to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ισπανία: Σε ισχύ από σήμερα η άδεια σε εργαζόμενες με δυσμηνόρροια

H Ισπανία γίνεται από σήμερα η πρώτη χώρα της Ευρώπης που χορηγεί άδεια σε εργαζόμενες με δυσμηνόρροια


Σε ισχύ τέθηκε σήμερα ο νόμος για την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία στην Ισπανία, ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει τη χορήγηση αδείας σε εργαζόμενες που πάσχουν από δυσμηνόρροια.

Το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον Φεβρουάριο το νομοσχέδιο, με την υπουργό Ισότητας, Ιρένε Μορένο να κάνει λόγο για «ιστορική ημέρα». Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης και μια από τις λίγες παγκοσμίως που ενσωματώνει στη νομοθεσία της το συγκεκριμένο μέτρο. Προκειμένου να λάβουν άδεια για δυσμηνόρροια, οι εργαζόμενες στην Ισπανία χρειάζονται βεβαίωση ιατρού. Η διάρκεια της άδειας εξαρτάται από την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Η άδεια αυτή είναι μετ’ αποδοχών και επιδοτούμενη από το κράτος.Στην Ταϊβάν, οι εργαζόμενες δικαιούνται άδεια για δυσμηνόρροια, η οποία όμως ετησίως δεν μπορεί να υπερβαίνει αθροιστικά τις τρεις ημέρες, ενώ οι αποδοχές τους για το διάστημα αυτό είναι μειωμένες κατά 50%.

Παγκοσμίως, η άδεια για έμμηνο ρύση προσφέρεται επί του παρόντος μόνο σε μικρό αριθμό χωρών, όπως η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, η Ινδονησία, η Νότια Κορέα και η Ζάμπια. Στη Νότια Κορέα, οι εργοδότες χορηγούν στις υπαλλήλους τους μία ημέρα άδειας κάθε μήνα, εφόσον το ζητήσουν. Το νομικό πλαίσιο δεν καθορίζει αν η άδεια είναι μετ’ αποδοχών.

Σύμφωνα με την Ισπανική Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία, περίπου το ένα τρίτο των γυναικών που έχουν έμμηνο ρύση υποφέρουν από έντονο πόνο γνωστό ως δυσμηνόρροια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν οξύ κοιλιακό άλγος, διάρροια, πονοκεφάλους και πυρετό. Oι κράμπες της εμμήνου ρύσεως, ή η δυσμηνόρροια, όπως αποκαλείται τεχνικά, κρίθηκε τόσο επώδυνη όσο η καρδιακή προσβολή. Ο καθηγητής αναπαραγωγικής υγείας στο University College του Λονδίνου, John Guillebaud, αναφέρει ότι οι ασθενείς έχουν περιγράψει τον πόνο από κράμπες ως «σχεδόν τόσο οδυνηρό όσο με αυτό του εμφράγματος». Η δυσμηνόρροια ταλαιπωρεί εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως και όχι δεν είναι μια «γυναικεία παραξενιά».

Προϊόντα εμμήνου ρύσεως

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με το πώς η πρόσβαση σε προϊόντα περιόδου μπορεί να επηρεάσει την εκπαίδευση και την οικονομική σταθερότητα για τα άτομα που τα χρειάζονται. Τα προϊόντα εμμήνου ρύσεως είναι διαθέσιμα σε μέρη όπως φαρμακεία και κοινοτικά κέντρα, χάρη στη νομοθεσία που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Σκωτίας το 2020. Η Σκωτία είναι η πρώτη χώρα που προσφέρει αυτά τα προϊόντα  δωρεάν σε εθνική κλίμακα. Άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ζηλανδίας και της Κένυας, διανέμουν προϊόντα δωρεάν στα δημόσια σχολεία.

Η κατάργηση του ΦΠΑ στα ταμπόν και τις σερβιέτες είναι σε ισχύ απο το 21 στη Βρετανία. Μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου που ακολούθησε το Brexit η Βρετανία δεν είναι υποχρεωμένη να τηρεί τη νομοθεσία της ΕΕ, η οποία προβλέπει την επιβολή φόρου τουλάχιστον 5% στα προϊόντα υγιεινής. Προϊόντα υγιεινής διανέμονται ήδη στα δημόσια πανεπιστήμια της Αγγλίας εδώ και έναν χρόνο, καθώς και σε ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία που τα χρειάζονται. Στην Ελλάδα, η φορολόγηση των προϊόντων αυτών ανέρχεται στο 24%, και έτσι κατατάσσονται αυτόματα ως προϊόντα πολυτελείας και όχι πρώτης ανάγκης όπως είναι στην πραγματικότητα.

Period poverty

Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 500 εκατομμύρια άτομα με έμμηνο ρύση δεν έχουν πρόσβαση σε προϊόντα εμμήνου ρύσεως και εγκαταστάσεις υγιεινής. Καμία γυναίκα δεν επιλέγει να έχει εμμηνόρροια για 5-7 μέρες, μια φορά τον μήνα, για 30 και πάνω χρόνια της ζωής της, καλείται όμως να φροντίσει για αυτό, παρέχοντας στον εαυτό της αυτή την “πολυτέλεια” ανεξάρτητα από το στεγαστικό, οικονομικό και κοινωνικό της υπόβαθρο.

Οι γυναίκες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε αυτή την αδιανόητη απαίτηση, αδυνατούν και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς τους. Πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα της έρευνας του MRB Hellas, σύμφωνα με την οποία «10.000 κορίτσια έχουν φύγει νωρίς ή εξ ολοκλήρου από το σχολείο στην Ελλάδα επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν προϊόντα περιόδου».

Η Period poverty προκαλεί σωματικές, ψυχικές και συναισθηματικές προκλήσεις. Μπορεί να κάνει τα άτομα να αισθάνονται ντροπή για την εμμηνόρροια και το στίγμα που περιβάλλει τις περιόδους και τα αποτρέπει να μιλήσουν γι' αυτό.

Πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)