to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:14 | 30.05.2023

Πολιτική

Επιτελική ανευθυνότητα Σκέρτσου: Υπηρεσιακή κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ φταίνε για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων!

Ευθύνες στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που ανέλαβε τα τελευταία 24ωρα και στον ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Ακης Σκέρτσος όσο και η πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως για την διαδοχική κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων


Την ευθύνη στην υπηρεσιακή κυβέρνηση για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων από την οποία αντλούν θέματα για τις ενδοσχολικές εξετάσεις στα Λύκεια της χώρας επίρρηψαν τόσο η πρώην υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως όσο και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Ακης Σκέρτσος σε τηλεοπτικές τους εμφανίσεις. Ωστόσο η αδιαφορία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να στηρίξει τις ηλεκτρονικές υποδομές του δημοσίου, έρχονται στο προσκήνιο με την κατάρρευση της τράπεζας θεμάτων επί δύο συνεχώμενες ημέρες.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Ακης Σκέρτσος σε ερώτηση αν κάτι έπρεπε να είχε γίνει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που δεν έγινε  καθώς μπορεί να υπάρξει πρόβλημα και στις Πανελλήνιες εξετάσεις αλλά και στις εκλογές, απάντησε πως οι κυβερνοεπιθέσεις είναι καθημερινές. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε σε επενδύσεις σε πληροφοριακά συστήματα αποτροπής κινδύνων από κυβερνοεπιθέσεις, τα οποία όπως είπε χαρακτηριστικά θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια!!!

Ο Ακης Σκέρτσος ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την κυβερνοεπίθεση στην τράπεζα Θεμάτων, καθώς «αυτή τη στιγμή δεν είναι η ΝΔ στη κυβέρνηση αλλά έχουμε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση».

Στη συνέχεια επέρριψε τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπάρξη της υπηρεσιακής κυβέρνησης που οδήγησε «η νάρκη της απλής αναλογικής που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σύστημα»

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πάνελ, Νίκος Φαραντούρης τόνισε στην παρέμβαση του πως δεν είναι δυνατόν να επιρρίπτονται ευθύνες από τη ΝΔ σε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση ενός εικοσιτετράωρου, και δεν είναι δυνατόν, ούτε σωστό, ούτε πρέπον, ούτε προσήκον, ούτε μας τιμά,  να επιρρίπτονται οι ευθύνες σε για αστοχία ενός συστήματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Α. Σκέρτσο και η πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως η οποία σε τηλεοπτικής της εμφάνιση έριξε της ευθύνες στην υπηρεσιακή κυβέρνηση σημειώνοντας πως η τράπεζα λειτουργούσε κανονικά τα τρία προηγούμενα χρόνια που ήταν η ίδια υπέυθυνη.

Π. Τσαπανίδου: «Η Τράπεζα Θεμάτων καταρρέει για δεύτερη μέρα και για τον κ. Σκέρτσο φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τη ΝΔ

Για αλαζονική αποποίηση ευθυνών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, «που τέσσερα χρόνια τώρα δε φρόντισε να θωρακίσει ψηφιακά την πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων και να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων» κάνει λόγο η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Κατά τον κ. Σκέρτσο ακόμα και για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, η υπηρεσιακή κυβέρνηση τριών ημερών ή οι κυβερνοεπιθέσεις. Πάντα φταίνε οι άλλοι» σημειώνει η Πόπη Τσαπανίδου.

Ενώ «στο μεταξύ η αγωνία των μαθητών συνεχίζεται, όσο το πρόβλημα στις εξετάσεις δε λύνεται».

Αναλυτικά η απάντηση της Πόπης Τσαπανίδου:

Κατά τον κ. Σκέρτσο ακόμα και για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, η υπηρεσιακή κυβέρνηση τριών ημερών ή οι κυβερνοεπιθέσεις. Πάντα φταίνε οι άλλοι. Στο μεταξύ η αγωνία των μαθητών συνεχίζεται, όσο το πρόβλημα στις εξετάσεις δε λύνεται.

