to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:23 | 30.05.2023

Διεθνή

Καταγγελία και προειδοποιήσεις από ΕΕ και ΗΠΑ για την «επιτροπή έρευνας για ρωσική επιρροή» στην Πολωνία

«Μας ανησυχεί ιδιαιτέρως η υιοθέτηση νέου νόμου στην Πολωνία για μια ειδική επιτροπή, η οποία θα επιτρέπει την στέρηση του δικαιώματος των πολιτών να κατέχουν αιρετό αξίωμα χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη», σημείωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης.


Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς κατήγγειλε σήμερα τη δημιουργία στην Πολωνία επιτροπής έρευνας για "τη ρωσική επιρροή", η οποία θα μπορεί να καταδικάζει πολιτικούς αξιωματούχους χωρίς να υπάρχει έλεγχος από δικαστή, απειλώντας τη Βαρσοβία με διαδικασία επί παραβάσει.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα έδωσε χθες, Δευτέρα, το πράσινο φως για την συγκρότηση του οργάνου αυτού, το οποίο η αντιπολίτευση και νομικοί χαρακτήρισαν "αντισυνταγματικό" και "σταλινικό" ενόψει των βουλευτικών εκλογών του φθινοπώρου.

"Μας ανησυχεί ιδιαιτέρως η υιοθέτηση νέου νόμου στην Πολωνία για μια ειδική επιτροπή, η οποία θα επιτρέπει (...) την στέρηση του δικαιώματος των πολιτών να κατέχουν αιρετό αξίωμα χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη", σημείωσε ο Βέλγος επίτροπος, προσερχόμενος σε σύνοδο των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

"Μπορεί να τεθεί το ερώτημα αν γίνονται ακόμη σεβαστοί οι κανόνες για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, οι κανόνες για την πρόσβαση σε ανεξάρτητο δικαστή όταν κάποιος αποτελεί αντικείμενο διοικητικής απόφασης", συνέχισε ο Ρέιντερς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "δεν θα διστάσει να πάρει πρωτοβουλίες αν ο νόμος είναι όντως σε ισχύ και δημιουργεί αυτού του είδους το πρόβλημα", προειδοποίησε, αφήνοντας ως εκ τούτου να πλανάται η απειλή να κινηθεί μια νέα διαδικασία επί παραβάσει κατά της Πολωνίας.

Παράλληλα και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε σήμερα "ανησυχία" για την υιοθέτηση του νέου αυτού νόμου, "ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά για παρέμβαση στις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στην Πολωνία" το φθινόπωρο.

"Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί για την υιοθέτηση νέας νομοθεσίας από την πολωνική κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με καταχρηστικό τρόπο για παρέμβαση στις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στην Πολωνία", αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ.

Η Ουάσινγκτον συμμερίζεται "τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από πολλούς παρατηρητές, σύμφωνα με τους οποίους ο νόμος αυτός για τη δημιουργία επιτροπής έρευνας για τη ρωσική επιρροή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποκλείσει τις υποψηφιότητες πολιτικών της αντιπολίτευσης χωρίς τη δέουσα διαδικασία".

Το όργανο αυτό, το οποίο θα αποτελείται από εννέα μέλη που θα επιλέγονται από την Κάτω Βουλή, η οποία ελέγχεται από τους εθνικιστές που βρίσκονται στην εξουσία, θα μπορεί να αποφασίζει αν οι πολιτικοί αξιωματούχοι της χώρας "υπέκυψαν" ή όχι στη ρωσική επιρροή το χρονικό διάστημα από το 2007 ως το 2022 και να τους καταδικάζει, χωρίς η δικαιοσύνη να ελέγχει αυτές τις αποφάσεις, προειδοποιούν οι παρατηρητές.

Στο πρόσωπο που θα κρίνεται ένοχο θα μπορεί να απαγορευτεί να κατέχει δημόσια αξιώματα που συνδέονται με την πρόσβαση στα δημόσια οικονομικά και στις διαβαθμισμένες πληροφορίες για 10 χρόνια.

Η Πολωνία έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο αρκετών καταδικών από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για τις μεταρρυθμίσεις της που κατηγορούνται ότι υπονομεύουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, και της έχει επιβληθεί να πληρώνει ημερήσιο χρηματικό πρόστιμο 500.000 ευρώ.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες είναι αφιερωμένο κυρίως στην ακρόαση Ούγγρων και Πολωνών υπουργών από τους ομολόγους τους σχετικά με παραβιάσεις του κράτους δικαίου στις δύο χώρες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)