to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:01 | 01.06.2023

Πολιτική

Ν. Ηλιόπουλος: Είναι δίκαιο και αναγκαίο να φορολογηθούν οι εταιρείες ενέργειας που έβγαλαν υπερκέρδη

«Δεν γίνεται τη στιγμή που ο κόσμος δυσκολεύεται να βγάλει το μήνα και αδυνατεί να πληρώσει λογαριασμούς, οι εταιρείες στην ενέργεια και τα καύσιμα να βγάζουν 6 δισ. υπερκέρδη μέσα στο 2022. Και αυτό με ευθύνη βέβαια της κυβέρνησης της ΝΔ»


«Δεν γίνεται τη στιγμή που ο κόσμος δυσκολεύεται να βγάλει το μήνα και αδυνατεί να πληρώσει λογαριασμούς, οι εταιρείες στην ενέργεια και τα καύσιμα να βγάζουν 6 δισ. υπερκέρδη μέσα στο 2022. Και αυτό με ευθύνη βέβαια της κυβέρνησης της ΝΔ», τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθήνας και υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91.4 FM».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καθαρά λέει: καμία επιβάρυνση για το μισθωτό κόσμο και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό που λέμε όμως είναι ότι πρέπει να υπάρξει μία έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και διύλισης καυσίμων. Όπως ανέδειξε χθες ο κ. Δραγασάκης, βγήκε η ίδια η Κομισιόν και είπε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κατά ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στα υπερκέρδη που έχουν οι εταιρείες στα καύσιμα και την ενέργεια», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Τα υπερκέρδη αυτά μέσα στο 2022 υπολογίζονται στα 6 δισ. Πόσα εισέπραξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Μόνο 400 εκ. Αυτό σίγουρα δεν είναι φορολόγηση 90% των υπερκερδών, όπως είχε πει κάποια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης…», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «τη στιγμή που ο κόσμος δυσκολευόταν να βγάλει το μήνα, υπήρχαν μήνες που οι πάροχοι ενέργειας λειτουργούσαν με 166% περιθώριο κέρδους».

«Βέβαια, η προγραμματική συζήτηση με ορίζοντα τις εκλογές, δεν μπορεί να αφήνει απ’ έξω άμεσα μέτρα δημόσιας πολιτικής. Δηλαδή είναι κρίσιμο το αν θα υπάρξει ρύθμιση του χρέους σε 120 δόσεις με διαγραφή μέρους της πανδημικής οφειλής –κάτι που θα φέρει έσοδα και στο δημόσιο ταμείο. Επίσης, δεν γίνεται μέσα στο ’22 να έχουμε δώσει 8 δισ. ευρώ, χρήματα των φορολογουμένων, στους παρόχους ενέργειας, για να συνεχίζουμε να έχουμε μία από τις υψηλότερες τιμές ρεύματος στην Ευρώπη, ενώ με 400 εκ. μπορούμε να έχουμε δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ και να επιβληθεί ένα πλαφόν σε λιανική και χονδρική, ώστε να υπάρξει μια συνολική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναφερθείς στο δημόσιο σύστημα υγείας, σχολίασε: «είναι τόσο ριζοσπαστικό αίτημα να ζητάμε στο τέλος της επόμενης τετραετίας, να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις δαπάνες για την Υγεία;». «Ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Σκέρτσος, είχε πει την περίοδο της πανδημίας, ότι δεν θέλουμε ένα ΕΣΥ “πολυτελείας”. Αυτή τη στιγμή στα κεντρικά νοσοκομεία της χώρας, η αναλογία μεταξύ μόνιμου και έκτακτου προσωπικού είναι 50/50. Έχουμε ένα σύστημα υγείας με 12% υπερβάλλουσα θνησιμότητα, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο -2,3%», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος, επισημαίνοντας ότι «το έκτακτο προσωπικό στα νοσοκομεία, που προσελήφθη μέσα στην πανδημία, πρέπει να μονιμοποιηθεί».

