to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:01 | 01.06.2023

Διεθνή

Τουρκία: Υπό διάλυση η συμμαχία της αντιπολίτευσης μετά την ήττα Κιλιτσντάρογλου

Μετά τις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές της 28ης Μαΐου, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο CHP. Ο πρόεδρος του CHP Κιλιτσντάρογλου θα παραστεί σήμερα στη συνεδρίαση του FMC και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία καθώς διαλύθηκε η Εθνική Συμμαχία, δηλαδή ο συνασπισμός κομμάτων που στήριζε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές.

Μετά την ήττα του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου, η συμμαχία έλαβε ουσιαστικά τέλος, κάτι που επιβεβαιώθηκε σήμερα.

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων DEVA, Gelecek, Saadet και Δημοκρατικό Κόμμα που συμμετείχαν στις εκλογές από τις λίστες του κόμματός του και τους είπε: «Οι βουλευτές σας που μπήκαν στο Κοινοβούλιο από τις λίστες μας μπορούν να επιστρέψουν στα κόμματά τους. Σας ευχαριστώ».

Αυτή ήταν η πρώτη κίνηση που έδειξε το τέλος της εκλογικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης.

Πλέον η Εθνική Συμμαχία, που αποτελούνταν από το συνασπισμό κομμάτων με Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Καλό Κόμμα (İyi Parti),το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi), Το Κόμμα της Ευτυχίας (Saadet Partisi) και το Δημοκρατικό Κόμμα (Demokrat Partisi) και επίσημα έβαλε τέλος.

Την είδηση επιβεβαίωσε o γενικός γραμματέας του Καλού Κόμματος, Ουγούρ Ποϊράζ ο οποίος δήλωσε πως η συμμαχία υπό την υπάρχουσα μορφή διαλύθηκε μετά την ήττα στις 28 Μαΐου. Χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός μελλοντικού συνασπισμού με στόχο τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα γίνουν σε 10 μήνες ή κάποιον μελλοντικό μετεκλογικό συνασπισμό που ίσως προκύψει μετά από συζητήσεις.

Παράλληλα διενεργούνται κρίσιμες διεργασίες εντός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ενόψει της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής. Ο πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, και ο επικεφαλής του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος έστειλε μήνυμα «αλλαγής» μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία, πρόκειται να συναντηθούν.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να συναντηθούν στα κεντρικά γραφεία του CHP μετά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ο Ιμάμογλου αναμένεται να στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου και να ζητήσει αλλαγή στο εκτελεστικό συμβούλιο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)