to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:46 | 08.06.2023

Κοινωνία

Έκλεισε αιφνίδια το Κεστεκίδειο Σχολείο - Πληροφόρηση και λύση ζητά η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών

«Λίγο πριν το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς, η μεγαλύτερη αγωνία των μαθητών, των γονιών αλλά και του προσωπικού, είναι αν θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο το κτίριο του Κεστεκειδίου Σχολείου στην περιοχή του Σεν Ζιλ»


Mε επιστολή της προς τον Διονύσιο Καλαβρέζο, Έλληνα Πρέσβυ στο Βέλγιο, τον Μητροπολίτη Αθηναγόρα και τη Φωτεινή Κολλάρα, Συντονίστρια Εκπαίδευσης στην ελληνική πρεσβεία, η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών επισημαίνει πως υπάρχει άμεση ανάγκη πληροφόρησης και λύσης για το Κεστεκίδειο Σχολείο, και τονίζει:

«Όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Παιδείας αιφνιδιαστικά στις 15 Μαρτίου αποφάσισε να κλείσει το Κεστεκίδειο Ελληνικό Σχολείο για λόγους ασφαλείας, βάση ενός πορίσματος που ουδείς έχει δει.

Επικοινωνούμε μαζί σας, ως τους άμεσα και θεσμικά ενδιαφερόμενους και συμμετέχοντες στις σχετικές διαδικασίες, επίλυσης του εξαιρετικά σημαντικού αυτού προβλήματος για την ελληνική κοινότητα, που θέτει σε κίνδυνο τον σημαντικότερο κρίκο σύνδεσης της Κοινότητάς μας, την ελληνική γλώσσα και την εκπαίδευση.

Ως Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών θέλουμε να επισημάνουμε πως, ενώ μας ζητήθηκε από την πρώτη στιγμή η βοήθειά μας στο να βρεθεί μια λύση - την οποία φυσικά αμέσως προσφέραμε - δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για τις σχετικές εξελίξεις, πέρα της ενημέρωσης από τον τύπο.

Δεδομένων των πολλών ερωτημάτων που λαμβάνουμε, αλλά και των δικών μας προσπαθειών για εξεύρεση μιας άμεσης λύσης, θα θέλαμε ως ΔΣ της ΕΚΒ να είμαστε ενήμεροι για την τρέχουσα κατάσταση και τον σχεδιασμό που υπάρχει για την επόμενη σχολική χρονιά, έτσι ώστε να αποφευχθούν, οι εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις που βιώσαμε την τρέχουσα χρονιά.

Με βάση τα παραπάνω, θα είμασταν υπόχρεοι αν μπορούσατε να μας ενημερώσετε για τα παρακάτω:

  • Ποια είναι η παρούσα κατάσταση της σχολικής εκπαίδευσης των 159 μαθητών; Επίσης θα θέλαμε να γνωρίζουμε ποιο είναι το κόστος ενοικίου στο Εβέρ και ως ποια περίοδο οι μαθητές θα κάνουν χρήση αυτών των αιθουσών.

Καταλαβαίνουμε ότι από  τις 15 Μαΐου τα παιδιά έχουν εγκατασταθεί σε μικρές και όχι κατάλληλες αίθουσες, σε πολύ μακρινή τοποθεσία από το Κεστεκίδειο, έξω από τις Βρυξέλλες, στην περιοχή του Έβερε. Η συγκεκριμένη «λύση» δεν είναι επαρκής, καθώς:

-Παιδιά διαφορετικών ηλικιών και τάξεων μοιράζονται πολλές φορές την ίδια αίθουσα

-Μαθητές παρακολουθούν μαθήματα για μόλις τρεις (3) διδακτικές ώρες την ημέρα

-Δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στη συγκεκριμένη περιοχή

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η συγκεκριμένη ενοικίαση δεν μπορεί να αποτελέσει σε καμιά περίπτωση μόνιμη λύση, ενώ έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, που κάνουν λόγο για «πρόχειρη λύση με επιπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης».