Όσον αφορά τα εργατικά δυστυχήματα, λίγες μέρες μετά το τραγικό περιστατικό στο Πέραμα, σημείωσε: «δεν είναι καθόλου “φυσιολογικό”, στα μισά μιας χρονιάς, να μετράμε ήδη 74 θανάτους ανθρώπων σε ώρα εργασίας». «Δεν είναι δυνατόν να συνέβη αυτό το τραγικό δυστύχημα στο Πέραμα και κανείς να μην αναρωτιέται πού είναι η επιθεώρηση εργασίας, πού είναι αυτός ο άνθρωπος τον οποίο διόρισε η κυβέρνηση ως επικεφαλής της επιθεώρησης και ο οποίος έδωσε στον εαυτό του bonus για να παίρνει 100 χιλιάρικα το χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, την προηγούμενη περίοδο, δεν κατάφερε να πείσει ότι έχει μια βιώσιμη κυβερνητική πρόταση, ότι, σε συνθήκες απλής αναλογικής, θα μπορούσε να υπάρξει ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό σχήμα για να υλοποιήσει τα όσα λέμε προγραμματικά», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Αυτό ήταν πρόβλημα δικό μας», τόνισε. «Και το κρίσιμο μέσα στις επόμενες 25 μέρες μέχρι τις εκλογές είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε, προτάσσοντας το πρόγραμμά μας, να δείξουμε πρώτα απ’ όλα ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι θετική ψήφος, όχι μόνο για να καταδικαστεί μία συγκεκριμένη πολιτική, αλλά και για ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία. Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, για τα κοινά δημόσια αγαθά, για τα εργασιακά δικαιώματα, για τη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου», υπογράμμισε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να γίνει μια ενοχλητική πολιτική δύναμη για το σύστημα, γιατί μίλησε για συγκεκριμένα κοινωνικά συμφέροντα και θέλησε να εκπροσωπήσει αυτά τα συμφέροντα στην κυβέρνηση. Με αυτήν την έννοια, δεν μας ενδιαφέρει απλά μια καλή εκλογική καταγραφή. Μας ενδιαφέρει, την επόμενη μέρα, ο ελεύθερος επαγγελματίας που θα ανοίξει το μαγαζί του να ξέρει ότι θα έχει φθηνότερο ρεύμα, ότι θα μπορεί να ρυθμίσει το χρέος του και δεν θα κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του. Μας ενδιαφέρει ο εργαζόμενος να έχει συλλογική σύμβαση και μια επιθεώρηση εργασίας που θα λειτουργεί πραγματικά, να ξέρει ο κόσμος ότι θα έχει πρόσβαση στο δημόσιο νοσοκομείο όποτε το χρειαστεί, να υπάρχει η δυνατότητα για ένα νέο άνθρωπο να βρει ένα σπίτι να νοικιάσει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, να μην είναι όλη η πόλη Airbnb», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Αυτή η αντίληψη, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύτηκε, χάλασε τη σούπα ενός συναινετικού δικομματισμού που είχε η χώρα όλα τα προηγούμενα χρόνια, χάλασε όμως και μια βολική αντίληψη ότι η Αριστερά είναι μάλλον για την επόμενη ζωή… Εμείς θέλουμε μια Αριστερά που θα πετυχαίνει νίκες σε αυτή τη ζωή», είπε.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στον κόσμο της Αριστεράς, σε προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες, που σε δύσκολες στιγμές –παρά τη διαφωνία και την κριτική- συμπορεύεται, για να δοθεί από κοινού αυτή η μάχη. Τις τελευταίες μέρες παίρνω πολλά θετικά μηνύματα από αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, που στις τελευταίες εκλογές μπορεί και να μην στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ. Μηνύματα που δείχνουν ότι υπάρχει ένα ζωντανό κοινωνικό ρεύμα το οποίο, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ, κατανοεί την κρισιμότητα της μάχης που έχουμε μπροστά μας και θα τη δώσει μαζί μας», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι είναι δύσκολο να ανατραπεί αυτό το αποτέλεσμα. Είναι ευθύνη μας όμως να παλέψουμε για την αλλαγή αυτής της εικόνας, για την ανατροπή του συσχετισμού. Και στις 25 Ιουνίου να υπάρχει μία πολύ καλύτερη συνθήκη για τον κόσμο της εργασίας, για την κοινωνική πλειοψηφία», κατέληξε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)