to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ρεαλιστική επιλογή εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης

Η ΝΔ εξακολουθεί να διαχειρίζεται την εξουσία σαν να μην υπάρχει αύριο. Τουλάχιστον μέχρι να (ξανα)τελειώσουν τα λεφτά. Η πολιτική της αποβλέπει στη διάλυση του κοινωνικού κράτους και την μεταφορά του κόστους των υπηρεσιών του στις πλάτες της κοινωνίας.


Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει πως οι προσδοκίες της μεγάλης δημοκρατικής κοινωνικής πλειοψηφίας δεν βρίσκουν εύκολα έδαφος. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο το 85% των Ελλήνων είχε δυσκολίες να πληρώσει τους λογαριασμούς του τον τελευταίο χρόνο και είναι εντελώς δυσαρεστημένο με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια. Το 65% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το βιοτικό του επίπεδο έχει σημειώσει πτώση και προβλέπει ότι αυτό θα συνεχιστεί., ενώ το 71% δηλώνει «καθόλου ικανοποιημένο» από τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στη χώρα. Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με οφειλές στον ΕΦΚΑ δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ στη δημόσια εκπαίδευση έρχεται το school pass με «φερετζέ» μια αξιολόγηση – παρωδία.

Η ΝΔ εξακολουθεί να διαχειρίζεται την εξουσία σαν να μην υπάρχει αύριο. Τουλάχιστον μέχρι να (ξανα)τελειώσουν τα λεφτά. Η πολιτική της αποβλέπει στη διάλυση του κοινωνικού κράτους και την μεταφορά του κόστους των υπηρεσιών του στις πλάτες της κοινωνίας. Έτσι, δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος για τη συνέχιση της επιδότησης της αισχροκέρδειας και των πάσης φύσης καρτέλ που απομυζούν τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Είναι και τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε απευθείας αναθέσεις που έπρεπε να δοθούν στο πλαίσιο του Νεοδημοκρατικού πελατειακού κράτους. Δεν αρκούν τα υπερέσοδα από την αδικαιολόγητα υψηλή έμμεση φορολογία, που αντίθετα με όσα απίστευτα ξεστομίζουν οι πρώην, νυν και αεί εκπρόσωποι του ΣΕΒ, πλήττει δυσανάλογα την πλειοψηφία των πολιτών και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η ελληνική οικονομία έχει ξαναμπεί στο φαύλο κύκλο του υπερδανεισμού, ενώ η άνοδος του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών την προηγούμενη χρονιά παραπέμπει στις «ένδοξες ημέρες» του 2008.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι ήδη ορατά: από την εγκυμονούσα που σβήνει περιμένοντας ασθενοφόρο και την 63χρονη που πεθαίνει σε καρότσα αγροτικού, ως τις σχολικές τάξεις των 30 παιδιών και τις καταρρέουσες δημόσιες υποδομές όπως η γέφυρα στην πόλη μου, την Άρτα. Από την ενίσχυση της ακροδεξιάς μέχρι τη διαρκώς εντεινόμενη κυβερνητική αυθαιρεσία. Σε αυτό το περιβάλλον θα βόλευε πολύ τη ΝΔ, τον κ. Μητσοτάκη και το σύστημα το οποίο στηρίζουν και από το οποίο στηρίζονται, η ύπαρξη μιας πολυδιασπασμένης και αδύναμης αντιπολίτευσης. Ή ακόμη καλύτερα, μιας βολικής αντιπολίτευσης που στα δύσκολα θα «(ξανα)βάλει πλάτη» διατηρώντας τη χώρα στον αδιέξοδο αυτό μονόδρομο.

Το πρόγραμμα μας αποτελεί την απάντηση σε αυτή τη δυστοπία, την ουσιαστική προοπτική για τη συλλογική ευημερία. Απευθύνεται στο σύνολο των δημοκρατικών πολιτών που κατανοούν το τί διακυβεύεται με μία ενδεχόμενη δεξιά παντοδυναμία. Η θεμελίωσή του έχει γίνει στη βάση των πραγματικών κοινωνικών αναγκών και με άξονες την ύπαρξη αποτελεσματικού κράτους πρόνοιας και ουσιαστικού κράτους δικαίου. Είναι η πρόταση των ανθρώπων που παρέλαβαν τη χώρα χρεοκοπημένη και σε επιτροπεία και την παρέδωσαν κυρίαρχη, με ρυθμισμένα χρέη και σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Γι’ αυτό σήμερα δικαιούμαστε να προτείνουμε μέτρα για την αύξηση των εισοδημάτων, την προστασία της πρώτης κατοικίας και την μείωση του κόστους στέγασης, την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, την άμβλυνση των ανισοτήτων και τη βιώσιμη, πραγματική ανάπτυξη για όλους. Γι’ αυτούς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική, πραγματική επιλογή εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης.

* Το άρθρο της Όλγας Γεροβασίλη, υποψήφιας βουλευτή Άρτας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής”

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)