to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:47 | 01.06.2023

Διεθνή

Σύνοδος ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ: Πιέσεις για την ένταξη της Ουκρανίας - Σε πρωταγωνιστές εξελίσσονται Ερντογάν και Όρμπαν λόγω Σουηδίας

Οι ΥΠΕΞ του NATO καλούνται να λύσουν μια σειρά από ζητήματα, στα οποία προς ώρας δεν σημειώνονται αξιόλογες συγκλίσεις. Ισπανία, Γαλλία και Νορβηγία ζητούν εγγυήσεις προς την Ουκρανία, τις οποίες αρνούνται οι ΗΠΑ. Βολές Ζελένσκι στους «επιφυλλακτικούς» Γερμανούς και όχι μόνο. «Η Ατλαντική Συμμαχία δεν μπορεί να δεχθεί νέα μέλη που βρίσκονται στη μέση ενός πολέμου», τονίζει η Μπέρμποκ.


Παράλληλα με την συνάντηση κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ συνέρχονται στο Οσλο για να συζητήσουν τις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας. Οι συνομιλίες εστιάστηκαν σε ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, που θα διεξαχθεί στις 11-12 Ιουλίου, καθώς και της στήριξης της Ουκρανίας στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού συμμετέχουν σήμερα στη δεύτερη ημέρα συνομιλιών για τις νέες αμυντικές τους δαπάνες και για τη μελλοντική σχέση της στρατιωτικής συμμαχίας με την Ουκρανία.

«Κάθε ρωσικό done και κάθε πύραυλος θα μας κάνει μόνο να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο τους Ουκρανούς στη νόμιμη άμυνά τους», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ ενόψει των συνομιλιών.

Οι ταραχές στο Κόσοβο επίσης αποτελούν πονοκέφαλο. Το NATO θα στείλει 700 επιπλέον στρατιωτικούς για να υποστηρίξουν τους 3.800 οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα, μετά τον τραυματισμό περίπου 30 σε επεισόδια στα οποία ενεπλάκησαν με Σέρβους.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης, συμμετείχε σήμερα στην άτυπη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Στο περιθώριο της Συνόδου συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, Όλτα Τζάτσκα. Κατά τη συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε στην υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας το ζήτημα της αποφυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χείμαρρας Φρέντι Μπελέρη, όπως έκαναν γνωστό διπλωματικές πηγές.

Ουκρανία: «Πρόβα» Ζελένσκι ενόψει Λιθουανίας - Βολές προς τους «επιφυλακτικούς» - Φρένο ΗΠΑ στις «εγγυήσεις»

Η συνάντηση αποτελεί μέρος της διπλωματικής προετοιμασίας ενόψει της συνόδου κορυφής του NATO στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, την 11η και τη 12η Ιουνίου, με σκοπό να υπάρξει συμφωνία για το πώς θα ενισχυθούν οι δεσμοί με την Ουκρανία, η οποία θέλει να ενταχθεί στην ατλαντική συμμαχία.

Το NATO επέδειξε ενιαία στάση μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά δεν έχει ακόμη συμφωνήσει στον οδικό χάρτη της εισδοχής της χώρας αυτής.

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ατλαντική Συμμαχία δεν μπορεί να δεχθεί νέα μέλη που βρίσκονται στη μέση ενός πολέμου

Η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοικτή σε νέα μέλη, όμως στη συμμαχία δεν μπορεί να ενταχθεί μια χώρα που βρίσκεται στη μέση ενός πολέμου, δήλωσε σήμερα η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

«Η πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ παραμένει σε ισχύ, όμως ταυτόχρονα είναι σαφές πως δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για ένταξη νέων μελών τα οποία βρίσκονται στη μέση ενός πολέμου», δήλωσε η Μπέρμποκ στους δημοσιογράφους σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Όσλο.

Ισπανία, Γαλλία και Νορβηγία ζητούν εγγυήσεις που, προς ώρας, αρνούνται οι ΗΠΑ

Ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε από την πλευρά του κατά την ίδια συνάντηση στη Νορβηγία πως πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στην Ουκρανία αναφορικά με την επιδίωξή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά δήλωσε επίσης σήμερα πως το ΝΑΤΟ χρειάζεται να σκεφτεί τι είδους εγγυήσεις ασφαλείας μπορεί να δώσει στην Ουκρανία.

