to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:58 | 01.06.2023

Πολιτική

Βενιζέλος εκθέτει Χατζηδάκη που σύγκρινε την εισβολή στην Κύπρο με τους μετανάστες στον Έβρο

Οι αναφορές του Κ. Χατζηδάκη προκάλεσαν την αντίδραση Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και του πρ. αρχηγού ΓΕΕΘΑ και πρ. υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη που τόνισαν πως δεν μπορεί τα γεγονότα στον Έβρο με άοπλους μετανάστες να συγκρίνονται με στρατιωτικές εισβολές και εμπλοκές και να μιλά για «στρατιωτική νίκη»


Να αναδείξει το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο πεδίο των εθνικών ζητημάτων και την χρονιά ένταση με την Τουρκία και επί του πεδίου, το 2020 προσπάθησε ο υποψήφιος της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στο συνέδριο του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) με τίτλο «70 χρόνια της Ελλάδας ως μέλους του ΝΑΤΟ – Διατλαντικές σχέσεις και ο ρόλος της Ελλάδας ως συμμάχου των ΗΠΑ».

Ο Κ. Χατζηδάκης κατά την παρουσία του επιχείρησε να συγκρίνει την μεταναστευτική κρίση στον Έβρο του 2020 με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και την κρίση των Ιμίων το 1996, κάνοντας μάλιστα λόγο για νίκη «πολιτική και στρατιωτική» της Ελλάδας επί του πεδίου.

Οι αναφορές Χατζηδάκη προκάλεσαν στην αντίδραση Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και του πρ. αρχηγού ΓΕΕΘΑ και πρ. υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη που ήταν στο πάνελ/  Ήταν τέτοια η διαφωνία που η συντονίστρια της συζήτησης δημοσιογράφος Ινώ Αφεντούλη δεν μπόρεσε να συμβιβάσει.

«Αν θεωρείτε ότι η απόκρουση της μαζικής εισόδου μεταναστών, που είναι ζήτημα αστυνομικού χαρακτήρα, είναι στρατιωτικό επεισόδιο εφάμιλλο αυτών που έχουν συμβεί στο παρελθόν, τότε πρέπει να συνεννοηθούμε για τις έννοιες. Διότι αν ήταν εφάμιλλο θα είχε ακολουθήσει ότι ακολούθησε στις εφάμιλλες περιπτώσεις. Δηλαδή θα είχαν καθίσει σχεδόν υπό στρατιωτική πίεση των συμμάχων οι δύο χώρες στο τραπέζι και θα είχε επιταχυνθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος» σημείωσε ο Ευ. Βενιζέλος.

«Ούτε ήταν στρατιωτική επιχείρηση, ούτε μπορούμε να το θεωρήσουμε νίκη επί του πεδίου στρατιωτική», συμφώνησε ο Ε. Αποστολάκης.

Η ένταση στο πάνελ του ΙΔΙΣ έστειλε το σαφές μήνυμα και δίδαγμα ότι σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας οι ακροβατισμοί απαγορεύονται.

Αναλυτικά ο διάλογος:

Κωστής Χατζηδάκης: «Και εννοώ φυσικά την καθοδηγούμενη εισβολή μεταναστών από την Τουρκία στον Έβρο το Μάρτιο του 2020 η οποία προφανώς ήταν εξαιρετικά ακραία και προκλητική. Και εδώ πρέπει να πω για να το συνδέσω με αυτά που έλεγα και στην αρχή, ότι αν το καλοσκεφτούμε ήταν και η πρώτη νίκη της Ελλάδας επί του πεδίου απέναντι στην Τουρκία εδώ και πολλές δεκαετίες. Και το συνδέω με το τι έγινε στην Κύπρο το ‘74, τι έγινε στα Ίμια το ‘96. Εδώ ήταν μία απάντηση των ενόπλων μας δυνάμεων των σωμάτων ασφαλείας αλλά ήταν και μια απάντηση και σε πολιτικό επίπεδο. Μητσοτάκης με την Πρόεδρο της Κομισιόν, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την επομένη μέρα στον Έβρο να δίνουν απάντηση στην Τουρκία. Άρα εδώ υπήρξε μία διπλή νίκη σε αυτό, τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική».

