to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:03 | 08.06.2023

Πολιτική

Τα επτά βήματα για «δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους»: Η παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Θέατρο Ρεματιάς (βίντεο)

«Σε αυτές τις εκλογές αποφασίζουμε για το μέλλον - άμεση ανάγκη να αντιστραφεί η πορεία απόκλισης της χώρας μας από την ΕΕ», το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα ενώ ακολούθησε η εξείδίκευση των επτά βημάτων για «Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Όλους» από τους Έφη Αχτσιόγλου, Διονύση Τεμπονέρα, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αλέξη Χαρίτση


Εικόνες: Ευρωκίνηση / Σωτ. Δημητρόπουλος

Το διακύβευμα των επόμενων εκλογών περιέγραψε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το στρατηγικό σχέδιο του κόμματός του για την οικονομία.

«Σε αυτές τις εκλογές δεν αποφασίζουμε απλώς για το ποιος θα είναι νικητής και ποιος θα είναι ηττημένος», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: « Αποφασίζουμε για το ποιος και πως θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία. Αποφασίζουμε για το μέλλον».

H παρουσίαση του προγράμματος με τον φακό του left.gr και του Άγγελου Καλοδούκα:

Ακολούθως ο Αλ. Τσίπρας περιέγραψε το όραμά του για την Ελλάδα του 2027: Έθεσε το ερώτημα «πώς θέλουμε άραγε να είναι η χώρα μας το 2027;» για να απαντήσει: «Η εικόνα που έρχεται στο δικό μου μυαλό είναι αυτή μιας χώρας και μιας κοινωνίας δημοκρατίας και ισότητας. Μιας χώρας και μιας κοινωνίας με λιγότερες ανισότητες. Όπου ο παραγόμενος πλούτος θα αυξάνεται και θα διαμοιράζεται δίκαια και ισότιμα μεταξύ των πολιτών. Σε μια χώρα όπου οι συμπολίτες μας δεν θα πεθαίνουν στην καρότσα ενός αγροτικού, γιατί δεν υπάρχει ασθενοφόρο. Σε μια χώρα και μια κοινωνία που θα φροντίζει τους ανθρώπους της».

Ακολούθως επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι οι στόχοι αυτοί είναι ρεαλιστικοί υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συνεχιστεί η πορεία της τελευταίας τετραετίας και εξήγησε: «Πέντε χρόνια μετά την λήξη των προγραμμάτων προσαρμογής, το κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα βρίσκεται στο 59% του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2007 που ήταν στο 77%. Ταυτόχρονα το ποσοστό των πολιτών σε κίνδυνο φτώχειας φτάνει το θηριώδες 28,2%. Αποτυπώνεται με τον πιο οδυνηρό τρόπο στην κάκιστη κατάσταση του Εθνικού συστήματος υγείας, που αφέθηκε χωρίς καμία στήριξη την περίοδο της πανδημίας. Αποτυπώνεται επίσης στον τομέα των επενδύσεων, όπου η ΝΔ πανηγυρίζει γιατί αποκρύπτει ότι το σύνολο σχεδόν των επενδύσεων της τελευταίας τετραετίας αφορούσαν ιδιωτικοποιήσεις, επαναγορά τουριστικών ακινήτων και αγορές κόκκινων δανείων από funds. Όλα αυτά και πολλά άλλα αποτυπώνουν μια και μόνη πραγματικότητα την όποια επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί: Ότι η χώρα δεν βρίσκεται πια σε πορεία σύγκλισης με την Ευρώπη αλλά το αντίθετο. Και αυτή πορεία πρέπει να αντιστραφεί. Αποτελεί κορυφαίο εθνικό στόχο το να αντιστραφεί».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με ομιλίες, εξειδικεύοντας τα «επτά βήματα για Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Όλους», οι Έφη Αχτσιόγλου, Διονύσης Τεμπονέρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Χαρίτσης:

Αλ. Χαρίτσης: Το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη «δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη»

Έφη Αχτσιόγλου: Αυτές είναι οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για τη «νέα προοπτική στην οικονομία και την εργασία»

Δ. Τεμπονέρας: Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για ένα «νέο ισχυρό ΕΣΥ, με ενίσχυση δημόσιας Παιδείας και ισχυρή κοινωνική προστασία»

E. Τσακαλώτος: Αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα η αξιοπρεπής στέγη - Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Ελλάδα 2027: Τα 7 βήματα για δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους

1. Ανασυγκροτούμε το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο: για μια δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη

2. Ενισχύουμε το εισόδημα,  θωρακίζουμε την αγοραστική του δύναμη

3. Θέτουμε στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και το δικαίωμα στην εργασία

4.  Δημιουργούμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ

5.  Ενισχύουμε τη δημόσια παιδεία

6. Δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία

7. Εγγυόμαστε το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγη, προστατεύουμε την πρώτη κατοικία

Πιο συγκεριμένα, στο επικέντρο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα:

«Βήμα Πρώτο: Ανασυγκροτούμε το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Για μια δίκαιη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη.

