to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:46 | 03.06.2023

πηγή: parallaximag.gr

Κοινωνία

Πολεμώντας την ΚΟΙΝΣΕΠ των νεαρών Τσιγγάνων στο Κορδελιό

H προσπάθεια να κλείσει μια επιχείρηση που άνοιξαν νέοι τσιγγάνοι - Το Kherel ξανανοίγει το Σάββατο 3 Ιουνίου και μας καλεί να είμαστε εκεί να το στηρίξουμε και να διαπιστώσουμε με τα ίδια μας τα μάτια πως μπορεί η θέληση και η πίστη σε ένα σκοπό να κάνει θαύματα.


Το ρεπορτάζ του Γιώργου  Τσιτιρίδη στο parallaximag.gr:

Η κοινωνία που αντιδρά για την παραβατικότητα των τσιγγάνων, δεν τους επιτρέπει να εργαστούν νόμιμα και με αξιοπρέπεια γιατί τελικά τους θέλει να είναι στο περιθώριο. Αυτό αποδεικνύει τουλάχιστον ένα απίστευτο περιστατικό αντιτσιγγανισμού εις βάρος 6 φοιτητών, μελών μιας νεοσύστατης ΚΟΙΣΝΕΠ.

Οι τσιγγάνοι στην Ελλάδα έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να βρίσκονται στην επικαιρότητα. Αν και τις περισσότερες φορές με αρνητικό τρόπο, μιας και οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα για τους Ρομά είναι έντονα όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στα Μ.Μ.Ε., όπου πρωταγωνιστούν άρθρα για την παραβατική συμπεριφορά συμμοριών και ατόμων που στις ειδήσεις φροντίζουν να μας τονίζουν ότι είναι τσιγγάνοι. Παρ όλα αυτά μέσα από την parallaxi και όχι μόνο έχουν αναδειχθεί δεκάδες παραδείγματα καλών πρακτικών που προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να αλλάξουν το προδιαγεγραμμένο μέλλον της νέας γενιάς.

Οι νέοι τσιγγάνοι σπουδάζουν, προσπαθούν να βγουν από τον φαύλο κύκλο του αναλφαβητισμού, των πρόωρων γάμων, της ανεργίας και από την αρνητική εικόνα της κοινωνίας για την φυλή τους. Υπάρχουν παραδείγματα νέων επιχειρηματιών, επιστημόνων, φοιτητών που έχουν κάνει μια αρχή που βρίσκει υποστηρικτές και μιμητές. Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης «Kherel» που βρίσκεται στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 71, στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, είναι μια από αυτές τις φωτεινές εξαιρέσεις που δείχνει έναν διαφορετικό δρόμο. Είναι αυτοχρηματοδοτούμενη. ιδρύθηκε από 6 νέους Ρομά, σπουδαστές και φοιτητές.

Ο σκοπός της είναι να δώσει τη δυνατότητα στα ενήλικα παιδιά του «ΦΑΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» να αναπτύξουν αξιοπρεπή επαγγελματική δραστηριότητα που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν τις σπουδές τους βελτιώνοντας τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες που προωθούν την κοινωνικοποίησή τους, ώστε να γίνουν υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες σε ένα απαιτητικό κοινωνικό περιβάλλον πολυπολιτισμικών προδιαγραφών.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που έγινε γνωστό ότι παιδιά Ρομά θα επιχειρήσουν στην περιοχή του Κορδελιού, οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες και σκόπευαν στην αποτροπή τους να ανοίξουν την επιχείρηση που επιθυμούσαν. «Θα γίνει η γιάφκα των γύφτων», «Οι Ρομά δεν έχουν μάθει να δουλεύουν». Στερεότυπα που ακολουθούν χρόνια τους Ρομά βγήκαν στην επιφάνεια.

Ο Παρασκευάς Σελίμ Βιλανάκης από τα βασικά μέλη της ομάδας, συμμετείχε στην «σύλληψη» και στην τελική πραγματοποίηση της ιδέας. Σε συνέντευξη του πριν από τα εγκαίνια του Kherel στην parallaxi μας είπε: «Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο. Πέρα από τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που προέκυψαν και είναι οι ίδιες για όσους αποφασίζουν να στήσουν μια επιχείρηση, το Kherel πρέπει να παλέψει με προκαταλήψεις και τα στερεότυπα. Επειδή είμαστε τσιγγάνοι θεωρούν ότι θα φέρουμε κάτι πάρα πολύ κακό στην γειτονία. Η κοινωνία εμποδίζει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την ένταξη. Θέλουν τους τσιγγάνους ενταγμένους, όταν όμως κάποιοι από αυτούς κάνουν μια προσπάθεια θα κάνουν το αδύνατο δυνατό να την σταματήσουν. Πως θα καταφέρουμε να βγούμε από τα γκέτο αν η κοινωνία δεν μας αποδεχτεί και δεν μας καλωσορίσει. Αν δεν καταφέρει να βρει εργασία ο τσιγγάνος ποιες θα είναι οι επιλογές του.

