to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Κίνα ξεκίνησε γεώτρηση 10.000 μέτρων στον φλοιό της Γης

Η τρύπα θα διαπεράσει περισσότερα από 10 στρώματα του φλοιού της Γης, ορισμένα από τα οποία διαθέτουν πετρώματα που χρονολογούνται πριν από περίπου 145 εκατομμύρια χρόνια


H εταιρεία πετρελαίου Sinopec ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη γεώτρηση που αναμένεται να φτάσει σε βάθος 10.000 μέτρων στη λεκάνη Ταρίμ στην περιοχή Σιντζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας.

Η τρύπα θα διαπεράσει περισσότερα από 10 στρώματα του φλοιού της Γης, ορισμένα από τα οποία διαθέτουν πετρώματα που χρονολογούνται πριν από περίπου 145 εκατομμύρια χρόνια.

«Η κατασκευαστική δυσκολία του έργου της γεώτρησης μπορεί να συγκριθεί με ένα μεγάλο φορτηγό που κινείται πάνω σε δύο λεπτά ατσάλινα καλώδια», δήλωσε στο Xinhua ο Σουν Τζινσένγκ, επιστήμονας της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικής.

Το έργο θα παράσχει δεδομένα για την εσωτερική δομή της Γης, ενώ παράλληλα θα δοκιμάσει τεχνολογίες βαθιάς υπόγειας γεώτρησης. Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει 457 ημέρες.

Παράλληλα, οι εργασίες αυτές μπορούν να εντοπίσουν ενεργειακούς πόρους και να βοηθήσουν στην εκτίμηση των κινδύνων περιβαλλοντικών καταστροφών, όπως οι σεισμοί και οι εκρήξεις ηφαιστείων. Το έργο της γεώτρησης θα μπορούσε επίσης να προσφέρει στους ερευνητές μια εικόνα της μοναδικής γεωλογίας της λεκάνης που αποστραγγίζεται από τρεις οροσειρές και πιστεύεται ότι σχηματίστηκε κατά το κλείσιμο του Παλαιοασιατικού Ωκεανού πριν από περισσότερα από 200 εκατομμύρια χρόνια.

Η βαθύτερη ανθρωπογενής τρύπα στη Γη εξακολουθεί να είναι η ρωσική γεώτρηση Κόλα, η οποία έφτασε σε βάθος 12.262 μέτρων το 1989, μετά από 20 χρόνια γεωτρήσεων.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε μεγαλύτερη πρόοδο στην εξερεύνηση των βαθών της Γης σε ομιλία του απευθυνόμενος σε ορισμένους από τους κορυφαίους επιστήμονες της χώρας το 2021. Οι εργασίες αυτές μπορούν να εντοπίσουν ορυκτούς και ενεργειακούς πόρους και να βοηθήσουν στην εκτίμηση των κινδύνων περιβαλλοντικών καταστροφών, όπως οι σεισμοί και οι εκρήξεις ηφαιστείων.

tags: Κίνα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)