  • Ποια είναι η παρούσα κατάσταση και ο σχεδιασμός για την επόμενη σχολική χρονιά τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) που στεγάζονταν στο Κεστεκίδειο και αντιμετωπίζουν ανάλογα πρβλήματα;  
  • Θα γίνουν επισκευές στο Κεστεκίδειο σχολείο κατά την καλοκαιρινή περίοδο; Έχουν εκταμιευθεί ή υπάρχει ο σχετικός προϋπολογισμός για αυτές τις εργασίες;

Λίγο πριν το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς, η μεγαλύτερη αγωνία των μαθητών, των γονιών αλλά και του προσωπικού, είναι αν θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο το κτίριο του Κεστεκειδίου Σχολείου στην περιοχή του Σεν Ζιλ. Μαθαίνουμε, ότι το Υπουργείο Παιδείας έστειλε στα μέσα Απριλίου ένα δεύτερο κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων για επανεκτίμηση της κατάστασης. Η έκθεσή τους επιβεβαιώνει την ύπαρξη ορισμένων προβλημάτων, που μπορούν πιθανώς να αντιμετωπιστούν, αν ξεκινήσουν άμεσα οι επισκευές και υπάρχει η σχετική χρηματοδότηση.

  • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπογραφή της σχετικής σύμβασης Μητρόπολης Βελγίου και Ελληνικής Πολιτείας;

Διαρκώς υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι θα υπογραφεί σχετική σύμβαση μεταξύ της Μητρόπολης και του Υπουργείου Παιδείας για τις απαιτούμενες επισκευές στο Κεστεκίδειο, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη νομική βάση για τα επόμενα βήματα και το Σχολείο να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση, θέτει σε κίνδυνο - τεχνικά και χρονικά - να είναι έτοιμο το σχολείο στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

Παράλληλα, θα πρέπει να τονιστεί πως οι φετινές εξελίξεις οδηγούν, χωρίς καμία αμφιβολία, στην απαξίωση του ελληνικού σχολείου και σε έλλειψη εμπιστοσύνης από γονείς που πιθανόν να σκέφτονται το Κεστεκίδειο ως το επόμενο εκπαιδευτικό ίδρυμα των παιδιών τους. Ποιος άραγε θα ήταν έτοιμος να γράψει το παιδί του σε ένα σχολείο το οποίο αντιμετώπισε τόσα προβλήματα στο πρόσφατο παρελθόν; 

Εμείς ως Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών θεωρούμε ως δομικό στοιχείο της ύπαρξης του ελληνισμού στο Βέλγιο την σωστή ελληνική εκπαίδευση των μαθητών και σας ζητάμε να πράξετε επειγόντως τα δέοντα, ως θεσμικοί φορείς, για να διασώσουμε την ελληνική γλώσσα των παιδιών μας!

Με βάση όλα τα παραπάνω, η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών (ΕΚΒ) υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για:

-           Να βρεθεί άμεσα λύση για το κτήριο του Κεστεκίδειου Ελληνικού Σχολείου.

-           Έγκαιρο προγραμματισμό για την επόμενη σχολική χρονιά για το κτηριακό και εκπαιδευτικό πρόβλημα.

-           Άμεση συμπλήρωση των πολλών εκπαιδευτικών κενών, και σε καμμιά περίπτωση μείωση προσωπικού, λόγω πιθανής μείωσης των μαθητών, που οφείλεται αποκλειστικά στην απαξίωση του σχολείου.

-           Ουσιαστική διαβούλευση της πολιτείας με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές.

Παρακαλούμε για τις εμπεριστατωμένες απαντήσεις σας, καθώς και τις επείγουσες και άμεσες ενέργειές σας, που θα βοηθήσουν στην μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα για το καλό της ελληνικής εκπαίδευσης των Ελλήνων του Βελγίου.

Βέβαια όπως πάντα είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία,  διαβούλευση και συνεργασία σχετικά».

***

Πληροφορίες για το σχολείο από τη σελίδα του Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων Κεστεκίδειου Ελληνικού Σχολείου Βρυξελλών:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)