to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:43 | 02.06.2023

Διεθνή

Ιταλία: Διασωστικό πλοίο αψήφησε τον παράλογο κανόνα της Μελόνι και αποβίβασε μετανάστες στο κοντινότερο λιμάνι

Το Mare*Go ανέφερε πως δεν υπάκουσε στις οδηγίες να μεταφέρει 36 μετανάστες που διέσωσε χθες Πέμπτη στο λιμάνι Τράπανι στη Σικελία, που απείχε 32 ώρες, μεταφέροντάς τους στη Λαμπεντούζα, εξοικονομώντας ώρες θαλάσσιου ταξιδιού: «Γνωστοποιήσαμε με σαφήνεια στις αρχές πως το Mare*Go δεν είναι εξοπλισμένο για να φροντίσει τους διασωθέντες κατά τη μετακίνηση για αυτή τη χρονική περίοδο»


Το πλοίο Mare*Go γερμανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης δήλωσε σήμερα ότι αψήφησε τους κανόνες για την αποβίβαση μεταναστών που αποφάσισε η δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι στο πλαίσιο της καταστολής των δραστηριοτήτων διάσωσης στη θάλασσα των ΜΚΟ .

Το Mare*Go ανέφερε πως δεν υπάκουσε στις οδηγίες να μεταφέρει 36 μετανάστες που διέσωσε χθες Πέμπτη στο λιμάνι Τράπανι στη Σικελία, μεταφέροντάς τους στο νησί Λαμπεντούζα, εξοικονομώντας ώρες θαλάσσιου ταξιδιού.

Σημειώνοντας πως το Τράπανι ήταν σε απόσταση 32 ωρών από τη θέση του πλοίου, η οργάνωση ανέφερε στο Twitter: "Γνωστοποιήσαμε με σαφήνεια στις αρχές πως το Mare*Go δεν είναι εξοπλισμένο για να φροντίσει τους διασωθέντες κατά τη μετακίνηση για αυτή τη χρονική περίοδο".

Νωρίτερα φέτος, η ιταλική Βουλή ενέκρινε νόμο που απαιτεί από πλοία που ναυλώνουν ανθρωπιστικές οργανώσεις να κατευθύνονται σε λιμάνι αμέσως μετά μια διάσωση, εμποδίζοντάς τα να διεξάγουν πολλαπλές επιχειρήσεις στη θάλασσα.

Οι ιταλικές αρχές άρχισαν επίσης να εφαρμόζουν την πρακτική να κατευθύνουν τα πλοία σε πιο μακρινά λιμάνια, όχι μόνο στη Σικελία, αλλά και πιο βόρεια στην ιταλική χερσόνησο, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά σε μερικές περιπτώσεις.

Οργανώσεις που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες κινδυνεύουν με πρόστιμα και περιορισμό του σκάφους τους.

Τον Μάρτιο, πλοίο ανθρωπιστικών διασώσεων που είχε χρηματοδοτηθεί από τον Βρετανό καλλιτέχνη δρόμου Μπάνκσι κατασχέθηκε στη Λαμπεντούζα αφού σύμφωνα με την ακτοφυλακή της Ιταλίας δεν υπάκουσε στις εντολές της να κατευθυνθεί στη Σικελία και πήγε για να αναζητήσει περισσότερους μετανάστες σε κίνδυνο.

Η Μελόνι δήλωσε τον Δεκέμβριο πως η λήψη αυστηρών μέτρων κατά πλοίων ανθρωπιστικών διασώσεων χρειάζεται ώστε να σταματήσουν να ενεργούν σαν "φέριμποτ" για τους μετανάστες, προβάλλοντας το σύνηθες ακροδεξιό επιχείρημα πως «πηγαίνουν πίσω μπρος μπρος πίσω με διακινητές ανθρώπων για να μεταφέρουν ανθρώπους από τη μία χώρα στην άλλη».

Οι νέοι κανόνες της κυβέρνησής της, ωστόσο, απέτυχαν να περιορίσουν τις εισροές μεταναστών διά θαλάσσης. Περίπου 50.400 αποβιβάσεις στη στεριά έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα φέτος, έναντι περίπου 19.700 την ίδια περίοδο το 2022.

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)