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Προσέξτε αν θεωρείτε ότι η απόπειρα μαζικής εισόδου μεταναστών στον Έβρο είναι επεισόδιο συγκρίσιμο με τα Ίμια ή…»

Κωστής Χατζηδάκης: «Δεν είπα αυτό…»

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Ε, μα αυτό είπατε…»

Κωστής Χατζηδάκης: «Αυτό που είπα είναι ότι υπάρχει από το ‘16 και μετά μία σκλήρυνση της στάσης της άλλης πλευράς…»

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Θα το δούμε, θα σας πω σε αυτό αν μου επιτρέπει και ο κ. Αποστολάκης, αλλά αν θεωρείτε ότι η απόκρουση της μαζικής εισόδου μεταναστών που είναι ζήτημα αστυνομικού χαρακτήρα είναι στρατιωτικό επεισόδιο εφάμιλλο αυτών που έχουν συμβεί στο παρελθόν, τότε πρέπει να συνεννοηθούμε για τις έννοιες. Διότι αν ήταν εφάμιλλο θα είχε ακολουθήσει ότι ακολούθησε στις εφάμιλλες περιπτώσεις. Δηλαδή θα είχαν καθίσει σχεδόν υπό στρατιωτική πίεση των συμμάχων οι δύο χώρες στο τραπέζι και θα είχε επιταχυνθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Δεν είναι συγκρίσιμα και εφάμιλλα συμβάντα. Δεν ξέρω πώς το έχετε εισπράξει ως κυβέρνηση, αλλά αλίμονο αν είναι συγκρίσιμα και εφάμιλλα αυτά, τότε δεν έχουμε αντίληψη του τι συνέβη».

Κωστής Χατζηδάκης: «Επειδή ήμουν από την πλευρά της κυβέρνησης δεν το εισπράξαμε ως αστυνομικού χαρακτήρος γεγονός».

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Τι ήταν στρατιωτικού;»

Κωστής Χατζηδάκης: «Ήταν κάτι πολύ ευρύτερο οι ένοπλες δυνάμεις μας ήταν εκεί, έτσι και είχε πάρει και διεθνείς διαστάσεις. Όπως επίσης και το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν είναι ήσσονος χαρακτήρος κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας.

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Λοιπόν τώρα…»

Ινώ Αφεντούλη: «Μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε υβριδικό…»

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Υβριδικό είναι τα πάντα, από κυβερνοεπίθεση μέχρι το πώς είναι το ελληνικό δημόσιο χρέος που είναι υβριδικό. Υβριδικό σημαίνει τα πάντα και δεν σημαίνει τίποτα. Εν πάση περιπτώση, λέω δυστυχώς ή ευτυχώς από το ‘16 που είναι μια τομή λόγω του πραξικοπήματος, εμείς διακόψαμε και το διάλογο. Διότι αν δούμε πότε έχουν διακοπεί οι διερευνητικές επαφές και οι επαφές για τα ΜΟΕ δυστυχώς συμπίπτουν με το 2016. Και δεν νομίζω ότι κερδίσαμε τίποτα από τη μη διεξαγωγή των οργανωμένων μορφών διαλόγου τα χρόνια αυτά, τα οποία είναι πολλά, πλέον είναι πάρα πολλά».

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Συμφωνώ με τον κ. Βενιζέλο δεν ήταν γεγονός που θα πρέπει να το συγκρίνουμε. Ούτε ήταν στρατιωτική επιχείρηση, ούτε μπορούμε να το θεωρήσουμε νίκη επί του πεδίου στρατιωτική αυτό νομίζω είναι ξεκάθαρο».

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)