Η συμμαχία πρέπει να «αυξήσει τόσο την ανθρωπιστική όσο και τη στρατιωτική βοήθεια» που παρέχει στην Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ανίκεν Χούιτφελτ ενόψει των σημερινών συνομιλιών, επιλέγοντας να αφήσει κατά μέρος το ζήτημα της ένταξης.

«...θα πρέπει να θέσουμε τα πλαίσια για να προσφέρουμε στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας μετά το τέλος του πολέμου», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο Οσλο.

Για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε χθες «σαφείς και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας».

Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Η Ουάσινγκτον αρνείται προς το παρόν την προσφορά τέτοιων εγγυήσεων εκ μέρους το ΝΑΤΟ, εξήγησε στο AFP υπουργός Εξωτερικών που δεν κατονομάστηκε. Τέτοιου είδους εγγυήσεις, που συνίστανται στην επίσημη διακήρυξη παροχής υποστήριξης σε περίπτωση επίθεσης, έχουν προσφερθεί πρόσφατα από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ στην Σουηδία, η ένταξη της οποίας στην Συμμαχία μπλοκάρεται από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Ζελένσκι: Οι αμφιβολίες για την Ουκρανία θέτουν σε κίνδυνο την Ευρώπη

«Κάθε αμφιβολία που διατυπώνουμε είναι μία τάφρος που η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταλάβει»: ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε ισχυρό μήνυμα υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία της χώρας του και της Μολδαβίας, η οποία φιλοξενεί συνάντηση κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

«Ολες οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν σύνορα με την Ρωσία και δεν θέλουν η Ρωσία να τους ξεριζώσει ένα τμήμα του εδάφους τους θα πρέπει να είναι πλήρη μέρη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την διάρκεια της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Μπουλμποάκα της Μολδαβίας.

«Δεν υπάρχουν παρά δύο εναλλακτικές σε αυτό: είτε ένας ανοικτός πόλεμος, είτε μία ανεξέλεγκτη ρωσική κατοχή», συνέχισε ο Ζελένσκι, καθώς τόσο η Ουκρανία, όσο και η Μολδαβία έχουν τμήματα της επικράτειάς τους υπό ρωσική επιρροή.

Κάθε φορά που προετοιμάζουμε και λαμβάνουμε αποφάσεις για το καλό της Ευρώπης μας, για το καλό των αξιών μας, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε αμφιβολία που εκδηλώνουμε είναι μία τάφρος που η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταλάβει (...), κάθε αμφιβολία φέρνει περισσότερη ανασφάλεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Κατά την διάρκεια της προσεχούς συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στα μέσα του Ιουλίου στο Βίλνιους «θα χρειασθούν σαφείς προσκλήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ και εγγυήσεις ασφαλείας κατά την διάρκεια της διαδικασίας ένταξης», επέμεινε.

«Σε ότι αφορά την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι αναγκαία μία σαφής και θετική απόφαση», πρόσθεσε.

Η Ουγγαρία δεν υποστηρίζει τη συμπερίληψη του θέματος της ένταξης της Ουκρανίας στην ατζέντα της συνόδου στο Βίλνιους 

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας σε ανάρτησή του στην σελίδα του στο Facebook.

«Είμαστε σαφείς στο ζήτημα αυτό: η ένταξη στο ΝΑΤΟ μιας χώρας που βρίσκεται επί του παρόντος σε πόλεμο δεν μπορεί να είναι στην ημερήσια διάταξη» είπε ο Πέτερ Σιγιάρτο, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να συζητηθεί ούτε ένα χρονοδιάγραμμα για την Ουκρανία.

Ένταξη Σουηδίας: Προσέγγιση με Ερντογάν και Όρμπαν επιδιώκει το ΝΑΤΟ

Ακόμη ένα ζήτημα η επίλυση του οποίου καθυστερεί είναι η ένταξη της Σουηδίας. Η Ουγγαρία και η Τουρκία συνεχίζουν να εμποδίζουν την ολοκλήρωση της σκανδιναβικής χώρας στη συμμαχία 31 κρατών, αν και η Στοκχόλμη ελπίζει πως η νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία που ενέκρινε πρόσφατα θα κατευνάσει τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, νικητή των εκλογών της Κυριακής.

