to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:30 | 01.06.2023

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Αντιπαρατίθενται 2 εκ διαμέτρου αντίθετα πολιτικά προγράμματα και στρατηγικές

«Υπάρχει και μία διαστρέβλωση ως προς το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν o ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κάνει μια φοροεπιδρομή. Από τη ΔΕΘ, όπου παρουσιάστηκε ο σκελετός του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ εμείς έχουμε θέσει στη δημόσια συζήτηση την πρόταση όχι για κάποια φοροεπιδρομή ή υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, αλλά την πρόταση για την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών συγκεκριμένων εταιρειών ενέργειας και διύλισης πετρελαίου»


«Στην προηγούμενη φάση δεν υπήρξε η δυνατότητα να γίνει μια συζήτηση σε βάθος επί των πολιτικών προγραμμάτων. Επί των προγραμμάτων αντιπαρατίθενται δύο εκ διαμέτρου αντίθετα πολιτικά προγράμματα και πολιτικές στρατηγικές», δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθήνας Δημήτρης Τζανακόπουλος στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 (1/6/23).

Και εξήγησε: «Από τη μία μεριά υπάρχει το παρωχημένο πολιτικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο παρουσιάζεται ως σύγχρονο, αλλά είναι αγκυλωμένο σε διάφορα αυτονόητα της σκέψης της ελεύθερης αγοράς που κατά κύριο λόγο ήρθαν στην πολιτική συζήτηση με τη Θάτσερ και τον Regan. Δηλαδή ότι όσο περισσότερο μειώνεις τη φορολογία των επιχειρήσεων, τόσο περισσότερο πλούτος παράγεται και στη συνέχεια αυτός διανέμεται. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι δεν ισχύει».

Στη συνέχεια επεσήμανε: «Υπάρχει και μία διαστρέβλωση ως προς το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν o ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κάνει μια φοροεπιδρομή. Από τη ΔΕΘ, όπου παρουσιάστηκε ο σκελετός του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ εμείς έχουμε θέσει στη δημόσια συζήτηση την πρόταση όχι για κάποια φοροεπιδρομή ή υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, αλλά την πρόταση για την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών συγκεκριμένων εταιρειών ενέργειας και διύλισης πετρελαίου».

Ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε: «Ο κύριος Μητσοτάκης πέρσι τον Απρίλη δεσμεύθηκε ότι θα φορολογήσει εκτάκτως αυτά τα κέρδη, τα οποία η ΡΑΕ υπολόγισε σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, Και στη συνέχεια ο κύριος Μητσοτάκης φορολόγησε 400 εκατομμύρια. Το ελληνικό Δημόσιο από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων επιχειρήσεων δεν έχει πάρει αυτή τη στιγμή ούτε ένα ευρώ. Αυτά τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και διύλισης πετρελαίου, που με βάση τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση αγγίζουν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, αυτά θα υποστούν την έκτακτη φορολόγηση, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Άρα εδώ δεν είναι ζήτημα φοροεπιδρομής. Είναι ζήτημα να επιστρέψουν στην κοινωνία όσα της πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω της διατήρησης του ΦΠΑ στον ίδιο συντελεστή  και τελικά τα έδωσε στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, δήθεν ως επιδοτήσεις, αντί να βάλει πλαφόν στην τιμή του ρεύματος».

«Η έκθεση της Κομισιόν για την σε βάθος ανάλυση της ελληνικής οικονομίας λέει ακριβώς ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται σε εσωτερικούς παράγοντες και ότι βασικό στοιχείο του πληθωρισμού στη χώρα είναι τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργεια», υπογράμμισε.

Κλείνοντας σημείωσε ότι σε αυτές τις εκλογές  «συγκρούονται δύο αντιπαραθετικές στρατηγικές. Η μία είναι στρατηγική ενίσχυσης των μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και η άλλη είναι στρατηγική ενίσχυσης των νοικοκυριών, των μισθωτών εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών».

Και κατέληξε: «Από τη μία μεριά το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με ό,τι έγινε την τετραετία, ίσως μάλιστα τα πράγματα να πάνε και πολύ χειρότερα καθώς θα υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί. Από την άλλη μεριά συλλογικές διαπραγματεύσεις, αύξηση των μισθών, ενίσχυση του ΕΣΥ, ρύθμιση των χρεών των ελεύθερων επαγγελματιών. Διότι 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες μένουν από σήμερα  χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περνούν στο status των ανασφάλιστων»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)