to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:11 | 15.06.2023

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Το τραγικό δυστύχημα είναι το αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης

«Η διάσωση στα νερά αυτά είναι νομική υποχρέωση της χώρας, η οποία έχει την εποπτεία της συγκεκριμένης περιοχής. Δεν είναι προαιρετική» τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο οποίος ανέφερε πως αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας πολιτικής η οποία δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα με πολιτικούς όρους, αλλά δημαγωγικά και υστερικά»


«Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία» σημείωσε για το τραγικό δυστύχημα στην Πύλο ο υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Α΄ Αθήνας, Δημήτρης Τζανακόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό Real  συμπληρώνοντας πως «υπάρχει δυστυχώς η βεβαιότητα ότι στο αμπάρι του πλοίου παγιδεύτηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων»

Όπως τόνισε το τραγικό αυτό δυστύχημα είναι το αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επί 4 χρόνια λειτουργεί ως χωροφύλακας και δεσμοφύλακας προσφύγων και μεταναστών.

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας πολιτικής η οποία δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα με πολιτικούς όρους, αλλά δημαγωγικά και υστερικά, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές θα συνεχίσουν» ανέφερε ο Δημ. Τζανακόπουλος. «Βεβαίως πρέπει τα σύνορα να φυλάσσονται, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να υπάρχουν και ασφαλή περάσματα και μια συνολική πολιτική για την διαφορετική αντιμετώπιση της μετανάστευσης και του ασύλου. Χρειάζεται αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ, χρειάζεται η υποχρεωτικότητα στις μετεγκαταστάσεις. Χρειάζεται να μην αντιμετωπίζουμε το ζήτημα αυτό με κραυγές και ηθικούς πανικούς, αλλά να αντιληφθούμε ότι οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές θα βρίσκουν κάθε φορά όλο και πιο επικίνδυνους τρόπους για να συνεχίζονται».

Τόνισε πως η Ελλάδα θα έπρεπε να μην αποδεχθεί για παράδειγμα την απόφαση που πήρε το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής πριν από δέκα μόλις μέρες, ότι δηλαδή οι μετεγκαταστάσεις θα είναι προαιρετικές και στην περίπτωση που μια χώρα αρνηθεί να υλοποιήσει την πολιτική των μετεγκαταστάσεων, απλώς θα πληρώνει 20.000 ευρώ για κάθε έναν που αρνείται να πάρει.

Ο Δημ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως «η κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς και το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται πρωτίστως στους διακινητές, λέγοντας ότι μεγάλο πρόβλημα είναι η καταπολέμηση των διακινητών εγκληματιών που διακινδυνεύουν εκατοντάδες ζωές. Δε θα διαφωνήσω όμως ότι είναι το δευτερογενές πρόβλημα, διότι οι διακινητές αξιοποιούν μια συγκεκριμένη πολιτική που δεν προσφέρει ασφαλή περάσματα και ακριβώς γι αυτό το λόγο βρίσκουν τη δυνατότητα και εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο, την ανθρώπινη δυστυχία. Η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στρώνει το χαλί στους διακινητές».

Κάλεσε την «Ε.Ε. να πάρει πρωτοβουλίες για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λιβύη, να κάνει επενδύσεις στην Αφρική  ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης, να αναθεωρήσει το Δουβλίνο ΙΙ και την πολιτική της Ευρώπης φρούριο, να καταλάβει ότι οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές θα συνεχίζονται και ο τρόπος αντιμετώπισης τον οποίο έχει επιλέξει οδηγεί σε ανθρώπινες τραγωδίες».

Τόνισε επίσης πως «τα ασφαλή περάσματα είναι η υποχρέωση που προκύπτει από τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο. Σημαίνει ότι ένας άνθρωπος ο οποίος θέλει να ζητήσει άσυλο θα πρέπει να έχει τρόπο να περάσει και να το ζητήσει και να σεβαστούμε ως Ευρώπη, όχι ως Ελλάδα το δικαίωμα του στην αίτηση ασύλου και την εξατομικευμένη κρίση».

Επισήμανε πως σε μια τέτοια τραγωδία θα έπρεπε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να ζητήσει ενδελεχή έρευνα για τις συνθήκες που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό και να μην επιχειρεί αψήφιστα και αστόχαστα να βγάλει συμπεράσματα. «Η διάσωση στα νερά αυτά είναι νομική υποχρέωση της χώρας, η οποία έχει την εποπτεία της συγκεκριμένης περιοχής. Δεν είναι προαιρετική. Όταν το Λιμενικό, όταν οι ελληνικές αρχές βλέπουν ένα σκάφος το οποίο είναι μη αξιόπλοο και το οποίο κινδυνεύει άμεσα, θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να παρέμβουν. Το ερώτημα είναι ποια πρωτόκολλα ενεργοποιήθηκαν, με ποιο τρόπο λειτούργησαν οι ελληνικές αρχές, για ποιο λόγο ενώ γνώριζαν ότι το σκάφος αυτό δεν είναι αξιόπλοο και κινδυνεύει άμεσα, δεν ενεργοποίησαν τη διαδικασία έρευνας και διάσωσης; Αυτό το οποίο προβάλλεται είναι ότι υπήρξε μια επικοινωνία και στην επικοινωνία αυτή ο καπετάνιος του πλοίου είπε ότι δε θέλουμε να διασωθούμε. Ο καπετάνιος του πλοίου είναι μέλος κυκλώματος των διακινητών διακινητών»

Σχετικά με το δημοσίευμα των New York Times για τις επαναπροωθήσεις που έγιναν αποδεδειγμένα εκ μέρους των ελληνικών αρχών, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, ο Δημ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να επιρρίπτουμε ευθύνες στην Ευρώπη, στην Ουγγαρία, Πολωνία, στην Αυστρία, στις χώρες του Βίζεγκραντ, αλλά καλό θα είναι κάποια στιγμή και οι ελληνικές αρχές να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες. Κανένας δημοσιογράφος ή πολιτικός εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει καταγγείλει αυτά τα περιστατικά των επαναπροωθήσεων που είναι ευθείες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τα οποία δε μπορούν να αμφισβητηθούν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)