to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:56 | 01.06.2023

Διεθνή

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο αγοράζει τις δορυφορικές υπηρεσίες του Starlink για την Ουκρανία

Η δορυφορική διαδικτυακή υπηρεσία Starlink, την οποία ξεκίνησε ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, υπέγραψε σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, το οποίο αγοράζει τις δορυφορικές αυτές υπηρεσίες για την Ουκρανία, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Πενταγώνου.


«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με μια σειρά διεθνών εταίρων για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία διαθέτει τις ανθεκτικές δορυφορικές και επικοινωνιακές δυνατότητες που χρειάζεται.

Οι δορυφορικές επικοινωνίες αποτελούν ένα ζωτικό τομέα στο συνολικό δίκτυο επικοινωνιών της Ουκρανίας και το υπουργείο συνάπτει συμβάσεις με την Starlink για υπηρεσίες αυτού του τύπου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να δημοσιεύσει πρόσθετες λεπτομέρειες για τη σύμβαση, συμπεριλαμβανομένης της τιμής, του πεδίου εφαρμογής και του χρονοδιαγράμματος της παράδοσης.

Οι πρώτοι τερματικοί σταθμοί Starlink στην Ουκρανία έφτασαν τέσσερις ημέρες αφότου τα ρωσικά στρατεύματα ξεχύθηκαν στα σύνορα της χώρας.

Ο υπουργός ψηφιακής τεχνολογίας της Ουκρανίας Mykhailo Fedorov, ο οποίος είχε ζητήσει προηγουμένως τη δυνατότητα από τον Musk στο Twitter, δημοσίευσε ότι το Starlink ήταν «εδώ» στην Ουκρανία — με μια φωτογραφία που δείχνει περισσότερα από δύο δωδεκάδες κουτιά στο πίσω μέρος ενός φορτηγού.

Δυτικοί αξιωματούχοι χαιρέτησαν προηγουμένως την απόφαση του Μασκ να εξοπλίσει την Ουκρανία με το Διαδίκτυο Starlink, επικαλούμενοι τον κολοσσιαίο και αδιάκριτο ρωσικό βομβαρδισμό σε μη στρατιωτικές υποδομές που έχουν αφήσει μεγάλες περιοχές της χώρας χωρίς επικοινωνία.

Αν και, τον Οκτώβριο, ο Μασκ φέρεται να είπε στο Πεντάγωνο ότι δεν θα χρηματοδοτούσε πλέον τους τερματικούς σταθμούς Starlink στην Ουκρανία, καθώς η χώρα ετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει τους σκληρούς χειμερινούς μήνες, ο δισεκατομμυριούχος άλλαξε γνώμη.

Το Starlink είναι το παγκόσμιο δίκτυο της SpaceX με περισσότερους από 4.000 δορυφόρους, το οποίο παρέχει υπηρεσίες σε περισσότερες από 50 χώρες.

Η SpaceX έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 1.400 ευρυζωνικούς δορυφόρους Starlink σε τροχιά μέχρι σήμερα. Μετά την πρώτη επιχειρησιακή εκτόξευση Starlink το 2019, η εταιρεία έχει τροποποιήσει το σχεδιασμό των δορυφόρων, παρέχοντας αναβαθμίσεις που αποσκοπούν στη μείωση της ανακλαστικότητάς τους, τη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους σε τροχιά και ακόμη και ελιγμών εκτός διαδρομής εάν είναι απαραίτητο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)