to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:25 | 02.06.2023

Πολιτική

Δημ. Τζανακόπουλος: Επιμένουμε στη στρατηγική μας για ενίσχυση μισθών και μείωση φόρων

Χαρακτήρισε απάτη της ΝΔ ότι ενώ λέει ότι μείωσε δήθεν 50 φόρους, τα φορολογικά έσοδα τα οποία παίρνει το κράτος αυξάνονται. Δηλαδή ο κόσμος πληρώνει περισσότερα. Δεν έχουμε να κάνουμε με συνθήκες ανάπτυξης. Έχουν αυξηθεί τα έσοδα από ΦΠΑ πάνω από 25% και έχουμε ανάπτυξη της τάξης του 5% για το 2022»


«Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σε βάθος ανάλυση της ελληνικής οικονομίας, αναφέρεται  σαφέστατα ότι οι λόγοι του υψηλού πληθωρισμού στην Ελλάδα, έχουν ένα ισχυρό εσωτερικό αίτιο που σχετίζεται με τα υπερκέρδη των μεγάλων κυρίως επιχειρήσεων ενέργειας. Αυτό το τεράστιο κόστος λόγω των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας μεταβιβάζεται και στην αγορά τροφίμων. Αυτό δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, το λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει γίνει σαφής παρέμβαση στην κυβέρνηση» δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής Α Αθήνας, Δημήτρης Τζανακόπουλος στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Και συνέχισε λέγοντας: «Δε θα συγκρίνουμε την Ελλάδα με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που είναι πλήρως εξαρτημένες ενεργειακά από τη ρωσική αγορά φυσικού αερίου και έχουν πληθωρισμό στο 18 και στο 20%. Ούτε με τη Γερμανία, που επίσης είναι πλήρως εξαρτημένη από την αγορά φυσικού αερίου της Ρωσίας και γι’ αυτό παρουσιάζει τέτοιο υψηλό πληθωρισμό. Στη Νότια, την Ανατολική και τη Δυτική Ευρώπη, οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές».

Εξήγησε πως η αντιμετώπιση του προβλήματος του πληθωρισμού γίνεται με δύο τρόπους. «Με μείωση των έμμεσων φόρων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή λεηλατούν το εισόδημα κυρίως των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικά νοικοκυριών και με ενίσχυση του εισοδήματος. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση κράτησε τον κατώτατο μισθό καθηλωμένο μέχρι το 2021. Έκανε αυξήσεις το 2022 που σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στις αυξήσεις των τιμών.»

Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις, δήλωσε: «Προφανώς έχουμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα πολύ πρόσφατο που δημιουργεί μία συνθήκη αναμονής στους πολίτες. Περιμένουμε την εξέλιξη της προεκλογικής περιόδου. Εμείς επιμένουμε στο να επιχειρούμε να πείσουμε τους Έλληνες πολίτες για την ορθότητα της στρατηγικής μας και του πολιτικού μας προγράμματος. Δηλαδή τη στρατηγική εκείνη που θέλει ενίσχυση των μισθών, μείωση των φόρων, απέναντι σε μια πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μπορεί να διατήρησε τους φόρους στον ίδιο συντελεστή, όμως τα έσοδά της έχουν εκτοξευθεί ακριβώς λόγω της αύξησης των τιμών.

Και εξήγησε: «Με λίγα λόγια έχουμε να κάνουμε με μία απάτη της Νέας Δημοκρατίας. Ενώ λέει ότι μείωσε δήθεν 50 φόρους, τα φορολογικά έσοδα τα οποία παίρνει το κράτος αυξάνονται. Δηλαδή ο κόσμος πληρώνει περισσότερα. Δεν έχουμε να κάνουμε με συνθήκες ανάπτυξης.  Βεβαίως, τα έσοδα μπορεί να αυξάνονται όταν υπάρχει ανάπτυξη, αλλά εδώ δεν έχουμε αυτή τη συνθήκη. Έχουν αυξηθεί τα έσοδα από ΦΠΑ πάνω από 25% και έχουμε ανάπτυξη της τάξης του 5% για το 2022. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλάει  για μια  άλλη πολιτική στρατηγική πραγματικής μείωσης των φόρων, όχι μείωσης των φόρων στα λόγια και ενίσχυσης του εισοδήματος, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε άλλες πολιτικές για το κοινωνικό κράτος και για την αγορά εργασίας.

«Το αν ο κύριος Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε αποδρομή, θα το δείξει η κάλπη της 25ης Ιουνίου» σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Συμπληρώνοντας πως «κατανοώ το άγχος,  να ευδοκιμήσει  ένα άλλου τύπου πολιτικό τοπίο, το οποίο θα είναι βολικό και δεν θα ακούγεται η κριτική και η εναλλακτική λύση από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Στα επί της ουσίας ζητήματα σε σχέση με τον μισθό πρέπει να υπάρξει άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ τώρα, για να ενισχυθεί το εισόδημα για 550.000 ανθρώπους και την ίδια στιγμή αμέσως μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, παίρνοντας δηλαδή την ευθύνη ως κυβέρνηση να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, μεταφέρουμε την αρμοδιότητα για τον ορισμό του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους ή κοινωνικούς ανταγωνιστές, δηλαδή Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.»

«Για να αυξηθεί  ο μέσος μισθός χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική πολιτική στα εργασιακά. Ποια είναι αυτή; Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης που κατήργησε ο κύριος Βρούτσης. Χρειάζεται το ξεπάγωμα των τριετιών που η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην Επιτροπή ότι δεν θα γίνει πριν από το 2024. Χρειάζεται η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η προστασία από επισφαλείς σχέσεις εργασίας, η οργάνωση του σώματος Επιθεώρησης Εργασίας  που διέλυσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» τόνισε κλείνοντας ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)