to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:10 | 15.06.2023

Πολιτική

Δημ. Τζανακόπουλος: Ευρώπη και Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν ρότα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Σημεία συνέντευξης του υποψήφιου Βουλευτή Α΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Δημήτρη Τζανακόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra (Γ. Μελιγγώνης)


Μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε: 

-Σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα, έχει συμβεί  μια ανείπωτη τραγωδία και γι΄ αυτή την τραγωδία, ευθύνη έχει το σύνολο των ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων. Διότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει.Πριν από μερικά χρόνια είχαμε το Φαρμακονήσι στη χώρα μας, τη Λαμπεντούζα στην Ιταλία. Σήμερα έχουμε το δυστύχημα αυτό στα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, που έχει στοιχίσει εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές.  Μακάρι να  μπορέσουμε να διασώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους αλλά όσο περνάει η ώρα θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη η ανεύρεση επιζώντων.

-Πρέπει επιτέλους και στη χώρα μας και στην Ευρώπη να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο αντιμετώπισης του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος. Ας είναι αυτή η τελευταία τραγωδία. Αλλά για να είναι η τελευταία τραγωδία, πρέπει και η Ευρώπη αλλά και η χώρα μας να αλλάξουν ρότα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού.

-Θα πρέπει να υπάρξει επιτέλους μια ευρωπαϊκή συμφωνία για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα. Θα πρέπει να γίνουν υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις προσφύγων. Θα πρέπει να εγγυόμαστε ως Ευρωπαϊκή Ένωση την ασφαλή διέλευση και το σεβασμό των δικαιωμάτων.

-Προκαλεί πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση ότι άλλα πολιτικά κόμματα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωση της μιλούν μόνο για τις ευθύνες των διακινητών. Δηλαδή το πρόβλημα είναι απλώς και μόνο οι διακινητές. Δεν είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μια συγκροτημένη προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική με υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις, με παρεμβάσεις για να σταματήσει ο πόλεμος στη Λιβύη, για να αναπτυχθούν οι χώρες της Βόρειας Αφρικής, για να υπάρχει ασφαλής διέλευση.

-Το προσφυγικό ζήτημα και οι μεταναστευτικές ροές έχουν να κάνουν με πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις χώρες. Αν δε λυθούν αυτά τα προβλήματα και αν δεν υπάρξει μια εντελώς διαφορετική διαχείριση του ζητήματος αυτού, θα θρηνήσουμε και άλλα θύματα.

-Θα πρέπει με πρωτοβουλία της ελληνικής πολιτείας και των ελληνικών δικαστικών αρχών να διερευνηθούν και να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες του δυστυχήματος αυτού. Διότι από χθες φαίνεται ότι σκάφη του Λιμενικού παρακολουθούσαν το πλοίο αυτό και θα πρέπει να διερευνήσουμε ποια ήταν η αιτία του ναυαγίου. Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική, προφανώς υπάρχει το πρόβλημα των διακινητών, δευτερογενές πρόβλημα, που προκύπτει από το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια πολιτική μετανάστευσης και προσφυγική πολιτική συγκροτημένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συντηρητικές δυνάμεις σε ολόκληρη την Ευρώπη ζητούν να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα δευτερογενές, παραβλέποντας τις πραγματικές αιτίες δηλαδή τον πόλεμο, την κλιματική κρίση, τη φτώχεια, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς δίοδοι. Όλα αυτά είναι ακριβώς τα αίτια που οδηγούν τελικά τους ανθρώπους να απευθύνονται στους διακινητές για να μπορέσουν να ψάξουν μια καλύτερη ζωή. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να αλλάξουμε κατεύθυνση, να αλλάξουμε ρότα και να μην αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα με όρους μισαλλοδοξίας, κραυγών, δημαγωγίας και προσπαθώντας να κινητοποιήσουμε συντηρητικά αντανακλαστικά.

-Δυστυχώς σήμερα οι συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη επιχειρούν διαρκώς να κινητοποιήσουν αυτά τα αντανακλαστικά και στη συνέχεια, υποκριτικά κατά τη γνώμη μου, δηλώνουν τη θλίψη τους για τους χαμένους ανθρώπους.Ιδιαίτερα την δεκαετία του 90 η αντιμεταναστευτική δημαγωγία έδινε και έπαιρνε. Και αυτή τη στιγμή στη χώρα μας ζουν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς, οι οποίοι έχουν ενταχθεί πλήρως στην ελληνική κοινωνία.

-Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες ως Ευρώπη, ως Ευρωπαϊκή Ένωση για να τελειώσει ο πόλεμος στη Λιβύη, να δημιουργήσουμε σχήματα χρηματοδότησης για την υγεία, για τον περιορισμό των ανισοτήτων στην  Βόρεια Αφρική για την οικονομική ανάπτυξη αυτών των χωρών, για να μπορέσουν να διαμορφώσουν μια άλλη καθημερινότητα οι άνθρωποι εκεί.

-Να πάρουμε πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, διότι το πρόβλημα των επόμενων δεκαετιών θα είναι οι κλιματικοί μετανάστες σε περιοχές οι οποίες θα βρίσκονται υπό οξεία κλιματικά φαινόμενα τα οποία δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

ο μεταναστευτικό και προσφυγικό δεν αντιμετωπίζονται απλώς και μόνο με κατασταλτικά μέσα. Χρειάζεται μια μεγάλη βεντάλια πρωτοβουλιών σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή την οποία κινείται και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική κυβέρνηση,  η οποία δυστυχώς συμμαχεί με τις πιο συντηρητικές,  τις πιο μεταναστοφοβικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη ενώ υπέστημεν ως χώρα αλλά και ως χώρα υποδοχής, μια μεγάλη ήττα με την προαιρετικότητα της μετεγκατάστασης.

-Το πρόστιμο των 20 χιλιάδων ευρώ για κάθε πρόσφυγα που θα αρνείται μία χώρα σαν την Ουγγαρία για παράδειγμα, να εγκατασταθεί εκεί, έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτύπωμα. Και για άλλη μια φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση νομίζει ότι τα δικαιώματα αυτά μπορούν να πληρωθούν τοις μετρητοίς. Τα ίδια έχουμε κάνει και με την αρχή ότι  ο ρυπαίνων πληρώνει. Είναι η κλασική λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν δε μπορεί να λύσει ένα πραγματικό ζήτημα, να αποδέχεται τον περιορισμό των δικαιωμάτων και να βάζει απλώς τον παραβάτη να δίνει το κατιτίς του στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

-Καμία  ψήφος δεν είναι χαμένη. Αλλά ο κατακερματισμός της ψήφου των πολιτών σε διαφορετικά κόμματα της αντιπολίτευσης ευνοεί τη ΝΔ.

-Απαιτείται ένας ισχυρός προοδευτικός μαζικός πόλος της Αριστεράς, έτσι ώστε να μπορεί να κοιτάει τη Νέα Δημοκρατία στα μάτια και μοναδικός τέτοιος πόλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το μοναδικό κόμμα που έχει ένα άμεσα εφαρμόσιμο ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από την κατεύθυνση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα συνεχίσει λυσσασμένα τις επιθέσεις απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και την Κυριακή των εκλογών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)