Για μια οικονομία δυναμική και εξωστρεφή, που θα βγει από την παγίδα και τον εγκλωβισμό των πελατειακών σχέσεων, των προνομιακών προμηθευτών και των κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων.

Για μια οικονομία που θα βασίζεται στην γνώση, την καινοτομία, την δίκαιη πράσινη μετάβαση και θα διεκδικεί το δικό της μερίδιο στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας.

Με  ανακατεύθυνση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και των υπόλοιπων χρηματοδοτικών εργαλείων στην πρωτογενή παραγωγή, την μεταποίηση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις κρίσιμες υποδομές και στην έρευνα.

Μια οικονομία που θα αξιοποιήσει επιτέλους το υψηλών προσόντων ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, τους νέους επιστήμονες, τους εξειδικευμένους τεχνίτες, την συσσωρευμένη εμπειρία των αγροτών.

Με ένα Τραπεζικό σύστημα που θα έχει τη σφραγίδα της δημόσιας παρέμβασης.

Με ισχυρό δημόσιο Πυλώνα, από την ανάκτηση του ελέγχου μιας συστημικής Τράπεζας αλλά και με πρωταγωνιστικό ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Με στόχο ο Δημόσιος Πυλώνας να κατευθύνει τον ανταγωνισμό προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση στη ρευστότητα.
Με στόχο να επιβληθεί μια πολιτική μείωσης των επιτοκίων  χορηγήσεων. Ώστε να αποτραπεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Γιατί καμία οικονομία δε μπορεί να ανθίσει χωρίς πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά εργαλεία.
Και το τραπεζικό και χρηματοδοτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν λύνεται ούτε με μπαλοθιές, ούτε με ψευτο μπινελίκια και τζάμπα μαγκιές.

Αλλά με σχέδιο, πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα.

Βήμα Δεύτερο: Ενισχύουμε το εισόδημα και θωρακίζουμε την αγοραστική δύναμη

Αντιμετωπίζουμε άμεσα το πρόβλημα της ακρίβειας με την αύξηση του  διαθέσιμου εισοδήματος και με παρεμβάσεις στο πεδίο διαμόρφωσης των τιμών:

Με αυξήσεις μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αυξήσεις όλων των συντάξεων. Με τη ρύθμιση των χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.  Βάζοντας τέλος στην πολιτική τροφοδότησης της αισχροκέρδειας.

Φορολογώντας τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας και των διυλιστηρίων. Απρόσμενα κέρδη είπαν σήμερα. Απρόσμενες και οι συνέπειες στο εισόδημα των νοικοκυριών. Αν όμως ήταν απρόσμενα τα κέρδη, απρόσμενη και έκτακτη θα πρέπει να είναι και η φορολόγησή τους.

Βάζοντας, επίσης, πλαφόν στα κέρδη των εταιριών ενέργειας και στις λιανικές τιμές. Αλλά και κινητοποιώντας το σύνολο των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους ώστε να σπάσουμε τα καρτέλ που ναρκοθετούν την συλλογική προσπάθεια για την δίκαιη ανάπτυξη και την συλλογική ευημερία. Γιατί πολύ σύντομα οι επιδοτήσεις και τα pass θα σταματήσουν. Και οφείλουμε να επιβάλουμε τη μείωση των τιμών πριν εξαϋλωθεί το εισόδημα των νοικοκυριών.

Αυτό είναι το δικό μας σχέδιο. Αυτό άλλωστε επιτάσσει και το Σύνταγμά μας. Που λέει ότι οι «Έλληνες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.»

Βήμα Τρίτο: Θέτουμε στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και το δικαίωμα στην εργασία.

Η εργασία για εμάς δεν είναι απλώς ένας συντελεστής παραγωγής. Είναι το επίκεντρο της οικονομίας. Γιατί μόνο η εργασία παράγει πλούτο και αυτόν τον πλούτο πρέπει να τον καρπώνεται. Στόχος μας είναι η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Να νιώσουν οι εργαζόμενοι ισχυροί και ασφαλείς.

