to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τα προσφυγικά της Καλλιθέας

Στην Καλλιθέα υπάρχουν σπίτια που στέγασαν πριν από 75 χρόνια τους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Τα προσφυγικά χτίστηκαν την περίοδο 1932-1939 για να δώσουν στέγη σε περίπου 20.000 πρόσφυγες από την Μικρά Ασία.


Οι άνθρωποι αυτοί μέχρι τότε ζούσαν ήδη στην περιοχή σε ξύλινες παράγκες, αυτοσχέδιες. Καταλάμβαναν μία έκταση σχεδόν 30 στρέμματα μεταξύ του παλιού Ιππόδρομου (νυν Πάρκου Νιάρχου) και της οδού Επαμεινώνδα (που είναι η συνέχεια της Λάμπρου Κατσώνη), αλλά απλώθηκαν και λίγο παραπέρα στα περισσότερα από τα τριγύρω στενά και το 1940 έφτασαν να έχουν πληθυσμό 36.000 κατοίκους.

Οι τότε Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο ρατσισμό που σήμερα οι ακροδεξιοί «Ελληνάρες» αντιμετωπίζουν τους σημερινούς μετανάστες. Μια φιλοβασιλική εφημερίδα έγραφε το 1922:

«Η Καλλιθέα έχει κατακτηθεί από τους πρόσφυγας. Δεν υπάρχει μία γωνία του ωραίου προαστίου το οποίον [sic] να μη έχει θίξει ο προσφυγισμός. Εις την μικροσκοπικήν πόλιν η οποία εκτίσθη εις τον περίβολον του Σκοπευτηρίου έχουν συσσωρευθεί εκατοντάδες οικογενειών αι οποίαι αυξάνονται και πληθύνονται ως η άμμος της θαλάσσης. Και γράφουν αι προσφυγικαί αυταί οικογένειαι εις άλλας άλλαχού της Ελλάδος εγκατεστημένας.

«Δεν ημπορείτε να φαντασθείτε πόσο περνάμε καλά εδώ εις την Καλλιθέα. Ελάτε και σεις, σας περιμένομε. Κάποια γωνίτσα θα ευρεθεί και για σας».

Και νέοι πρόσφυγες καταφθάνουν καθημερινώς εις Καλλιθέαν. Οι άνδρες κατέκτησαν το εμπόριον του προαστίου και αι γυναίκες περιορίζονται να κατακτήσουν τας καρδίας των ανδρών.

Το υπουργείον της Περιθάλψεως δεν έχει γνώσιν των γινομένων. Ενώ εις την μικράν πόλιν του Σκοπευτηρίου καλλιεργείται με τόσην επιμέλειαν το άνθος του έρωτος, πέριξ της πόλεως καλλιεργείται η πανώλης.

Και οι Καλλιθεάται περιμένουν την εξ ύψους σωτηρίαν».

Τα χρόνια, οι δεκαετίες περνούν, αλλά ο ρατσισμός δεν γνωρίζει εθνικότητες. Με τον ίδιο ρατσισμό που αντιμετωπίζουν σήμερα τους Αφγανούς, στο παρελθόν αντιμετώπιζαν και τους Έλληνες μετανάστες στην Ελλάδα.

Τα περισσότερα από αυτά τα προσφυγικά τα κατοικούν ακόμα και σήμερα στην πλειοψηφία τους μετανάστες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)