Σύμφωνα με την άποψη της κυρίας Χούιτφελτ, «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος» να καθυστερεί η ένταξη της Σουηδίας από την Ουγγαρία και την Τουρκία.

Ο Στόλτενμπεργκ θα μεταβεί "στο εγγύς μέλλον" στην Τουρκία για να συζητήσει για την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία  

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι πρόκειται να μεταβεί στην Τουρκία «στο εγγύς μέλλον», προκειμένου να προσπαθήσει να άρει τα τελευταία εμπόδια για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

«Συνομίλησα με τον (Τούρκο) πρόεδρο Ερντογάν στις αρχές της εβδομάδες και θα μεταβώ στην Άγκυρα στο εγγύς μέλλον», προκειμένου «η Σουηδία να γίνει μέλος της Συμμαχίας το συντομότερο δυνατό», διευκρίνισε ο Στόλτενμπεργκ από το Όσλο, όπου διεξάγεται η διήμερη σύνοδος υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Η ημερομηνία της επίσκεψης δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Η Τουρκία μαζί με την Ουγγαρία είναι οι δύο μόνες χώρες από τις 31 του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας.

Ο Ερντογάν, που επανεξελέγη την Κυριακή για μια ακόμη θητεία στην προεδρία της Τουρκίας, εμποδίζει την ένταξης της Σουηδίας, ισχυριζόμενος ότι η Στοκχόλμη υποθάλπει προσωπικότητες της τουρκικής αντιπολίτευσης που έχουν σχέσεις με Κούρδους αντάρτες.

Το σουηδικό κοινοβούλιο υιοθέτησε πρόσφατα νέο νόμο που απαγορεύει τις δραστηριότητες που συνδέονται με εξτρεμιστικές οργανώσεις, ενισχύοντας την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της χώρας, η οποία τέθηκε σήμερα σε ισχύ.

«Είμαι σίγουρος ότι η Ουγγαρία θα επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης» της Σουηδίας, σχολίασε σήμερα ο Στόλτενμπεργκ.

Σουηδός ΥΠΕΞ: Ήρθε η ώρα η Τουρκία και η Ουγγαρία να αλλάξουν στάση

Από την πλευρά του ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ εκτίμησε ότι η χώρα του πληροί όλους τους όρους για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και ζήτησε από την Τουρκία και την Ουγγαρία να άρουν τις αντιρρήσεις τους.

«Η Σουηδία τήρησε όλες τις δεσμεύσεις που έλαβε κατά τη σύνοδο της Μαδρίτης πέρυσι, περιλαμβανομένης της νέας νομοθεσίας για την τρομοκρατία», επεσήμανε ο Μπίλστρομ.

«Έχει έρθει η ώρα η Τουρκία και η Ουγγαρία να αρχίσουν να επικυρώνουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

«Δεν ήταν ποτέ αγώνας δρόμου, είναι ένας μαραθώνιος και τώρα βλέπουμε τον τερματισμό», σχολίασε ο Σουηδός υπουργός.

«Απολύτως εφικτή» η ένταξη της Σουηδίας έως τα μέσα Ιουλίου

Η Φινλανδία από την πλευρά της έγινε επισήμως το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου.

Πολλοί υπουργοί που είναι παρόντες στο Όσλο εξέφρασαν την ελπίδα η ένταξη της Σουηδίας να γίνει πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου, κάτι που ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την Τρίτη «απολύτως εφικτό».

«Θα θέλαμε η Σουηδία να μπορέσει να είναι μαζί μας στο Βίλνιους ως πλήρες μέλος, όχι μόνο ως χώρα παρατηρητής όπως θα κάνει σήμερα», δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.

«Η σουηδική ένταξη θα ενισχύσει και την ασφάλεια της Τουρκίας και της Ουγγαρίας», εκτίμησε η Νορβηγίδα ομόλογός της Άνικεν Χούιτφελντ.

Όμως η εξέταση του θέματος θα καθυστερήσει καθώς δεν θα βρίσκεται στο Όσλο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)