to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:19 | 10.06.2023

Κοινωνία

Νέα κινητοποίηση για την υπεράσπιση της πλατείας Πρωτομαγιάς από τις αυθαιρεσίες της Αττικό Μετρό

Με διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις οι κάτοικοι της Κυψέλης -αλλά και των γύρω περιοχών- δίνουν εδώ και καιρό την δική τους μάχη για να σώσουν την πλατεία Πρωτομαγιάς.


Με διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις οι κάτοικοι της Κυψέλης -αλλά και των γύρω περιοχών- δίνουν εδώ και καιρό την δική τους μάχη για να σώσουν την πλατεία Πρωτομαγιάς, όπου καθημερινά συνυπάρχουν παλιοί κάτοικοι της περιοχής μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι βρίσκουν εκεί ένα μικρό «ξέφωτο» στο κέντρο της πόλης για να αθληθούν, να παίξουν ή απλώς για να απολαύσουν έναν καφέ στο χέρι.

Σήμερα Σάββατο 10 Ιουνίου, από τις 11 π.μ. οι κάτοικοι διοργάνωσαν νέα διαδήλωση υπεράσπισης της Πλατείας Πρωτομαγιάς. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης της Πλατείας Πρωτομαγιάς, «διεκδικούμε να σταματήσει αυτή τη στιγμή η εξολόθρευση της πλατείας και να μας ακούσουν οι αρμόδιοι φορείς: Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αθηναίων».

Μετά το μεσημέρι και με τη λήξη της κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί συνέλευση, ενώ ετοιμάζεται ημέρα πολιτιστικών δρώμενων και δράσεων το Σάββατο 17/6. Η πρωτοβουλία έχει καλέσει καλλιτεχνικές ομάδες, καλλιτέχνες να συνδράμουν δημιουργικά.

Εξαιρετικής σημασίας είναι η παρουσία κόσμου στις πρωινές κινητοποιήσεις αποτροπής της συνέχισης της περίφραξης, κάθε εργάσιμη ημέρα στο διάστημα 7πμ-3μμ.

(εικόνα αρχείου)

Οι κάτοικοι της περιοχής με τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν καταφέρει να αποτρέψουν την ολοκλήρωση της περίφραξης, ενώ στο πλευρό τους έχουν και σωματεία δασκάλων/καθηγητών, συλλόγους μηχανικών, συλλογικότητες υπεράσπισης άλλων χώρων της Αττικής καθώς και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ).

Προς τι η «φασαρία»;

Η πλατεία κινδυνεύει να χάσει αυτή την ταυτότητα, καθώς προσφάτως (σ.σ. τον περασμένο Μάιο) μεγάλο τμήμα της περιφράχθηκε με βάσεις από μπετόν και λαμαρίνες. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής και όπως αναφέρει η κίνηση «Εμείς στο Πεδίον του Άρεως», αυτή η παρέμβαση είναι αποτέλεσμα της απόφασης της «Αττικό Μετρό» να προχωρήσει στην κατασκευή γραφείων, κοντέινερ και «σιδεράδικου» για την εξυπηρέτηση των απαραίτητων έργων για την κατασκευή της νέας γραμμής «Δικαστήρια».

Η συγκεκριμένη απόφαση, σημαίνει ότι οι καθημερινές δραστηριότητες μικρών και μεγάλων σε αυτόν τον υπαίθριο, πράσινο, χώρο σε μεγάλο βαθμό θα «εκτοπιστούν» για περίπου επτά χρόνια -όσο δηλαδή θα χρειαστεί η εταιρεία για να ολοκληρωθούν τα έργα του μετρό.

«Θα υπερασπιστούμε συλλογικά την πλατεία Πρωτομαγιάς, και τη ζωή μας σε αυτήν. Καλούμε:

  • σε διαδήλωση από την Πλατεία Πρωτομαγιάς προς τη γειτονιά της Kυψέλης, το Σάββατο 10/6, στις 11πμ, και σε συνέλευση στη συνέχεια
  • σε ημέρα πολιτιστικών δρώμενων και δράσεων το Σάββατο 17/6. Καλούμε καλλιτεχνικές ομάδες, καλλιτέχνες, και όποιον/α θέλει να συνδράμει δημιουργικά
  • στις πρωινές κινητοποιήσεις αποτροπής της συνέχισης της περίφραξης, κάθε εργάσιμη 7πμ-3μμ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)