to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με τις υγείες μας…

Δηλαδή συμφωνούμε με την υποβάθμιση των πτυχίων των ηθοποιών, των μουσικών, των χορευτών, των κινηματογραφιστών κ.ά.;


Δηλαδή ο ελληνικός λαός θέλει να εκχωρηθεί η κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα στους Βρετανούς; Η ομόθυμη συμπαράστασή του τόσα χρόνια στον αγώνα της Μελίνας Μερκούρη για την επιστροφή τους στη γενέθλια γη ήταν προσχηματική; Γιατί αυτό είναι το σχέδιο της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Να εκχωρηθούν τα Γλυπτά μέσω του «δανεισμού» από το Βρετανικό Μουσείο μαζί με άλλες αρχαιότητες.

Δηλαδή σωστά τεμαχίστηκαν τα ευρήματα της «βυζαντινής Πομπηίας» στη Θεσσαλονίκη για να μεταφερθούν αλλού έως ότου τελειώσει με χρόνους και καιρούς το μετρό Θεσσαλονίκης (άλλο «Γεφύρι της Άρτας» κι αυτό…) και σωστά θα επανέλθουν για να συναρμολογηθούν λες και είναι παιδικό παιχνίδι;

Δηλαδή σωστά είναι εγκαταλειμμένοι οι αρχαιολογικοί χώροι, όπως αυτός των Μυκηνών, που από ένα καλώδιο ρευματοκλοπής (λέει) έπιασε φωτιά μουτζουρώνοντας την Πύλη των Λεόντων και όχι μόνο;

Δηλαδή συμφώνησε ο ελληνικός λαός με εκείνες τις αλήστου μνήμης «οδηγίες» προς το προσωπικό του ΥΠΠΟΑ, σύμφωνα με τις οποίες η κυρία υπουργός της Ν.Δ. ζητούσε οποιαδήποτε παρουσίαση πληροφοριακού υλικού στα ΜΜΕ να έχει την άδεια του Γραφείου Τύπου; Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τότε έκανε λόγο για «προληπτική λογοκρισία» και «ανοίκειες και μη σύννομες πρακτικές “ελέγχου” του επιστημονικού λόγου».

Δηλαδή συμφωνούμε με την πολιτική της Ν.Δ. για νομιμοποίηση προϊόντων λαθρανασκαφής και αρχαιοκαπηλίας; Εκείνα τα 61 ειδώλια του κυκλαδικού πολιτισμού πώς βρέθηκαν στη συλλογή Στερν στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης; Σε ποια γη ήταν κρυμμένες; Προφανώς στις ελληνικές Κυκλάδες. Ποιος τις ανέσυρε από τα σπλάχνα της ελληνικής γης; Δεν ξέρουμε - ούτε εμείς ούτε οι κρατικές υπηρεσίες. Προφανώς, λοιπόν, είναι προϊόντα λαθρανασκαφής. Και πώς έφτασαν στη Νέα Υόρκη; Ποιος τα μετέφερε; Ποιος τα πούλησε σε ποιον ώστε να καταλήξουν στο διαμέρισμα του ζάπλουτου κυρίου Στερν; Αναμφίβολα είναι προϊόντα αρχαιοκαπηλίας. Κανείς όμως δεν μας το είπε. Αντιθέτως, μας πληροφόρησαν ότι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το εν λόγω διαμέρισμα, όπου θαύμασε τα έργα των αρχαίων ημών προγόνων, και, αντί να διεκδικήσει την επιστροφή τους, «φιλοξένησε» μέρος τους σε ιδιωτικό μουσείο στη χώρα μας νομιμοποιώντας έτσι την ανάσυρσή τους από την κυκλαδική γη και το ταξίδι τους στον Νέο Κόσμο.

Δηλαδή συμφωνούμε με την υποβάθμιση των πτυχίων των ηθοποιών, των μουσικών, των χορευτών, των κινηματογραφιστών κ.ά.; Ένα απολυτήριο Λυκείου τους αξίζει «και πολύ σας είναι» τους είπαν. Είμαστε εμείς που τους χειροκροτούσαμε στον αγώνα τους για την αναγνώριση των σπουδών τους. Είμαστε εμείς που τα δικά μας παιδιά, με πτυχία και μεταπτυχιακά, εργάζονται στο εξωτερικό ή, αν μένουν εδώ, βιοπορίζονται ως γκαρσόνια, σεκιούριτι, ντελίβερι κ.λπ.

Δηλαδή καταπίνουμε τα χονδροειδή ψέματα για τον αλήστου μνήμης διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, που, αφού του είχαν έτοιμη τη θέση προεκλογικά και αφού τον υποδέχονταν με αγκαλιές και φιλιά στο Εθνικό, όταν μαθεύτηκαν οι πομπές του, έλεγαν «Ποιος είναι ο κύριος; Δεν τον ξέρουμε»;

Πολλά ακόμα τα «δηλαδή» για την επιβράβευση των εγκλημάτων της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη και των συνεργατών του στο πεδίο του Πολιτισμού. Ειλικρινά, η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι οι Έλληνες συμφωνούν με όσα αποτρόπαια αναφέρθηκαν πιο πάνω και τα πολλά που δεν χωρούν στον περιορισμένο χώρο της εφημερίδας. Προφανώς, μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού επιβραβεύει την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη 2019-2023 για όλα όσα αναφέρονται πιο πάνω. Τη χειροκροτεί, της λέει «εύγε» και την ψηφίζει φανατικά. Και πολύ φοβάμαι, τέλος, πως με μια νέα εντολή όλα αυτά θα φαντάζουν αθώες παραβασούλες μπρος στα σοβαρά που μας περιμένουν.

Με τις υγείες μας…

* Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)