to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:09 | 01.06.2023

Πολιτισμός

«Ο αριθμός των followers δεν μπορεί ν’ αποτελεί κριτήριο επιλογής»: Το ΣΕΗ καταγγέλλει κάστινγκ για τηλεοπτικές σειρές

Μετά από σχετικές μαρτυρίες, το ΣΕΗ καταδικάζει τις τηλεοπτικές παραγωγές που ζητούν από τους υποψήφιους ηθοποιούς να αναφέρουν στο βιογραφικό τους πόσους… followers έχουν στα social media.


Με την νέα τηλεοπτική σεζόν να απέχει αρκετούς μήνες, πολλές είναι οι νέες παραγωγές των ελληνικών καναλιών που είναι σε διαδικασία αναζήτησης των ηθοποιών που θα στελεχώσουν το καστ και θα ενσαρκώσουν τους χαρακτήρες που έχει οραματιστεί κάθε δημιουργός ή σκηνοθέτης.

Ωστόσο, σύμφωνα με ηθοποιούς – μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, κάποιες παραγωγές στην πραγματικότητα δεν αναζητούν ηθοποιούς… αλλά influencers.

Αυτό γίνεται ξεκάθαρο από την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το πρωί το ΣΕΗ, μετά από σχετικές μαρτυρίες μελών του σωματείου, ότι κατά τη διάρκεια casting για συγκεκριμένες τηλεοπτικές σειρές, οι υπεύθυνοι ζήτησαν από τους υποψήφιους ηθοποιούς να τους αναφέρουν πόσους followers έχουν στα social media.

Η ανακοίνωση του ΣΕΗ

“Σχετικά με τα casting ηθοποιών για τις τηλεοπτικές παραγωγές:

Ύστερα από μαρτυρίες μελών μας, υπέπεσε στην αντίληψη του σωματείου μας πως σε κάποια casting για τηλεοπτικές σειρές της επόμενης σαιζόν, οι υπεύθυνοι της εν λόγω διαδικασίας, ζητάνε από τους υποψήφιους ηθοποιούς, εκτός από το βιογραφικό τους σημείωμα, τον αριθμό των followers που διαθέτουν στα social media.

Με την παρούσα ανακοίνωση θέλουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά πως ο αριθμός των followers στα social media δεν μπορεί επ ουδενί ν’ αποτελεί κριτήριο επιλογής ενός ηθοποιού για την εργασία του και καμία σχέση δεν έχει με την καλλιτεχνική διαδικασία. Δεν μπορεί η ψηφιακή εικόνα ενός ηθοποιού και ο τρόπος που αυτή διατίθεται ηλεκτρονικά, να επηρεάζει το αναφαίρετο δικαίωμα του στην εργασία.

Αυτό προσβάλει την ανθρώπινη αυτοδιάθεση της καθεμίας και του καθενός εργαζόμενου, να ορίζει δίχως φόβο τη διαδικτυακή του παρουσία, εφόσον φυσικά επιθυμεί να έχει. Στην εποχή της εμπορευματοποίησης των πάντων είναι σαφές ότι ανακουφίζει την εξουσία της εκάστοτε εργοδοσίας να αξιολογούμαστε με νούμερα και στατιστικές. Να είμαστε αντί για εργαζόμενοι καλλιτέχνες, εταιρείες και μηχανισμοί εκπλήρωσης προωθητικών ενεργειών που ωφελούν πάνω απ’ όλα τους ίδιους και τους μελλοντικούς πελάτες τους, τις διαφημιστικές εταιρίες.

Καλούμε όλες και όλους τους ηθοποιούς που συμμετέχουν σε τηλεοπτικά casting και γίνονται μάρτυρές τέτοιων απαξιωτικών συμπεριφορών για το σύνολο του επαγγέλματος, να απευθύνονται κατευθείαν στο σωματείο τους. Μόνο εμείς οι ίδιοι, οι εργαζόμενοι ηθοποιοί, μπορούμε και οφείλουμε, να προστατέψουμε την εργασία μας από την υποβάθμιση που η εποχή επιβάλλει στη ζωή και στη τέχνη μας”.

tags: ΣΕΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)