Το κράτος στη δική μας αντίληψη δεν μπορεί να λειτουργεί ως παρατηρητής της ασυδοσίας. Πρέπει να βάλει και θα βάλει κανόνες:
Για να εξαλείψουμε την επισφαλή, την ανασφάλιστη, τη μαύρη εργασία και να ενισχύσουμε την διαπραγματευτική θέση των εργαζόμενων. Για καλύτερους μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Γιατί δίκαιη κοινωνία σημαίνει κανόνες στην εργασία. Και ευημερία για όλους θα έχουμε μόνο με εργασιακή ασφάλεια, καλύτερες δουλειές και καλύτερους μισθούς.

Βήμα Τέταρτο: Δημιουργούμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ

Το ΕΣΥ είναι πρώτα και κύρια οι άνθρωποι του. Οι άνθρωποι που πάλεψαν σε τραγικές συνθήκες μέσα στην πανδημία. Εργαζόμενοι και εργαζόμενες που έχουν ξεπεράσει τα όρια της εργασιακής εξάντλησης αλλά δεν ανταμείβονται ανάλογα της προσφοράς τους. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να στηρίξουμε. Με αυξήσεις των απολαβών τους, με αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος τους, αλλά και με στήριξη και ανάπτυξη των υποδομών του.

Και ο νέος εθνικός μας στόχος είναι η σύγκλιση, αυτός περνάει μέσα από την αναγέννηση, την ανοικοδόμηση του ΕΣΥ και των υποδομών του. Είναι ντροπή για τη χώρα μας η σύγκριση των δημόσιων νοσοκομείων με αντίστοιχες δομές στην Ευρώπη. Είναι η κορυφαία μας προτεραιότητα η ανασύσταση του ΕΣΥ. Για υπηρεσίες υγείας καθολικά προσβάσιμες και ποιοτικές για όλες και όλους, ανεξάρτητα από την οικονομική τους δυνατότητα.

Βήμα Πέμπτο: Ενισχύουμε τη δημόσια παιδεία

Δεσμευόμαστε για ποιοτικά Δημόσια και Δωρεάν, σχολεία και πανεπιστήμια. Δημόσιες και δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές. Με αύξηση των δαπανών και μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών για να επιλύσουμε επιτέλους το τεράστιο πρόβλημα των αναπληρωτών. Γιατί για εμάς η παιδεία, η ποιοτική εκπαίδευση, σχολική, πανεπιστημιακή ή τεχνική δεν είναι προνόμιο. Είναι δικαίωμα των παιδιών μας και υποχρέωση της πολιτείας. Είναι προϋπόθεση για την πρόοδο και την ευημερία, προϋπόθεση δημοκρατίας και πολιτισμού. Αλληλεγγύης και σεβασμού.

Βήμα έκτο: Δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία

Για εμάς η κοινωνική πρόνοια, η κρατική φροντίδα δεν αφορά μόνο την ακραία φτώχεια. Αφορά το σύνολο των πολιτών και στοχεύει στον περιορισμό των ανισοτήτων, την ενίσχυση όσων έχουν ανάγκη. Και αποτελεί ένα από τα κύρια εργαλεία για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Γιαυτό στηρίζουμε τις μητέρες, φροντίζουμε το παιδί, εγγυόμαστε την ενεργό κοινωνική στήριξη των ανάπηρων συμπολιτών μας, μεριμνούμε για τους ηλικιωμένους με ειδικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και υπηρεσιών φροντίδας. 

Βήμα έβδομο:  Εγγυόμαστε το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγη, προστατεύουμε την πρώτη κατοικία.

Το στεγαστικό πρόβλημα θα είναι το πρόβλημα της επόμενης δεκαετίας. Και είναι γιαυτό που απαιτείται άμεση κρατική παρέμβαση.
Τώρα χωρίς άλλη χρονοτριβή. Και επαναλαμβάνω αυτό που είπα προηγουμένως: Αν η αναδιανομή της ακίνητης περιουσίας που σχεδιάζει η κυβέρνηση και τα funds σε βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας δεν αποτραπεί, το αποτέλεσμα θα είναι μη αντιστρέψιμο. Και θα είναι οδυνηρό για τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.

Έχουμε σχέδιο συγκροτημένο και άρτιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και για την πρόσβαση σε ποιοτική στέγη.
Ένα ολιστικό σχέδιο για την ρύθμιση των τραπεζικών δανείων με δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και απαγόρευση πλειστηριασμών, αλλά και μια δέσμη παρεμβάσεων για την ρύθμιση των τιμών των ακινήτων, με περιορισμό του airbnb μόνο για φυσικά πρόσωπα, με τη δημιουργία της Τράπεζας στέγης και με ειδικό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τους νέους και τις νέες».

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας από το Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, πλαισιωμένος από τους Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Διονύση Τεμπονέρα.

Η θεματική εκδήλωση έχει τίτλο «Ελλάδα 2027: Επτά βήματα για δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)