Το μόνο που μένει είναι η αλαζονική αποποίηση ευθυνών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που τέσσερα χρόνια τώρα δε φρόντισε να θωρακίσει ψηφιακά την πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων και να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων.

Πυρά του Ν. Φίλη: «Πράγματι... άριστοι!»

«Το έργο Μητσοτάκη - Κεραμέως στην εκπαίδευση σε όλη του την καταστροφική μεγαλοπρέπεια» τονίζει σε δήλωση του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης.

Όπως τονίζει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, «το είχαμε ξαναδεί με την αμαρτωλή τηλεκπαίδευση μέσω Cisco, με τις αναθέσεις εκατομμυρίων σε ιδιώτες, για υποδομές που ήταν σε θέση να αναπτύξουν δημόσιοι εκπαιδευτικοί φορείς, με το «κρασάρισμα» των ψηφιακών συστημάτων για μια σειρά διοικητικές λειτουργίες του υπουργείου.

Η αδιαφορία και η ανικανότητα για τις ηλεκτρονικές υποδομές του δημοσίου χαρακτήριζαν την τετραετία ΝΔ στο ΥΠΑΙΘ, με συνεργό φυσικά τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη.

Μέσα στην ιδεοληψία τους μάλιστα, αλλά και την απουσία εμπιστοσύνης στους εκπαιδευτικούς, δεν νομοθέτησαν καν τη δυνατότητα να βάζουν τα θέματα οι καθηγητές των σχολείων, σε περίπτωση δυσλειτουργίας της πλατφόρμας»

«Πράγματι... άριστοι!» καταλήγει ο Νίκος Φίλης.

Τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: ​Τα φούμαρα της ΝΔ για εκπαιδευτική αποκέντρωση και ψηφιακή μεταρρύθμιση

Η ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με την κατάρρευση της Τράπεζας θεμάτων για δεύτερη μέρα:

Διπλή αποτυχία και διπλή καταρράκωση του αφηγήματος Μητσοτάκη – Κεραμέως περί της πολυδιαφημισμένης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης σηματοδότησε η διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων στα λύκεια της χώρας.

Το επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας πνίγηκε κυριολεκτικά σε μια κουταλιά νερό, καθώς “κρασάρισε” η Τράπεζα Θεμάτων στην πιο κρίσιμη στιγμή, όταν όλα τα λύκεια της χώρας, όπως ήταν υποχρεωμένα από την ισχύουσα νομοθεσία, επιχείρησαν να αντλήσουν θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων από το ρεπερτόριό της.

Η πρώην υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, που έχει την αποκλειστική ευθύνη για την προετοιμασία των εξετάσεων, καλείται να απαντήσει στους μαθητές και τις μαθήτριες που τις δυο τελευταίες μέρες ανέμεναν επί ώρες με αγωνία τα θέματα στις σχολικές αίθουσες, σε δύο τουλάχιστον αμείλικτα ερωτήματα:

Αυτή είναι η περιβόητη ψηφιακή μεταρρύθμιση – καύχημα της Νέας Δημοκρατίας, που θα οδηγήσει την ελληνική εκπαίδευση από τη στενωπό των μνημονίων και της πανδημίας στη λεωφόρο του εκσυγχρονισμού;
Αυτή είναι η περίφημη εκπαιδευτική αποκέντρωση, που μπορεί να βραχυκυκλώσει τόσο απλά και εύκολα την εξεταστική διαδικασία σε όλα τα σχολεία της χώρας με την πρώτη δυσκολία στον κεντρικό μηχανισμό του Υπουργείου Παιδείας;
Το καθεστώς Μητσοτάκη επιχειρεί να υποβαθμίσει και να απομειώσει αυτό το νέο επιτελικό “μπάχαλο”. Η  βίωση όμως αυτής της ζοφερής πραγματικότητας θα αποδειχτεί τελικά πολύ πιο ισχυρή.

