΠΑ σε πλήθος ευρωπαϊκών χωρών επί πολλές δεκαετίες.

Η Δύση θέλει τη στρατηγική ήττα της Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν την απόφαση του Πούτιν, αλλά δήλωσαν ότι δεν έχουν πρόθεση να αλλάξουν τη δική τους στάση σχετικά με τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα και ότι δεν έχουν δει ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο.

Το ρωσικό βήμα παρακολουθείται ωστόσο στενά από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, καθώς και από την Κίνα, η οποία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Δύση κάνει ό,τι μπορεί για να επιφέρει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία στην Ουκρανία, όπου η Μόσχα έχει εμπλακεί στον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού εισέβαλε πέρυσι στον γείτονά της με αυτό που αποκάλεσε "ειδική στρατιωτική επιχείρηση".

Όμως η Ρωσία δεν έχει ανάγκη να καταφύγει στα πυρηνικά όπλα προς το παρόν, δήλωσε ο Πούτιν, σηματοδοτώντας ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην πυρηνική στάση της Μόσχας, η οποία προβλέπει μια τέτοια κίνηση μόνο εάν απειλείται η ύπαρξη του ρωσικού κράτους.

«Τα πυρηνικά όπλα έχουν κατασκευαστεί για να διασφαλίζουν την ασφάλειά μας με την ευρύτερη έννοια του όρου και την ύπαρξη του ρωσικού κράτους, αλλά εμείς... δεν έχουμε τέτοια ανάγκη (να τα χρησιμοποιήσουμε)», δήλωσε ο Πούτιν.

Είπε ωστόσο ότι οι συνομιλίες με τη Δύση για τη μείωση του τεράστιου πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, του μεγαλύτερου στον κόσμο, δεν μπορούν να ξεκινήσουν.

«Και μόνο η συζήτηση γι' αυτό (την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων) μειώνει το πυρηνικό κατώφλι. Έχουμε περισσότερα από τις χώρες του ΝΑΤΟ και θέλουν να μειώσουν τον αριθμό μας. Να πάνε στο διάολο», δήλωσε ο Πούτιν.

Ακούγοντας προκλητικός καθώς απευθυνόταν στην πολιτική και επιχειρηματική ελίτ της χώρας του, είπε ότι η ουκρανική αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία δεν είχε μέχρι στιγμής καμία ουσιαστική επιτυχία. Οι δυνάμεις του Κιέβου υπέστησαν βαριές απώλειες και δεν είχαν «καμία πιθανότητα» απέναντι στον ρωσικό στρατό, είπε.

Πηγή: Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)