to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:50 | 30.05.2023

Κοινωνία

Την ευθύνη στους χάκερς «ρίχνουν» τα υπουργεία για την κατάρρευση επί δύο μέρες της Τράπεζας Θεμάτων

«Δεχθήκαμε 165 εκ. χτυπήματα από 114 χώρες» κάνουν λόγο τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μιλώντας ταυτόχρονα για την σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό


«Τη μπάλα στην εξέδρα» για δεύτερη διαδοχική ημέρα τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων που είχε ως αποτέλεσμα τα Λύκεια να αδυνατούν να αντλήσουν θέματα και σε πολλές περιπτώσεις να αναβληθούν οι εξετάσεις.

Μάλιστα, το νέο επιτελικό ψηφιακό φιάσκο που ξεκίνησε χθες κατά τη διάρκεια των ενδοσχολικών εξετάσεων στα Λύκεια και συνεχίστηκε και σήμερα με προβλήματα προκάλεσε την παρέμβαση του του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που έδωσε εντολή για έρευνα με τη συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα δύο υπουργεία, όπως και χθες, αποφεύγουν να απαντήσουν επί της ουσίας σε κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν, όπως για παράδειγμα αν υπήρχε πλέγμα προστασίας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ή αν πράγματι υπήρχαν εγκατεστημένα συστήματα προστασίας γιατί δεν λειτούργησαν και αν υπήρχε Plan Β του Υπουργείου Παιδείας.

Τα δύο υπουργεία προσέφυγαν στην εύκολη λύση επιρρίπτοντας τις ευθύνες στους χάκερς, κάνοντας λόγο για «την πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό», υποστηρίζοντας ότι «η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες».

Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες!

Αναφορικά με τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, για την οποία είναι έκδηλη η ανησυχία χιλιάδων διαγωνιζομένων καθώς και εκπαιδευτικών, στην ανακοίνωση των υπουργείων αναφέρεται πως «θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων».
Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Χθες η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ, που φιλοξενείται στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση. Στόχος η παρεμπόδιση της διεξαγωγής των εσωτερικών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων Λυκείου. Οι επιθέσεις απομονώθηκαν και οι εξετάσεις διεξήχθησαν κανονικά στην συντριπτική πλειονότητα των σχολείων.

Σήμερα, οι κακόβουλες επιθέσεις επαναλήφθηκαν από νωρίς το πρωί με στόχο αυτή τη φορά την υποδομή της πλατφόρμας του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ). Οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις απαραίτητες ενέργειες.

Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό.

Σημειώνεται ότι τα θέματα μεταδόθηκαν σε όλα τα σχολεία και οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου ολοκληρώθηκαν.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων.

Υπογραμμίζεται εκ νέου, ότι η πλατφόρμα αυτή του ΕΔΥΤΕ είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)