Αν δεν με αποδέχεται να κάνω μια επιχείρηση και να δώσω δουλειά σε δέκα ανθρώπους αυτοί τι θα κάνουν για να επιβιώσουν. Μας μαθαίνει η κοινωνία να είμαστε στο περιθώριο, μακριά της, μετά ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία ο Ρομά θα καταλήξει να κλέψει για να επιβεβαιώσει και πάλι την κοινωνία ότι δεν θέλει την ένταξη και του αρέσει να ζει στο γκέτο. Όσο λειτουργεί η επιχείρηση, μέρα με την ημέρα είμαι αισιόδοξος και θέλω να πιστεύω ότι θα αλλάξει η γνώμη του κόσμου. Κοντοζυγώνουν, βλέπουν μια επιχείρηση με ωραία χρώματα, φωτεινό, με νέα παιδιά. Όσοι τελικά το επισκέπτονται μένουν ευχαριστημένοι γιατί βάλαμε τόσο μεράκι, τόση όρεξη και μας λένε ότι ενώ ακούσανε κάτι διαφορετικό μείνανε τελικά απόλυτα ευχαριστημένοι».

Τρικλοποδιές

Σύμφωνα με δηλώσεις των μελών της ΚΟΙΝΣΕΠ «Kherel» καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίζουν τις τρικλοποδιές που τους βάζουν οι κάτοικοι, ο εμπορικός Σύλλογος, οι δημοτικές αρχές.

Ο Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, ήταν από τους πρώτους που διοργάνωσε με ολόκληρο το Δημοτικό του Συμβούλιο και τον Εμπορικό σύλλογο άτυπη συνάντηση για την αντιμετώπιση του «προβλήματος» των τσιγγάνων στην περιοχή καλώντας τον πατέρα Αθηναγόρα να παραστεί και να απολογηθεί για τα ίδια του τα παιδιά. Στην συνέχεια ο Δήμαρχος κάλεσε τα μέλη της ΚΟΙΣΝΕΠ μέσω του π. Αθηναγόρα.

Ενώ ο πρόεδρος της ΚοινΣΕΠ «Kherel» Παρασκευάς Σελίμ απέστειλε e-mail στον Δήμαρχο ζητώντας λεπτομέρειες για την συνάντηση: «Αγαπητέ Δήμαρχε, για πόσους ιδιοκτήτες που διατηρούν καταστήματα στην περιοχή του Κορδελιού “νοιαστήκατε” τόσο πολύ και τους καλέσατε στο γραφείο σας ώστε να πάρετε απαντήσεις σχετικά με τις υπηρεσίες που θα παρέχουν»;

Ακολούθησαν και άλλα email: Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Παρασκευάς: «Θεωρήσαμε ότι δεν έχουμε να απολογηθούμε σε κανέναν, με αποτέλεσμα να μην ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του Δημάρχου Κλεάνθη Μανδαλιανού, αφού αισθανθήκαμε ότι προσβλήθηκε η αξιοπρέπεια μας. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αποτελεί την βάση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από τον Νοέμβριο του 2021 έως και τον Μάρτιο του 2023 παλεύαμε να αλλάξουμε την αντίληψη της περιοχής για εμάς ενώ ταυτόχρονα διαμορφώναμε τον χώρο. Αρχές Μαρτίου και ενώ ήταν όλα έτοιμα για την έναρξη λειτουργίας, καταθέσαμε τα δικαιολογητικά στο τμήμα αδειών καταστημάτων του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, έγινε ο απαραίτητος έλεγχος και μας διαβεβαίωσαν ότι είναι όλα έτοιμα και ο μηχανικός θα εκδώσει την γνωστοποίηση άδειας του καταστήματος. Αφού προγραμματίσαμε το άνοιγμα του καταστήματός, το σύστημα δεν επέτρεπε στον μηχανικό μας να εκδώσει την γνωστοποίηση της αδείας. Ενώ πραγματοποιήθηκε ένας «τυπικός» έλεγχος της αστυνομίας και αφού διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσαμε χωρίς άδεια λειτουργίας, ως όφειλαν μας βεβαίωσαν παράβαση λειτουργίας άνευ αδείας αξίας 2400€.

