to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:27 | 08.06.2023

Πολιτική

Γιάννης Μπαλάφας: Δεν θα ασχοληθούμε με τα «παραμύθια» της ΝΔ»

«Εμείς είμαστε ξεκάθαροι και συγκεκριμένοι και δεν θα ασχοληθούμε ούτε με πολιτικούς απατεώνες τύπου Σκέρτσου, ούτε με τα «παραμύθια» της ΝΔ»


Ο Γιάννης Μπαλάφας, υποψήφιος βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Επικοινωνία 94fm , στο δημοσιογράφο Γ. Βαθιώτη.

Για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου επισήμανε:

«Έχουμε ήδη σημάνει πανστρατιά και ζητάμε τη συστράτευση όλων των δημοκρατικών πολιτών στις επόμενες εκλογές, ώστε να ανατρέψουμε τους αρνητικούς συσχετισμούς. Είναι δεδομένο ότι είμαστε κόμμα κυβερνητικής εξουσίας. Δεν είμαστε κόμμα εξ ορισμού αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με αυτή τη λογική παλεύουμε στις εκλογές της 25ης Ιούνη. Θέλουμε να είμαστε ο βασικός κορμός της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης και ο δημοκρατικός φραγμός στα φαινόμενα αλαζονείας και μιας λογικής παντοδυναμίας του Κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ».

Για την αλλαγή ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση ήττας ο Γιάννης Μπαλάφας τόνισε:

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το θέμα που απασχολεί τον κόσμο είναι τί προτείνει το κάθε κόμμα. Τί προτάσεις υπάρχουν για την ακρίβεια. Αν, δηλαδή, υπάρξουν μέτρα για τη μείωση της ακρίβεια ή αν θα συνεχίσουμε σε μία λογική επιδομάτων και pass. Ή αν θα συνεχιστεί η λεηλασία των μεσαίων στρωμάτων και των λαϊκών στρωμάτων με τη διατήρηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα ίδια επίπεδα. Αυτά είναι τα καυτά ζητήματα σήμερα και δεν θα επιτρέψουμε πάλι την αλλαγή ατζέντας, όπως επιχείρησε και πέτυχε ο Κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη περίοδο.

Ως εκ τούτου, αρνούμαι να μπω στη λογική μιας συζήτησης που δεν αφορά τους πολίτες αυτή τη στιγμή. Η μόνη συζήτησή μας αφορά αποκλειστικά τα προγράμματα».

Για την κοστολόγηση των προγραμμάτων ανέφερε:

«Η πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Βορίδη τα λέει όλα. Για πάνω από 15 μέρες ο κ. Σκέρτσος κυκλοφορούσε στα τηλεοπτικά πάνελ, κραδαίνοντας ένα χαρτί, λέγοντας ότι αυτή είναι η κοστολόγηση του προγράμματός μας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι είναι πλαστό. Πρόσφατα, κ. Βορίδης, πρώην υπουργός Εσωτερικών, παραδέχθηκε ότι όντως δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο από το ΓΛΚ, δεδομένου ότι δεν έχει τη νομική δυνατότητα για τέτοιου είδους κοστολογήσεις.

Για να έρθουμε, όμως, στην ουσία, θα ξεκινήσω λέγοντας ότι το πρόγραμμά μας κοστίζει περίπου 5,5 δις το έτος. Η ΝΔ ξεκίνησε με τον κ. Σταϊκούρα να υποστηρίζει ότι κοστίζει 23δις, μετά ο κ. Μητσοτάκης από την Ξάνθη μίλησε για 45δις, στη συνέχεια βγήκε ο κ. Σκέρτσος και είπε για 83δις, για να καταλήξει πάλι ο κ. Μητσοτάκης, αυτή τη φορά από τη Φλώρινα, να πει για 70δις.

Εμείς είμαστε ξεκάθαροι και συγκεκριμένοι και δεν θα ασχοληθούμε ούτε με πολιτικούς απατεώνες τύπου Σκέρτσου, ούτε με τα «παραμύθια» της ΝΔ».

Για τις προτάσεις του προγράμματός μας

«Όσον αφορά τους άμεσους φόρους προτείνουμε: α) αφορολόγητο στα 10.000€ για όλους, με βάση το εισόδημα από την εργασία τους, β) κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που επιβαρύνει οριζόντια επιχειρήσεις και επαγγελματίες και γ) άμεση  έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και διύλισης. Είμαστε σαφής με αυτό. Αναφερόμαστε στις ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας και διύλισης που τα δύο προηγούμενα χρόνια εμφάνισαν τα λεγόμενα «ουρανοκατέβατα» κέρδη.

Όσον αφορά τους έμμεσους φόρους, θα ήθελα, καταρχήν, να τονίσω το μηχανισμό που ακολούθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με την άρνηση της να μειώσει τόσο τον ΦΠΑ όσο και τον ΕΦΚ, που αποτελούν δύο άδικους και οριζόντιους φόρους, μάζευε υπερέσοδα στα κρατικά ταμεία, ώστε να αποδίδει κάποια επιδόματα με τα οποία, επί της ουσίας, συντηρούσε την αισχροκέρδεια μέσω της διατήρησης της ακρίβειας. Την ίδια στιγμή, προσπαθούσε να πείσει ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, όταν στην πραγματικότητα ήταν ένας μηχανισμός που οδηγούσε στην κατανάλωση του μεγαλύτερου ποσοστού του εισοδήματος για είδη πρώτης ανάγκης, για θέρμανση και καύσιμα.

Η δική μας πρόταση είναι μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης στο 6% και για κάποια συγκεκριμένα στο 0% -όπως έχουν κάνει ήδη πολλές χώρες της ΕΕ- και, μείωση του ΕΦΚ στα κατώτερα επιτρεπτά όρια της ΕΕ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)