ΚΚΕ: Οι μαθητές δεν είναι πειραματόζωα

Για τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα με την τράπεζα θεμάτων το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σχολιάζει πως το επαναλαμβανόμενο χάλι της τράπεζας θεμάτων πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα!

Ζητά «να επιτραπεί στους εκπαιδευτικούς να βάλουν οι ίδιοι τα θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων, αγνοώντας την τράπεζα θεμάτων, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία, ιδιαίτερα των μαθητών της Γ’ Λυκείου. Έχουν ήδη την αγωνία τους για να τα βγάλουν πέρα σε αυτόν τον ατέλειωτο εξεταστικό μαραθώνιο, δε χρειάζονται και επιπλέον βαθμούς δυσκολίας».

Ν. Ανδρουλάκης: Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε για άλλη μια φορά επιτελικό χάος

Για μία ακόμα μέρα αναδεικνύεται η αποτυχία της πολιτείας να εξασφαλίσει την εύρυθμη διενέργεια των εξετάσεων σημειώνει σε ανάρτηση του στα social media ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε για άλλη μια φορά επιτελικό χάος».

«Παίζουν με την αγωνία των μαθητών προσπαθώντας να ρίξουν μάλιστα τις ευθύνες στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση βέβαια δεν είναι μόνο ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, είναι και θέμα κυβερνοασφάλειας των εθνικών μας ψηφιακών υποδομών, ευθύνη που με απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας πέρασε σε μετακλητό υπάλληλο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» καταλήγει ο Ν. Ανδρουλάκης.

ΜέΡΑ25: Για δεύτερη ημέρα το επιτελικό κράτος παθαίνει "σκοιλ ελικικου"

Συμπαραστεκόμαστε στους μαθητές και στους γονείς που (ξανα-)τυραννούνται από την κατάρρευση του άριστου, επιτελικού κράτους. Είμαστε μάρτυρες για ακόμη μια φορά της διαφοράς ανάμεσα στα λεγόμενα της κυβέρνησης και της πραγματικότητας, τονίζει σε ανακοίνωση του το ΜέΡΑ25.

Παράλληλα εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο στις πανελλήνιες εξετάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες.

«Αν δεν μπορούν να εγγυηθούν την ηλεκτρονική τράπεζα θεμάτων, δεν έπρεπε να την είχαν εισάγει. Η βασανιστική αυτή διαδικασία πρέπει να διακοπεί τώρα και να επιστρέψουμε σε παλαιότερες μεθόδους διεξαγωγής των εξετάσεων. Η σταδιοδρομία των παιδιών δεν είναι θέμα πειραματισμού!»

Επίθεση με 165 εκατ. επισκέψεις από 114 χώρες μέσα σε μία ώρα

Σε κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τονίζουν πως «χθες  η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ, που φιλοξενείται στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη  επίθεση. Στόχος  η παρεμπόδιση της διεξαγωγής των εσωτερικών  προαγωγικών  και απολυτήριων εξετάσεων Λυκείου. Οι επιθέσεις απομονώθηκαν και οι εξετάσεις διεξήχθησαν κανονικά στην συντριπτική πλειονότητα των σχολείων.

Σήμερα, οι κακόβουλες επιθέσεις επαναλήφθηκαν από νωρίς το πρωί με στόχο αυτή τη φορά  την υποδομή της πλατφόρμας του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ). Οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ βρισκόμαστε σε συνεννόηση  με την  Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις απαραίτητες ενέργειες.

Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό.

Σημειώνεται ότι τα  θέματα μεταδόθηκαν σε όλα τα σχολεία και οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου ολοκληρώθηκαν.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων.

Υπογραμμίζεται εκ νέου, ότι η πλατφόρμα αυτή του ΕΔΥΤΕ είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)