Η απάντηση που πήραμε από αρμόδιο τμήμα αδειών ήταν ότι στον φάκελο που καταθέσαμε οι υπεύθυνες δηλώσεις θα έπρεπε να έχουν νεότερες υπογραφές ενώ μια ημέρα πριν οι ίδιοι άνθρωποι τα έλεγξαν και μας διαβεβαίωσαν ότι μπορούμε να ανοίξουμε. Από την πρώτη κιόλας ημέρα, έως και σήμερα που μετράμε δύο μήνες λειτουργίας, ο αστυνομικός έλεγχος γίνεται σε καθημερινή βάση, 3-4 φορές την ημέρα, αφού το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης δέχεται κλήσεις για διάφορους λόγους που αφορούν την ΚοινΣΕπ «Kherel». Στην αρχή για την άδεια λειτουργίας, μετά για τον ήχο, για το τσιγάρο, στη συνέχεια για τα πιστοποιητικά υγείας, μετέπειτα για τις άδειες εργασίας. Από αρχές Απριλίου έχουμε κάνει το αίτημα της έκδοσης της άδειας παράτασης ωραρίου μουσικής. Αλλά έως και σήμερα, τέλη Μαΐου, δεν έχουμε καμία απολύτως απάντηση. Πέρα του ότι είναι παράνομο διότι έχουν παρέλθει οι 50 ημέρες που τους υποχρεώνουν να μας έχουν τουλάχιστον μια δικαιολογία οι ίδιοι αναγκάζουν με αυτόν τον τρόπο σε μια επιχείρηση καφέ-μπαρ-εστιατόριο να κλείνουμε την μουσική στις 22:00. Ο έλεγχος συνεχίζει να έρχεται σε καθημερινή βάση και οι ίδιοι οι αστυνομικοί απορούν γιατί έχουμε τόσες καταγγελίες. Πρόσφατα ενημερωθήκαμε από την γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Κορδελιού, ότι μέλη αυτού αλλά και άτομα της περιοχής συναντιόντουσαν, για να βρουν τρόπους να μας διώξουν από μια περιοχή όπου κάποιοι από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ Ένταξης “Kherel” έχουν μεγαλώσει, έχουν τις δικές τους οικογένειες και ένα μεγάλο μέρος την τοπικής οικονομίας προέρχεται από τους ίδιους-«γύφτους όπως μας αποκαλούν».

Οι «άγνωστοι» που μαζεύουν υπογραφές

Πληροφορίες από γειτονικά κατάστημα κάνουν λόγο για ομάδα «αγνώστων» που μαζεύει υπογραφές για την απομάκρυνση του Kherel από την περιοχή. Η περίπτωση αυτή είναι μια από τις δεκάδες που αποδεικνύουν τον ακραίο αντιτσιγγανισμό στην κοινωνία. Και αν σκεφτούμε πως τα παιδιά αυτά έχουν γνώσεις, έχουν έναν κύκλο υποστήριξης, την αυτοπεποίθηση να διαμαρτυρηθούν, άραγε τι μπορεί να συμβαίνει με όλα εκείνα τα περιστατικά των τσιγγάνων που δεν νιώθουν έτοιμοι να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Το Kherel λόγο της σφράγισης του θα παραμείνει κλειστό για δέκα ημέρες και μας καλεί το Σάββατο 3 Ιουνίου όταν θα λειτουργήσει ξανά να είμαστε εκεί να το στηρίξουμε και να διαπιστώσουμε με τα ίδια μας τα μάτια πως μπορεί η θέληση και η πίστη σε ένα σκοπό να κάνει θαύματα.

Οι τσιγγάνοι αξίζουν την στήριξη μας, την βοήθεια μας αν θέλουμε να μην είμαστε υποκριτές και δικαιωματιστές στα λόγια. Αν θέλουμε και εμείς την αλλαγή πρέπει να βαδίσουμε μαζί και να μην επιτρέψουμε ο ρατσισμός να οδηγήσει 10 και παραπάνω νέους στην ανεργία την ματαίωση και σε άλλα πιο σκοτεινά μονοπάτια..

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)